Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Dit is waarom je lichaam echt afkoelt van een ventilator

De kans is groot dat je de afgelopen dagen een ventilator aan hebt gehad om voor wat verkoeling te zorgen. Misschien tijdens het thuiswerken of in de slaapkamer om toch wat te slapen in de hitte. Maar waarom voelt een ventilator eigenlijk verkoelend aan?

De ventilator koelt de lucht niet, hij verplaatst de lucht alleen en zorgt voor een briesje. Hoewel het briesje dus niet echt verkoelend is, voelt de lucht tóch koeler aan, hoe kan dat?

Advertentie

Werkt een ventilator tegen hitte?

De Volkskrant vroeg zich dit ook af en stelde de vraag aan Peter Luscuere, hoogleraar building physics and services aan de TU Delft. Opvallend: hij stelt dat de temperatuur juist stíjgt door het gebruik van een elektrische ventilator, omdat elektrische apparatuur warmte afgeeft.

Toch koelt je lichaam daadwerkelijk af door de wind van de ventilator. “Door de luchtstroom wordt warmte beter van je lichaam afgevoerd. Het zorgt ervoor dat je meer vocht gaat verdampen, wat energie en daarmee warmte aan je lijf onttrekt.”

Helpt het toch niet genoeg, vind je? De volgende keer kun je dan de ventilatorbries extra verkoelend maken door een flesje bevroren water ervoor te zetten of een bak met ijsklontjes. Al is dat volgens de expert niet zo energie-efficiënt; eerst iets bevriezen om het vervolgens te laten verdampen…

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Volkskrant.nl. Beeld: iStock

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien