Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Zó ziet de winter van 2019/2020 eruit volgens weerdeskundigen

Wordt het wit deze winter? Met glijpartijen op de stoep en de provinciale wegen? Kunnen de schaatsen uit het vet?

Meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline denkt van niet: “Voor zowel december, januari als februari zijn de computermodellen unaniem: de kans op zachter weer dan normaal is groot. Meestal waait de wind uit het zuidwesten en daarmee wordt zachte oceaanlucht aangevoerd. Daardoor is de kans op vorst en sneeuw kleiner dan gebruikelijk en zal de temperatuur regelmatig oplopen tot in de dubbele cijfers.”

Advertentie

Warmer dan normaal
De winter zal volgens de seizoensmodellen zo’n 1,5 graad warmer zijn dan het gemiddelde van 3,4 normaal gesproken. Overdag is het tijdens een normale winter gemiddeld 6 graden en ’s nachts ligt de temperatuur dicht bij het vriespunt. Deze winter is dat anders: dan ligt de temperatuur in veel nachten ruim boven 0 en is het overdag vaak zacht tot zeer zacht. Dat wordt nogmaals uitgelegd in deze video.

En hoe zit het met de Elfstedentocht?
Een normale winter telt 38 dagen met vorst in de nachten, en 7 ijsdagen waarop het ook overdag blijft vriezen. Maar dit jaar valt dit aantal waarschijnlijk beduidend lager uit. “Daarmee neemt de kans op schaatsijs af en is de kans op een Elfstedentocht nog kleiner dan gemiddeld. Door het opwarmende klimaat is de kans op de Tocht der Tochten afgenomen van 20 procent aan het begin van de vorige eeuw naar 8 procent nu. Voor komende winter is de kans kleiner dan 5 procent.” Oei, daar wordt onze hoop de bodem ingeslagen.

Betekent dit helemaal geen winterweer?
“Nee, zeker niet. Ook in een zachte winter komt vaak een aantal heldere en windstille nachten voor met vorst”, stelt Van Wezel ons gerust. “Bovendien waait de wind nooit een hele winter uit 1 en dezelfde richting. Er mag dus nog gehoopt worden op korte perioden met koude oosten- tot noordenwinden, waardoor het wel tot sneeuw- of schaatspret kan komen. Maar een ouderwetse Hollandse winter met veel sneeuw en kou zit er volgens de seizoensmodellen absoluut niet in.”

Veel regen
Voor die sneeuwval krijgen we volgens Van Wezel regen in de plaats (boe!). We zouden zelfs op bovennormale hoeveelheden neerslag moeten rekenen: landelijk valt er tijdens een normale winter 207 mm regen, dit jaar 250 mm. Dat is dan wel weer goed voor de nog altijd lage grondwaterstanden in het oosten en zuiden.

December, januari en februari
Van Wezel doet nog een kleine voorspelling per maand: “In december lijkt de neerslaghoeveelheid het dichtst in de buurt van normaal uit te komen en zijn er nog redelijk wat droge dagen te verwachten. In januari en februari wordt het natter.”

Veel mensen krijgen in de winter last van een winterdip. Dokter Rutger legt uit wat het nou precies is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je er minder last van krijgt:

Willen we de koude dagen voorzijn met lekkere vesten, truien en XXL-sjaal, dan moeten we nu beginnen met breien. Het Libelle Breiboek (voor beginners en gevorderden) met 35 breipatronen laat je zien hoe:

Libelle Breiboek
Libelle Breiboek
€ 9,95
Bestel

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline. Beeld: iStock

Lees meer

Eline (30) groeide op in armoede: “Op mijn 19e had ik een enorme achterstand”

arm

Eline (30): “Wij waren erg arm, waardoor ik niet kon meedoen met de kinderen op school. Mijn kleren kwamen van het Leger des Heils en mijn speelgoed van de kringloop.

Het tekort aan geld speelde de hoofdrol in ons gezin. Mijn moeder moest overeind zien te blijven in die stress, zodat er nauwelijks tijd overbleef voor opvoeding.  Heel normale normen en waarden, kregen wij niet mee.  Toen ik op mijn 19e het huis uit ging om te studeren had ik op allerlei gebieden een enorme achterstand, al besefte ik dat toen nog niet.

Ik had geen geld – niets gespaard en ook niets v

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien