Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Het kan vriezen, het kan dooien: zo groot is de kans op winterweer vanaf het weekend

We kijken misschien al wel erg uit naar de lente, maar er lijkt eerst toch echt nog winterweer aan te komen. Het lijkt er steeds meer op dat het echt even koud gaat worden, maar hoe groot is die kans nou echt?

Moeten we de schaatsen al uit het vet halen? De slee van zolder? De sneeuwschuiver gereed maken? Nou, dat weten ze bij Weeronline nog niet helemaal zeker.

Advertentie

Winterweer in Nederland

In de loop van het weekend komt een groot deel van Nederland in koude lucht terecht en daardoor daalt de temperatuur en kunnen er ook wat winterse buien ontstaan. Daarna lijkt het ook een paar dagen koud te blijven. In de noordelijke provincies is de kans op koud weer met 70 procent het grootst, maar ook in het midden van het land is er vanaf begin volgende week een kans op ijsdagen met temperaturen onder nul. In het zuiden is de kans op winterweer met 40 procent wat kleiner. Met weinig neerslag wordt het die dagen in het hele land wel prachtig winterweer.

Iet giet oan

Als het overdag inderdaad echt gaat vriezen, dan kan het weleens zo zijn dat ondergelopen weilanden en niet al te diepe plassen bevriezen en er inderdaad geschaatst kan worden. Heel lang zal die ijspret niet duren, want later in de week zal de temperatuur alweer wat stijgen.

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Weeronline. Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit is waarom we áltijd nog ruimte hebben voor een toetje

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je hebt heerlijk gegeten, je buik zit vol en dan… komt het toetje. Plotseling is er tóch nog wat ruimte voor wat lekkers! Geen zorgen: volgens wetenschappers is dit heel natuurlijk.

Vroeger aten we net zoveel tot we genoeg hadden (als er al genoeg was), om vervolgens te stoppen met eten. Daar werd wel al een uitzondering op gemaakt als het om eten met veel suiker ging, zoals rijp fruit. Dit eten leverde namelijk vet op voor de dagen dat er geen eten was, dus dat liet je écht niet liggen.

Advertentie

Nu, jaren later, doen we dat nog steeds. En dat terwijl we altijd toegang hebben tot eten en het opslaan van meer vet dus eigenlijk niet nodig is. Het vet dat we binnenkrijgen hoopt zich op voor ‘moeilijke tijden’, maar die tijden gaan uiteindelijk nooit komen.

Overeten

Onze hersenen zijn, net als bij veel dieren, zo ingesteld dat ze automatisch onze energie-opname proberen te maximaliseren. Dat we dat toetje niet kunnen laten staan is dus helemaal niet iets waar we ons schuldig over moeten voelen. Het zit namelijk in onze hersenen! Een internationaal team van wetenschappers heeft nu ontdekt dat de ‘infralimbische cortex’, een bepaald deel in de hersenen, hierbij een rol speelt. Dit deel helpt met het aanleren van gedrag om voedsel te zoeken en het op te eten. En dus stuurt dit gedeelte in de hersenen je ook aan om te overeten, om de energie-opname maximaal te houden.

Experiment

Om te testen welke invloed dit deel van de hersenen heeft op het overeten, werd er een experiment gedaan met ratten. Wetenschappers schakelden de activiteit in de infralimbische cortex uit bij de ratten. Vervolgens werden de beestjes blootgesteld aan snacks. Wat blijkt? De ratten stopten met eten als ze genoeg hadden en deden dus niet meer aan overeten.

Obesitas

Een interessante ontdekking dus. De wetenschappers zelf denken dat ze met deze ontdekking op de lange termijn mensen kunnen helpen. Zo kan wellicht obesitas worden voorkomen, omdat je alleen nog maar eet wat je écht nodig hebt.

Misschien werkt het ook al goed om te weten dat die toetjesdrang dus vanuit je hersenen komt en dat je het niet écht nodig hebt. Aan de andere kant, soms is het ook heerlijk om naar je hersenen te luisteren en dat toetje gewoon te pakken.

Zin gekregen in een lekker toetje? Deze red velvet met witte chocolade-roomkaascrème is héérlijk!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Knack. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Edsilia Rombley brengt nieuw nummer uit en Katja Schuurman geeft kijkje achter de schermen

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Kim Kötter (38) en haar man Jaap Reesema (36) zijn voor de derde keer ouders geworden. Het kleine mannetje heeft de naam Ted Siewertsz van Reesema gekregen.

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door KIM KÖTTER (@kimkotter)

Chantal Janzen (42) is met haar oudste zoon een dagje naar het strand. Bij de foto schrijft ze: “Dat je al 12 jaar bent daar moet ik toch nog steeds erg aan wennen. Gisteren lagen deze inmiddels langbenige exemplaren toch nog als ’n ingepakte burrito bij je?”

Geen nieuwe huisgenoot voor Humberto Tan (55): deze prachtige dalmatiër mag hij lenen tijdens een fotoshoot.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Humberto Tan (@humbertotan)

Katja Schuurman (46) deelt een kijkje achter de schermen bij de nieuwe film Casa Coco. Momenteel zit ze voor de opnames in het zonnige Bonaire.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman)

Altijd al willen weten hoe je moet meal preppen? Shirma Rouse (40) heeft een video gemaakt vol met handige tips.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Shirma Rouse (@shirmarouse)


Gordon (52) deelt een fragment uit Jinek. Zangeres Kim Malou zat daar om haar eerste single Deel van mij te zingen. De zangeres zit momenteel aangesloten bij het plantenlabel Music made in Holland van Gordon.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door gordonheuckeroth (@gordonheuckeroth)

Edsilia Rombley (43) laat alvast een nieuw nummer van haar aankomende album horen. Als ik weer bij jou ben is geschreven samen met Maxine en Tjeerd Oosterhuis.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Edsilia Rombley (@edsiliarombley)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wil je minder zout eten? Dít zijn goede alternatieven

Zout hebben we allemaal nodig, maar de gemiddelde Nederlander krijgt er véél te veel van binnen. Dat is best ongezond en moet dus anders. Maar wat zijn goede alternatieven voor wie minder zout wil eten? 

Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Advertentie

Maximum hoeveelheid

Gemiddeld heeft ons lichaam zo’n 1 tot 3 gram zout per dag nodig. De Hartstichting adviseert om écht niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Maar gemiddeld krijgen we zo’n 9 gram zout per dag binnen. Veel te veel dus.

Minder zout eten

Toch is het moeilijk om minder zout binnen te krijgen. 80% van al het zout dat we binnenkrijgen zit namelijk in bewerkte producten, zoals brood, kaas, vleeswaren, soepen en snacks. Slechts een vijfde van het zout dat we eten, voegen we zelf toe aan onze gerechten. Om minder zout te eten, is het dus sowieso nodig om op de verpakkingen van producten te checken hoe veel zout erin zit én om minder bewerkte producten in te slaan en vers te koken.

Alternatieven

Maar dan? Je staat in de keuken met al je verse producten en je wil toch een beetje smaak toevoegen aan je gerecht. Hoe voorkom je dat je dan weer naar het zoutvaatje grijpt? Ten eerste zijn er talloze alternatieven die ook echt zout zijn. Zo bestaat er speciaal dieetzout waar minder natrium in zit dan gewoon zout. Dit is iets beter voor je gezondheid. Let wel op: als je nier- of leverproblemen hebt, is dit type zout niet voor jou besteed vanwege het kalium dat in dieetzout zit.

Zeekraal

Een ander goed alternatief voor wie minder zout wil eten is zeekraalpoeder. Zeekraal groeit in de zee en is van nature zout. Het poeder dat van deze zeegroente wordt gemaakt, is dus ook zout, maar bevat minder natrium dan gewoon zout.

Kruidenmix

Maar zout is ook te vervangen door smaakmakers die helemaal niet zout zijn. Denk aan citroensap. Dit sap is zuur, en kan door zijn sterke smaak de smaak van zout in veel gerechten vervangen. Ook speciale kruidenmixen kunnen ervoor zorgen dat een gerecht met minder zout nog even lekker is. Kok Michel Hanssen is een expert op het gebied van smaakvolle, zoutloze kruidenmixen. Hij adviseert om vooral te spelen met zachte kruiden zoals basilicum, bieslook en koriander. In zijn boek Spice wise green gaat hij nog iets specifieker op kruiden in. Zo geeft hij bij iedere groentesoort een kruidemix die perfect zou zijn. En met al die heerlijke mixen is het eten van minder zout echt geen probleem.

Heb jij te veel zout in een gerecht gestrooid? Zo los je dat op:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Hartstichting, AD, Nu. Beeld: Getty images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Je huis een nieuwe uitstraling geven? Geef óók het plafond een kleurtje

Tijdens de lockdown hebben veel mensen hun huis aangepakt. Heb je het gevoel dat je huis na een grote schoonmaak, nieuwe meubels en een ander behang op de muur nog steeds niet af is? Dan kun je misschien het plafond voorzien van een nieuw kleurtje.

In de achttiende eeuw werd het plafond vaak versierd met ornamenten en schilderingen, maar tegenwoordig is de kans groot dat je een kaal, wit plafond ziet als je omhoogkijkt. In een interview met AD vertelt Iris Floor, creative director van het Nederlandse verfmerk Pure & Original, dat veel mensen denken dat wit een ruimte lichter maakt.

Advertentie

Licht en ruimte

“Vaak denken we dat wit staat voor licht en ruimte, maar een wit vlak creëert niet op magische wijze een raam. Met andere woorden: valt er geen of weinig daglicht in een ruimte, dan zou je de schaduwen juist kunnen omarmen en een geborgen sfeer kunnen creëren door voor een dieper kleurenpalet te kiezen. Door het plafond hierin mee te nemen krijgt de ruimte eenheid. Licht voeg je vervolgens toe met een goed lichtplan”, legt Iris uit.

Tips

Durf je jezelf te wagen aan een gekleurd plafond? Dan is het handig om met een paar dingen rekening te houden. Een hoog plafond verlaag je optisch met een donkere kleur. Bij een laag plafond werkt het andersom: dat verf je liever in een lichte kleur.

Inspiratie







Ook de vloer aanpakken? Deze vinylvloer met zigzagpatroon is mooi, goedkoop en zo gelegd:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Getty Images 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien