Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Waarom het heel slim is om zelf alvast wat mondkapjes te maken

Het aantal coronabesmettingen loopt steeds harder op in Nederland. In winkels in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam wordt geadviseerd om een mondkapje te dragen.

We zitten momenteel in de tweede golf. Vergeleken met de eerste golf valt het aantal doden nog mee, maar de overheid wil voorkomen dat er meer mensen overlijden aan het virus en komt daarom met nieuwe maatregelen. Deze maatregelen worden maandagavond tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bekendgemaakt.

Advertentie

Geen halfslachtige maatregelen

Vlak voor de persconferentie komt het Outbreak Management Team (OMT) nog met advies voor het kabinet over extra maatregelen. Dit advies is voornamelijk voor Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In die steden loopt het aantal coronagevallen het meest op.

De verwachting is dat de grote steden kunnen rekenen op strengere maatregelen, maar het kabinet zal waarschijnlijk ook met landelijke maatregelen komen. De NOS zegt dat bronnen rond het kabinet de cijfers alarmerend noemen. Volgens hen kunnen er “geen halfslachtige maatregelen” genomen worden. Maar aan de andere kant wil het kabinet ook niet direct het land op slot zetten.

Mondkapjes

Tot nu toe is Nederland erg terughoudend met het verplichten van mondkapjes. Alleen in het openbaar vervoer zijn ze verplicht en grote steden als Amsterdam en Rotterdam voerden korte tijd een mondkapjesplicht in op drukke plekken. Toch adviseert het Red team, een groep onafhankelijke deskundigen met verschillende expertises, het kabinet in ieder geval dat mondkapjes een rol moeten krijgen bij het indammen van het virus. Want als je naar onze buurlanden kijkt, waar mondkapjes in winkels en horeca wel verplicht zijn, zie je dat de cijfers een stuk lager zijn.

Contactberoepen

Daarom is er een kans dat er maandag tijdens de persconferentie of anders bij de volgende persconferentie een mondkapjesplicht komt in situaties waarbij de 1,5 meter niet te handhaven is. Zo wordt er gedacht aan contactberoepen zoals kappers en aan plastic spatmaskers voor personeel in de horeca. Het kan daarom handig zijn om alvast wat extra mondkapjes in te slaan. Of zelf te maken.

Of we daadwerkelijk op meer plekken mondkapjes moeten gaan dragen, is niet bekend. Dit wordt vanavond allemaal duidelijk in de persconferentie om 19.00 uur.

Zelf aan de slag

Bereid je alvast voor en ga zelf aan de slag. Libelle’s creatievelingen hebben de officiële richtlijnen van de Belgische FOD Volksgezondheid omgezet in een stap voor stap te volgen patroon.

Zo maak je zelf in 10 minuten een herbruikbare mondkapje:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: NOS, RTL Nieuws. Beeld: iStock

Update 28 september 19:30

Sylvia Witteman: “Ik moffel de grote glasscherf op de grond snel weg”

Sylvia Witteman | Libelle

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week doet ze een poging om het huis van haar moeder schoon te maken. 

“Goed nieuws!”, zegt mijn moeder in het verpleeghuis. “Ik mag morgen naar huis!” Een week of vier heeft het wel geduurd voordat ze weer een beetje uit de voeten kon met haar nieuwe heup, maar nu is het toch (bijna) zover. “Stofzuigen en dweilen en zo kan ik voorlopig niet”, zegt ze. “Het zal wel een smeerboel zijn thui

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien