Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Zo herken je plantenziektes bij kamerplanten

Heb je het idee dat je kamerplant ziek is? Zie je bijvoorbeeld rare vlekken, strepen of krijgt het blad een vreemde kleur? Een plantenziekte wil je natuurlijk behandelen, maar dan moet je wel weten om welke ziekte het gaat. Wij leggen je uit waaraan je plantenziektes kunt herkennen.

Ziekte: Trips
Te herkennen aan: vlekken, strepen en bladeren met een gekke vorm
Dit moet je doen: Als je plant last heeft van een tripsplaag, is het verstandig om hem even in quarantaine te zetten. Anders besmet de plant je andere planten. Zet de plant onder de douche en spoel ‘m af met water. Trips is moeilijk te behandelen. Het beste kan je de plant besproeien met een mengsel van gele zeep (20 gram per liter water) en 10 cc spiritus. Breng dit herhaaldelijk aan op alle delen van de plaag.

Advertentie

Ziekte: Mozaïekvirus
Te herkennen aan: een mozaïekpatroon op de bladeren
Dit moet je doen: Als je een mozaïekpatroon hebt ontdekt op de bladeren, heeft je plant waarschijnlijk het mozaïekvirus. Bladeren worden geel, gaan krullen en sterven af. Wat je het beste kan doen, is de aangedane bladeren verwijderen.

Ziekte: Schimmel
Te herkennen aan: een laagje schimmel op de grond van de plant
Dit moet je doen: Schimmel op de grond van de plant is niet fris en ook niet goed voor de kwaliteit van de lucht in huis. Daarom moet je de schimmel verwijderen. Schep de schimmel met een lepel uit de grond, zonder de wortels te beschadigen. Vul de pot de volgende dag met verse potgrond.

Ziekte: Meeldauw
Te herkennen aan: een soort witte poeder op de bladeren
Dit moet je doen: Als je plant last heeft van meeldauw, ligt er witte schimmel op de bladeren. De aangetaste bladeren worden bruin en sterven af. Verwijder de aangetaste bladeren snel, zodat de bladeren waar nog geen meeldauw op zit schoon blijven.

Ziekte: Spint
Te herkennen aan: hele kleine beestjes op de plant
Dit moet je doen: Als je spint op je plant hebt gespot, dan heb je goede ogen! De beestjes zijn namelijk slechts 0,3 tot 0,5 mm groot. Overdag zijn ze niet zo actief, daarom kan je ze ’s avonds het beste zien. Als je plant spint heeft, zet ‘m dan snel in quarantaine, want spint is heel besmettelijk. Knip alle aangetaste bladeren weg. Voor spint zijn speciale bestrijdingsmiddelen te koop waarmee je je plant kunt behandelen.

Heeft je plant last van bladluis? Dat bestrijd je zo:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Roomed. Beeld: iStock

Lees meer

Koen Wauters: “De geboorte van mijn dochter was absurd en fantastisch”

Koen Wauters - libelle

Premium

Koen Wauters (52) vormt met zijn broer Kris de Vlaamse band Clouseau. Onlangs verscheen hun album Tweesprong, waarmee ze door België en Nederland toeren. Koen heeft een dochter en een zoon: Zita (15) en Nono (13).

Waarom moeten we naar jullie Tweesprong komen?
“Omdat het lang geleden is dat je bent geweest, denk ik. En we zijn nog altijd die sympathieke Belgen dus dat kan alleen maar een leuke avond opleveren.”

Wat is daarbij de grootste uitdaging?
“De nummers die de mensen niet kennen, zó te brengen dat het publiek er plezier

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien