Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Van de bank tot je jas: zo maak je leren items schoon

Je bank, schoenen, jasje en tas: je hebt vast meer producten van leer in huis dan je denkt. Dit materiaal moet met zorg worden schoongemaakt om de kwaliteit zo lang mogelijk goed te houden. Geen idee hoe? Zo maak je leren items schoon. 

Als je leer lang mooi wilt houden, moet je de juiste producten en technieken gebruiken. Libelle heeft hier verschillende tips voor je verzameld, zodat jouw leren meubels en kledingstukken straks langer mooi blijven.

Advertentie

Leren bank

Gebruik om een leren bank schoon te maken groene zeep. Maak een sopje met wat lauw water en doe daarin een doekje. Zorg ervoor dat het doekje niet te nat is als je de bank gaat afnemen. Knijp het eerst even uit. Neem de bank daarna nog een keer af met schoon water en een scheutje azijn. Als je een hardnekkige vlek hebt zitten, kan je die plek behandelen met een sponsje en groen zeep waar niks aan is toegevoegd. Neem dat plekje extra af met een lauw, nat doekje. Droog vervolgens de bank af met een oude handdoek.

Handtas

Ook je leren handtas kan je schoonmaken met een sopje met groene zeep. Gebruik een borsteltje om het in te wrijven zodat ook de nerven in het leer goed schoon worden. Spoel het vervolgens af met schoon water. Ontvet nu de tas met leder reinigingsbenzine. Om de kleur van je tas te herstellen kan je een kleurtint gebruiken. Dit kan je desnoods meerdere keren doen, maar föhn het leer tussen elke behandeling door droog. Om het af te maken wrijf je wat ledervet in een doek en vet je de hele tas in. Hiermee conserveer je het leer en je tas zal er weer als nieuw uitzien.

Jas

Zorg er ten eerste voor dat je je leren jasje niet veel in de zon laat liggen. Hierdoor gaat het leer verkleuren en zal het vaker nodig zijn om een behandeling te geven. Als er opgedroogde regenvlekjes op zitten, kan je deze weghalen door de vlekjes over elkaar heen te wrijven. Voor vetvlekken kan je talkpoeder gebruiken. Als je een leren jasje echt wil schoonmaken, kan je hiervoor het beste verdunde babyshampoo gebruiken.

Schoenen

Je houdt je leren schoenen het mooist door ze regelmatig te wisselen en vaak te poetsen. Het is belangrijk dat je leren schoenen niet dagen achter elkaar draagt omdat ze tijd nodig hebben om transpiratievocht kwijt te raken. Door het poetsen blijft het leer van je schoenen soepel en wordt de kleur goed behouden. Wacht niet totdat de neuzen van je schoenen helemaal kaal zijn. Gebruik ook niet te veel schoencrème, daardoor wordt het leer dicht gesmeerd en kan het niet meer ademen. Zorg dat je bij het poetsen altijd een schoenpoetsborstel gebruikt.

Techniek

Voordat je een leer product gaat schoonmaken moet je de techniek uit proberen op een klein stukje. Elk soort leer is verschillend en kan daardoor soms anders reageren op schoonmaak producten. Extra tip: Wrijf leer af en toe in met een beetje vaseline. Het leer blijft dan soepel en scheurtjes zullen minder snel ontstaan.

Modevlogger Liselotte laat zien hoe je leer op een chique en elegante manier draagt:

Bestel de nieuwe Libelle Living:

Libelle Special Editie 13: Living
Libelle Special Editie 13: Living
€ 4,99
BEKIJK

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Beeld: iStock

Lees meer

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien