Nu 50% korting op 6-delige pannenset in verschillende kleuren!

Zoek binnen:

Zo weet je of je een lekke band hebt tijdens het rijden

Als er iets is waar je niet op zit te wachten tijdens een autorit, dan is het wel een lekke band. Maar hoe kun je een lekke band nu op tijd herkennen? En wat moet je in zo’n geval doen?

Omdat een auto erg onvoorspelbaar kan reageren op plat rubber, is het belangrijk dat je een lekke band op tijd herkent. Heb je het gevoel dat er iets mis is? Zet je auto dan meteen aan de kant.

Advertentie

Belangrijke signalen
Moderne auto’s hebben een sensor die continu de luchtdruk in de band meet. Ver voordat je band helemaal plat is, weet je dus al dat er een gat in zit. Je krijgt in zo’n geval een melding of een brandend lampje op je dashboard. Mocht je een wat oudere auto hebben, dan kun je een platte band herkennen aan een vreemd geluid. Je auto gaat harder zoemen en in een volgend stadium kan de band ook een klapperend of kloppend geluid maken. Als een van je voorste banden lek is dan zal je ook merken dat het sturen lastiger gaat. De auto wijkt bijvoorbeeld af naar één kant als je het stuur loslaat.

Wat te doen?
Als je het vermoeden hebt dat je band lek is, is het belangrijk om je alarmlichten aan te zetten, je stuur goed vast te houden en het gas langzaam los te laten. Stuur richting de vluchtstrook of beter nog: probeer een parkeerplaats te halen. Doe al je passagiers (en jezelf) een veiligheidshesje aan en zet ook altijd een gevarendriehoek neer: binnen de bebouwde kom is 50 meter voldoende, maar langs de snelweg is een afstand van 150 meter aan te raden.

Zodra je veilig staat kun je de reserveband of het reparatiesetje uit je auto halen. Deze liggen vaak in de achterbak onder de vloer. Een reparatiesetje bestaat uit een dichtende vloeistof die je via het ventiel in de band spuit met een compressor. Hiermee kun je band tijdelijk dichten zodat je naar de dealer kunt rijden om je band te laten repareren of vervangen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien