Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Zó weet je of je matras toe is aan vervanging

We brengen ongeveer een derde van ons leven in bed door, dus een comfortabel matras is wel zo fijn. Toch maken veel mensen dezelfde fout: ze investeren in een goed matras, maar blijven hier vervolgens te lang op liggen. Maar hoe weet je nu of je matras toe is aan vervanging?

Over het algemeen geldt dat je matras na zo’n acht jaar wel weer toe is aan vervanging. Het kan echter ook zijn dat je matras net wat minder lang meegaat of juist langer. Let daarom altijd op deze 5 signalen:

Advertentie

1. Rug- en nekpijn
Heb je vaak last van pijn en/of stijfheid in je nek of rug? De oorzaak zou zomaar eens bij je matras kunnen liggen. Een goed matras hoort namelijk je lichaam te ondersteunen op de juiste punten. Maar hoe langer je een matras gebruikt, hoe minder de ondersteuning wordt.  Over het algemeen hoor je een matras om de acht jaar te vervangen.

2. Slechte nachtrust
Lig jij elke nacht weer te woelen en draaien in je slaap? En lukt het je maar niet om een goede houding te geven? Dan zou het kunnen zijn dat je matras niet meer bij je past. Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.

3. De vorm is eruit
Zie je deuken op de plek waar je vaak ligt? En ontstaat er een soort van kuilvorming in je matras? Ook dit kan een teken zijn dat je matras aan vervanging toe is.

4. Hij veert niet terug
Als je druk zet op je matras, is het de bedoeling dat je matras terug veert. Is dit bij jouw matras niet meer het geval? Dan is het tijd voor een nieuw exemplaar. Een matras zonder goede vering kan je lichaam namelijk niet op de juiste manier ondersteunen.

5. Onhygiënische luchtjes en vlekken
We zweten nogal wat af tijdens het slapen (ongeveer een kwart liter per nacht). Het is dan ook niet zo gek dat je matras na een tijdje niet meer zo hygiënisch is. Je zweet kan op een gegeven moment door je hoeslaken en molton ‘lekken’ waardoor het op je matras terecht komt. Wanneer dit opdroogt ontstaan er kringen en lelijke vlekken. Het is daarom goed om je matras om de zoveel tijd te luchten en schoon te maken. Als dit niet meer werkt, is het hoog tijd om je matras te vervangen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Elle. Beeld: iStock 

Zo zorg je ervoor dat je relatie standhoudt en samen oud wordt

relatie

Premium

Het aantal alleenstaanden en echtscheidingen is nog nooit zo hoog geweest. Hoe komt het toch dat de zoektocht naar De Ware zo moeilijk is geworden? En: wat kunnen we zelf eraan doen om goed samen oud te worden?

We zijn, uitzonderingen daargelaten, allemaal op zoek naar de ware liefde. En als we die gevonden hebben, proberen we dat gevoel zo stevig mogelijk vast te houden. Althans, dat zou je denken. De realiteit is anders. Niet eerder telde Nederland zo veel alleenstaanden. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw nam het
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien