Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zwemmen in natuurwater: zo (on)veilig is dat

Heet, hè? Je hebt hoogstwaarschijnlijk al een frisse duik genomen in een meer, plas of sloot. Lekker koel én een stuk veiliger dan de zee op dit moment. Toch? Nou, zo veilig is zwemmen in natuurwater écht. 

We moeten je waarschuwen. Er is een kans dat je na het lezen hiervan nooit meer wilt zwemmen.

Advertentie

Maag- en darmklachten

Het begint al niet zo fijn. Van zwemmen in natuurwater kun je namelijk een heel scala aan maag- en darmklachten krijgen. Ana Maria de Roda Husman, hoogleraar milieuoverdraagbare infectieziekten bij het RIVM vertelt daarover aan Linda. Zo kun je volgens haar last krijgen van pijn in je buik en overgeven.

Ontlasting

Waar dat door komt? Poep en ontlasting. Ziektes kunnen zo, via het water van dier op mens worden overgedragen. Heeft een koe in de wei haar ontlasting laten lopen en is het in het water terechtgekomen? Grote kans dat jij ziek wordt van die bacteriën als je persongeluk wat water inslikt. Dat kan trouwens ook van mens op mens. Er zijn genoeg mensen die af en toe in het water plassen, óf poepen. Bij het idee kun je al beroerd worden, maar zeker bij het inslikken ervan.

Urine van ratten

Een andere infectie die je makkelijk oploopt is afkomstig van weer een ander dier. Zo kun je de Ziekte van Weill krijgen door de urine van ratten. Hierin zit een bacterie die acute koorts tot wel 40 graden en soms geelzucht veroorzaakt. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld in de grachten zwemt, maar ook kun je het al aan de oevers van natuurwater krijgen. Als de bacterie in aanraking komt met een wondje op je huid of je slijmvliezen, ben je al de pineut.

Parasieten

Blauwalg is nog zo’n vervelende pretbederver. Wie een lekkere duik neemt in een meer waar deze alg voorkomt, kan last krijgen van darmklachten. Maar je kunt ook vervelende oog- of huidirritaties krijgen. Niet te verwarren met zwemmersjeuk. Hierbij krijg je jeukende bultjes over de lichaam.

Volgens de Roda Husman komt dit door een parasiet in het water. “Deze probeert je huid door te dringen, maar dat lukt niet”, legt zij aan Linda uit. Vervolgens reageert je huid daarop en krijg je vervelende jeukplekken. En – kan het nog erger? – hoe vaker je met deze parasiet in aanraking komt, hoe heftiger je huid zal reageren. Oppassen dus!

‘Schoon’ water

Parasieten komen vaak voor in ‘schoon’ water, terwijl maag- en darmklachten weer meer worden veroorzaakt door water waar veel mensen zwemmen of afval wordt gedumpt. Maar vergis je niet: hoe schoon het water eruitziet, zegt niets over hoe veilig het voor je gezondheid is. Wel kun je op zwemwater.nl checken hoe schoon het water bij jou in de buurt is. Zo ben je een hoop klachten voor. Heb je toch ergens last van? Houd je er dan maar aan vast dat de meeste klachten na verloop van tijd vanzelf weer over gaan. Maar even vervelend is het wel.

Verdrinken

Wat gevaarlijker is dan de beestjes, bacteriën en algen in het water, is het water zelf. De laatste tijd horen we al veel over levensgevaarlijke muien in zee, maar ook in ander natuurwater is het oppassen geblazen. Zo verdronk er maandag nog iemand in een zwemplas en werd een kind maar net op tijd gered.

Koudeshock

Wat zwemmen in zwemplassen namelijk ook zo gevaarlijk maakt, is de temperatuur van het water. Veel zwemplassen waren vroeger namelijk zandafgravingen. Dat betekent dat ze op sommige stukken grillig en vooral héél diep kunnen zijn. Door dat diepteverschil zijn sommige delen van het water enorm koud. Als je nietsvermoedend naar zo’n koude plek toe zwemt, kun je een koudeshock krijgen. Je hebt het dan in één klap zo koud, dat je niet meer functioneert. “Dat zorgt ervoor dat je even gedesoriënteerd bent en moeite hebt met ademhalen”, waarschuwde Rob van Bommel van de Reddingsbrigade uit Drenthe onlangs.

Door de shock kun je even niet meer goed zwemmen, waardoor je flink in de problemen kunt raken en zelfs kunt verdrinken. Blijf dus altijd aan de zijkanten van de plas, waar je kunt lopen.

Stille wateren, diepe gronden

Ten slotte is er nog iets waar je op moet letten als je gaat zwemmen in natuurwater. Zeker als je dit in een stadse omgeving doet. In sloten of grachten kan een diepe duik namelijk erg gevaarlijk zijn. Je weet maar nooit wat er onder het oppervlakte ligt. Een verdwaalde fiets? Een gezonken auto? Pas op met een enthousiaste sprong. Voor je het weet, belandt je net op het verkeerde stuk.

Voorzichtig

Natuurlijk is het bijna noodzakelijk met deze hittegolf om even verkoeling op te zoeken en lekker te zwemmen in natuurwater. Zeker nu er wordt afgeraden om te diep de zee in te gaan, de drukte op de stranden niet meer corona-proof is én het mogelijke watertekort het idee van een zwembad in de tuin om zeep helpt. Maar waar je ook zwemt, het blijft verstandig om goed op te letten en voorzichtig te zijn.

Ga je toch ergens zwemmen? Zorg dan dat er een schaduwplek is, waar je kunt schuilen voor de zon. Neem bijvoorbeeld een parasol mee! Zó zorg je ervoor dat die niet van zijn plek waait. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Linda, Rtv Drenthe, Zwemwater.nl. Beeld: iStock.

Zwemmen in natuurwater

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan over het verraad van haar vader: "Ik zou mijn kind nooit opzettelijk pijn doen"

In exclusieve beelden van het interview van Oprah met Meghan en Harry doet de hertogin van Sussex nog een boekje open over de slechte band tussen haar en haar vader, Thomas Markle. 

Meghan verloor contact met haar vader rond de tijd van haar huwelijk met prins Harry in 2018. Thomas sprak toen namelijk voortdurend met de Britse pers.

Advertentie

In nieuwe beelden van het Oprah-interview zegt Meghan dat ze het moeilijk vindt om haar vader hiervoor te vergeven. Deze beelden werden niet vertoond in het interview, maar CBS vond het toch de moeite waard om ze te delen.

Verraad van haar vader

“Voelde het als verraad toen je ontdekte dat je vader met de roddelbladen werkte?”, vraagt Oprah. Er valt een kleine stilte. Meghan is zichtbaar geraakt door de vraag en geeft eerlijk toe dat ze niet weet of ze zich wel op haar gemak voelt bij dit onderwerp.

Toch wil ze hier wel iets over zeggen. Ze legt uit dat ze haar vader de kans heeft gegeven de waarheid te vertellen, maar hij bleef ontkennen dat hij met de roddelbladen samenwerkte. “Toen ik het hem vroeg, zei hij: ‘Nee, absoluut niet'”, vertelt Meghan. Maar ze kwam er al snel achter dat hij loog. “Ik zei: ‘Ik wil dat je het me gewoon vertelt, want als je me de waarheid vertelt, kunnen we je helpen. Maar dat lukte hem niet.”

Opzettelijk

Dit heeft Meghan heel veel pijn gedaan. Ze kan dan ook niet geloven dat ze haar kinderen ooit dezelfde pijn zou bezorgen. “Ik kijk naar Archie, ik denk aan dit kind, en ik kan me echt niet voorstellen dat ik mijn kind opzettelijk pijn zou doen.” dus het is moeilijk voor mij om hem dat te vergeven.”

Zó willen prins Harry en Meghan hun kind gaan opvoeden:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail, CBS. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít zijn de heftigste uitspraken van Meghan en Harry uit Oprah's interview

In de nacht van zondag op maandag was het lang verwachte Oprah-interview van Meghan en prins Harry te zien in Amerika. Geen enkel onderwerp was off limits en dat zorgde voor heel wat heftige en opvallende uitspraken. 

Wil je het bijzondere gesprek met eigen ogen zien? Dan moet je nog even geduld hebben. In Nederland is het interview pas op dinsdag 9 maart om 20.30 uur op Net5 te zien. België is iets eerder, daar kun je het maandag 8 maart om 21.20 uur al zien op de zender Eén.

Advertentie

Kun je niet wachten? Lees dan snel verder, want wij zetten de opvallendste en heftigste uitspraken voor je op een rij:

Mentale gezondheid

Meghan vertelt dat het tijdens haar zwangerschap van Archie erg slecht ging met haar mentale gezondheid. “Ik schaamde me om het te zeggen tegen Harry omdat hij al te maken heeft gehad met verlies. Maar ik wist dat als ik het niet zou zeggen, ik het zou doen. Ik wilde gewoon niet meer leven”, legt ze uit. Maar hulp zoeken werd vanuit het koningshuis ten zeerste afgeraden. “Ik zei dat ik ergens heen moest voor hulp. Ik zei dat ik me nog nooit zo gevoeld had. Maar ik kreeg te horen dat dat niet kon, dat het niet goed zou zijn voor het instituut.”

Huidskleur Archie

Toen Meghan zwanger was van zoontje Archie zijn er verschillende gesprekken zijn geweest over zijn huidskleur. Volgens de hertogin van Sussex was het koningshuis namelijk bezorgd over hoe donker zijn huidskleur zou worden. “Er werd gesproken over dat hij geen beveiliging zou krijgen en geen titel en er waren zorgen en gesprekken over hoe donker zijn huid zou zijn bij geboorte”, vertelt ze aan Oprah.

Deze gesprekken werden niet met Meghan zelf, maar met Harry gevoerd. In het interview wil Harry niet ingaan op vraag van Oprah over welke koningsleden deze gesprekken met hem voerde. Later zegt Oprah in een reactie op het interview dat Harry alleen heeft gezegd dat zijn grootmoeder Elizabeth en grootvader Philip niet bij deze gesprekken zijn geweest.

Harry’s band met vader Charles

Harry heeft ook een boekje open gedaan over de band met zijn vader, prins Charles. Sinds de eerste gesprekken die Harry en Meghan met hem voerden over een minder zichtbare rol in het koningshuis, begon de band tussen vader en zoon al te verslechteren. “Hij nam de telefoon niet meer op als ik belde, omdat ik het heft in eigen handen nam”, zegt Harry. Inmiddels neemt Charles de telefoon weer op, al is de band nog steeds niet helemaal hersteld.

Kate maakte Meghan aan het huilen

Tijdens de voorbereidingen van haar huwelijk in 2018, heeft Meghan haar schoonzus Kate Middleton nooit aan het huilen gemaakt. Tegen Oprah zegt ze dat juist zíj in tranen was na een meningsverschil met Kate. “Ik zeg dat niet om iemand te kleineren, want de week van de bruiloft was heel heftig en Kate was ergens boos over.”

Ze trouwden drie dagen eerder al in het geheim

Gelukkig deelt het stel ook wat vrolijker nieuws. Zo blijken Harry en Meghan al eerder getrouwd te zijn. De royal wedding vond plaats op 19 mei 2018 in St George’s Chapel, maar officieel hebben ze drie dagen eerder elkaar al het ja-woord gegeven. “Niemand weet dit, maar we belden de aartsbisschop en we zeiden dat dit ding, dit spektakel, voor de wereld zou zijn. Maar we wilden dat onze verbintenis tussen ons zou zijn.” Een intieme ceremonie met z’n drietjes.

Geslacht tweede kindje

Ook verklappen ze of Archie een broertje of een zusje krijgt. Op Valentijnsdag maakten Meghan en Harry bekend dat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje. “We kunnen bevestigen dat Archie een grote broer wordt”, vertelde een woordvoerder van het stel destijds aan de BBC.Wat het geslacht van het tweede kindje is, was nog niet bekend. Maar daar brengt Meghan zondagavond verandering in. Zonder teveel poespas vertelt Meghan dat Archie een zusje krijgt!

Meghan Markle kijkt haar zwangerschapslooks af van dít stijlicoon:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: CBS. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zware windstoten en veel regen: het lijkt de komende week wel herfst

Door alle regen en windstoten tot 110 kilometer per uur lijkt het de komende week wel herfst. Dan is binnenblijven niet zo moeilijk meer.

De week begint rustig, maar vanaf woensdag neemt de wind geleidelijk in kracht toe. De lente staat voor de deur, maar komende week lijkt het wel herfst.

Advertentie

Veel regen

De zuidwestenwind zorgt in de kustgebieden voor vrij krachtige windstoten. De bewolking overheerst en in de middag volgt vanuit het noordwesten een heleboel regen. Lokaal kan deze week opgeteld 40 millimeter regen vallen. Dat is evenveel als normaal gesproken in een halve maand. De temperatuur stijgt naar zo’n 8 à 10 graden Celsius.

Bijna herfst

In de nacht naar donderdag wordt het onstuimig. De wind neemt in kracht toe en langs de kust komt een stormachtige wind te staan met kans op zeer zware windstoten tot 110 kilometer per uur. De temperatuur is wat hoger en stijgt naar 10 graden in het noorden en naar 12, lokaal 13 in het zuiden.

Wisselvallig

Gelukkig neemt de wind in de loop van de donderdag wel weer wat af, maar het blijft de rest van de week en in het weekend herfstachtig. Vanaf vrijdag neemt de wind weer in kracht af, maar de wisselvalligheid houdt wel aan. Er zijn veel wolkenvelden met dagelijks kans op enkele buien. Af en toe kan het zonnetje doorbreken, maar de temperaturen blijven rond de 8 à 11 graden.

Voortaan loop je een stuk vrolijker met je paraplu door die plensbui:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Weeronline, Buienradar. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Solliciteren maar: dít bedrijf zoekt iemand die smaken van paaseitjes test

Opzoek naar je droombaan? Zoek niet verder! Budgetsupermarkt Aldi heeft namelijk een geweldige vacature. Het bedrijf zoekt iemand die de smaken van paaseitjes test.

Je leest het goed: je kunt nu een carrière in paaseitjes eten beginnen én je wordt ervoor beloond.

Advertentie

Vacature: paaseitjes testen

Aldi Ierland zoekt een hoofdofficier op het gebied van paaseitjes. Een mooie titel voor een belangrijke functie, want je wordt dan verantwoordelijk voor alle paaseitjes die verkocht worden bij de supermarktketen.

Solliciteren maar!

Je mag de smaken van de eitjes op professionele wijze beoordelen en krijgt daar een beloning voor: een hele grote berg paaseitjes. Klinkt goed, toch?

Eisen

Er zijn wel een paar eisen waar je als kandidaat aan moet voldoen. Allereerst moet je natuurlijk gek zijn op chocolade. En je moet een kenner zijn: jij moet immers beoordelen welke smaken wel en niet goed genoeg zijn voor in de schappen. Ook mag je natuurlijk niet te snel misselijk worden, je moet namelijk flink wat eitjes achter elkaar kunnen eten.

Wil je solliciteren? Dat kan tussen 8 en 12 maart. Lees hier wat de voorwaarden zijn.

Om je vingers bij af te likken: deze heerlijke chocoladetaart voor Pasen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Vriendin. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien