Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Zó weet je of jouw zwemwater blauwalg bevat of veilig is

Vanaf dinsdag kan het ontzettend warm worden. Het kan naar verwachting op sommige plekken in Nederland wel 38 graden worden. Wil je gaan zwemmen in natuurwater? Pas dan wel op voor blauwalg, want dat duikt voornamelijk in stilstaand water steeds meer op. 

Blauwalg komt in zwemplassen, riviertjes en beken voor. Een duik nemen in het bevuilde water is af te raden, want kan allerlei nare gevolgen met zich meebrengen.

Advertentie

Wat is blauwalg?
Allereerst, wat is blauwalg? De naam doet anders vermoeden, maar het is eigenlijk helemaal geen alg. Zwemwater.nl meldt dat het in feite een bacterie is, die als deftige benaming ‘cyanobacterie’ heeft. Als blauwalgen bloeien vormen ze een drijflaag aan de onderkant, die langzaam afsterft. En tijdens dit proces komen de giftige afvalstoffen in het water terecht.

Broedplaats bacterie
Warm water is een perfecte broedplaats voor de bacterie. Door de aanhoudende droogte momenteel staat veel water laag, en warmt het dus ook sneller op. Precies daarom wordt er in warme tijden zoals deze veel gewaarschuwd voor blauwalg.  In aanraking komen met blauwalg kan zorgen voor klachten als hoofdpijn, maag- en darmklachten. In sommige gevallen kan het ook irritaties aan huid en ogen veroorzaken.

Veilig zwemmen
Om zeker te zijn dat het water waarin je zwemt veilig is, is het belangrijk om de kleur én geur ervan in de gaten te houden. Heeft het meertje een vreemde kleur of ligt er een laag algen op het water? Dan is het af te raden om te gaan zwemmen. Tijdens het badseizoen – van 1 mei tot 1 oktober – worden officiële zwemplekken gecontroleerd. Wanneer er blauwalg gevonden is, wordt dit aangegeven.

Stappenplan
Het is dan ook aan te raden om alleen in officieel zwemwater te zwemmen tijdens de warmte. Zo loop je het minst kans om per ongeluk in verontreinigd water te zwemmen. Ben je toch in aanraking gekomen met blauwalg? Stap dan zo snel mogelijk onder de douche bij thuiskomst, zodat je de giftige stoffen van je af kunt spoelen.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Zwemwater. Beeld: iStock

Jan, Jaap en Robin van 3JS: “Genieten van het moment is noodzaak geworden”

3JS

De afgelopen maanden lag zo’n beetje alles stil, maar niet bij 3JS. Midden in coronatijd bracht de Volendamse band een gloednieuw album uit. Opgenomen met een kersvers derde bandlid, Robin – uiteraard ook een Volendammer – wiens tweede naam gelukkig wél met een J begint.

Een voor een melden de leden van 3JS zich bij het kantoor van hun management, boven een kapsalon in een Volendamse winkelstraat, het dorp waar de drie heren wonen. Hier hebben we afgesproken voor het interview waarna we naar Marken gaan voor de fotoshoot. Aan de muren hangen gouden en platina platen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien