PREMIUMInterview

Koen Wauters: “Ik wist niet dat stil zo stil kon aanvoelen, en leeg zo leeg”

null Beeld VTM, ANP
Beeld VTM, ANP

Hun muziek nu is veel beter dan hun muziek toen, vindt Clouseau-zanger Koen Wauters (54). Het nieuwe album Jonge wolven staat vol gevoelige liedjes over zijn kinderen, zijn ouders en zijn scheiding. “Vroeger was ik altijd bang om iets te missen. Nu ga ik lekker wandelen met de honden.”

José RozenbroekVTM, ANP

In 1990 was Koen Wauters een beeldschone jongen met Bambi-ogen. Als hij optrad met Clouseau en hij zong met zijn Vlaamse accent en die gebroken stem Daar gaat ze, vielen alle meisjes in katzwijm. Nu, 38 jaar na de oprichting in 1984, bestaat Clouseau nog steeds met de broers Kris en Koen als vaste bandleden. Onlangs brachten ze hun veertiende Nederlandstalige album uit, Jonge wolven. Waarmee de mannen maar willen zeggen: ze zijn nog lang niet uitgezongen en misschien wel gretiger dan ooit.

Ik ontmoet Koen Wauters – naast leadzanger ook tv-presentator en coach bij de Vlaamse The voice – op een drukke dag. Hij vertelt dat hij bezig is met het signeren van duizenden cd’s en dat hij blij is met de plaat. “In Jonge wolven zit mijn hart. Ik heb er veel aan meegeschreven, we hebben het muzikaal naar een ander niveau getild. Wat je nu op de radio hoort, daar zijn wij namelijk niet zo zot van. We willen niet meegaan in die elektronische sound, bij ons hoor je echte muziekinstrumenten, daar komt geen computer aan te pas. Dit album staat niet vol pasklare, meezingbare, makkelijk draaibare hits, het gáát ergens over.”

Wat heb jij er van jezelf ingestopt?

“Veel. Er staat een nummer op, Armen wijd open, over mijn dochter Zita. Ze maakte haar eerste liefdesbreuk mee. Als een dochter verdriet heeft, bloedt ook het hart van de vader. Het laatste dat ik doe gaat over mijn ouders. Over de ingebeelde laatste nacht samen voordat een van hen wegvalt. Ze zijn over de negentig, al 64 jaar bij elkaar, met elkaar vergroeid, samen hebben ze zes kinderen op de wereld gezet. Er staat een mooi zinnetje in: ‘Zelfs God krijgt ons niet gescheiden.’ Zo raak.”

Ik hoor veel weemoed in het album, veel achteromkijken.

“Dat valt toch wel mee? In onze vorige plaat zat dat meer. En nu gaat het gebeuren – dat liedje gaat over seks, daar is niet veel weemoed aan. Maar er staan inderdaad ook trieste liedjes op. Ach, weemoed hoort erbij. We zijn inmiddels vijftigplussers, er is nog veel om op vooruit te kijken, maar er is ook al veel om op terug te kijken.”

null Beeld

Zit er ook nog emotie in over de scheiding twee jaar geleden van de moeder van je kinderen?

“Die heb ik voor het grootste deel verwerkt. Maar het liedje Stil is wel ontstaan op zo’n moment dat de kinderen naar mijn ex waren. Ik lag in bed en dacht: ik wist niet dat stil zo stil kon aanvoelen, en leeg zo leeg. En ja, dan moet je jezelf herpakken, het glas moet weer halfvol.”

Kun je makkelijk over zo’n verdrietige gebeurtenis heenstappen?

“Het was een trieste tijd. Het gaat niet om mij alleen, hè, ook om de kinderen. Dat zijn geen dingen waar je snel overheen stapt. Ik zou dat niet kunnen, maar ook niet willen. Ik ben een koppige.”

Wat bedoel je daarmee?

“Ik heb er lang over gedaan om de beslissing te nemen uit elkaar te gaan. Ik heb het nog heel lang halsstarrig geprobeerd, me vastgeklampt aan een droom.”

Je was in 1990 die Koen waar alle meisjes om gilden. Nu ben je meer dan twee keer zo oud. Hoe was je toen en wie ben je nu, na een leven vol bekendheid en glamour?

“Het grootste verschil met toen: ik wist van niks. Ik was gewoon een jongen met middelmatig talent, op een voetstuk gehesen met veel te veel hype eromheen. Die liedjes waren leuk hoor, Daar gaat ze is een fantastisch nummer en ik mag het zeggen, want ik heb het niet geschreven. Maar wat we nu maken is veel beter. Toen werd alles overschaduwd door verkoopcijfers, hysterie, flauwvallende meisjes. Dat we die hype hebben overleefd, dat we onszelf hebben gevonden – dat is een wonder. Als je zo jong al zo bekend bent, dan word je wel een beetje raar. Want iedereen doet raar tegen jou.”

Hoe zorg je ervoor dat je dan niet aan seks, drugs en rock-’n-roll ten onder gaat?

“Dat heeft veel te maken met het nest waar je uit komt. Ik groeide op in een normaal gezin, in een doodgewone Vlaamse straat in een doodgewoon rijtjeshuis. We sliepen met drie jongens op zolder, ik gebruikte het badwater waar al twee kinderen in hadden gezeten en ik droeg de broeken af van mijn oudere broers. Maar er was veel liefde en veel muziek in huis. Mijn vader werkte bij een luchtvaartmaatschappij en zat in de gemeentepolitiek in het dorp, mijn moeder gaf les voor zover ze niet voor de kinderen zorgde. Heel katholiek, en ze leefden daar ook naar. Als je in zo’n gezin opgroeit, val je niet zo snel om, wat er ook op je afkomt.”

null Beeld

Is het je nooit naar het hoofd gestegen?

“Natuurlijk wel. We probeerden wel normaal te doen, maar niemand deed normaal tegen ons. Als je kwam aangewandeld, dan maakten mensen plaats, alsof je meer ruimte nodig had. Dus ja, als groepje dachten we op den duur: we zullen wel bijzonder zijn, want iedereen behandelt ons zo. En dan duurt het een tijd voordat je in de spiegel kijkt en denkt: daar is helemaal niks bijzonders aan. Ik coach nu al acht seizoenen The voice en ik kom veel jonge mensen tegen die meer talent hebben dan ik toen. Wat ik altijd wél heel goed kon, was op een podium staan. Het duurt gewoon een tijd om uit te vissen hoe je moet omgaan met die bekendheid en aandacht. Gelukkig hadden we elkaar. Als een van ons het een beetje te hoog in de bol kreeg, was er altijd wel iemand die zei: ‘Doe eens normaal joh.’”

Je tweede vrouw, Valerie De Booser, was model en presentatrice. Hoe houd je als twee BV’ers je kinderen met twee benen op de grond?

“De liefde voor mijn kinderen is grenzeloos en dat hebben ze hun hele leven gevoeld. Ik denk dat dat het allerbelangrijkst is – of je nu in een villa opgroeit of in een rijtjeshuis. Maar dat Zita en Nono een andere jeugd hebben gehad dan ik, dat is een feit. Ik kan honderd keer zeggen ‘count your blessings’, maar voor hen zijn veel zaken normaal. Zij weten niet anders dan dat ze in mooie auto’s worden rondgereden, ze hebben altijd in een mooi huis gewoond. Als kind ging ik op vakantie naar een camping in de Ardennen of aan de Belgische kust, wij nemen onze kinderen mee naar een villa of chic hotel in Spanje. Ik hoop dat ze uiteindelijk veel hebben aan de liefde die ze elke dag krijgen.”

Wat ben jij voor vader?

“De beste die er is.” Hij lacht: “Ik ben een vader die veel luistert en die veel begrip toont. Ik wil ze vrijlaten en waar mogelijk enigszins bijsturen. Maar Nono is bijna 16 en Zita bijna 18; ze zijn af. Ze moeten nu uitzoeken wie ze zijn en wat ze willen. Ik hoop dat ik ze genoeg tools heb aangereikt om aan de slag te kunnen in het leven.”

Voelt het nog steeds zo stil in huis?

“Nee, helemaal niet. Ik heb drie honden, Billie, Jul en Senna. Zij doden de stilte, maar ik kan ook heel goed met de stilte omgaan. Ik ben alleen, maar nooit eenzaam. Of de kinderen er wel of niet zijn, we hebben elke dag contact, we appen en bellen. En ik zie ze ook wel als ze bij mijn ex zijn, dan rijd ik ze naar hun hobby’s als dat zo uitkomt.”

Je slaapt met je hond Senna in bed. Hoe doe je dat als je een vriendin op bezoek hebt?

“Ik heb helemaal geen vriendinnen op bezoek. Mijn hond is mijn dikke vriend. Ik heb heel veel geïnvesteerd in mijn vorige relatie, ik wil nu een easy leven, geen gedoe. En mijn kinderen staan op de eerste plaats, daar komt niks of niemand tussen.”

null Beeld

Is het de eerste keer in je leven dat je single bent?

“Toen ik jonger was, was ik ook een periode vrijgezel. Toen ging ik veel uit, maar nu kom ik bijna niet buiten. Niet omdat ik zielig ben, ik heb er gewoon geen behoefte aan. En je zou maar Koen Wauters zijn en een nieuwe vriendin willen. Waarom zou een vrouw mijn vriendin willen zijn? Omdat ze het leuk vindt om met een bekend iemand samen te zijn? Om te shinen op social media? Of voor het geld? Dat is totaal niks voor mij.”

Sta je nog wel een beetje onbevangen in de liefde?

“Niet echt. Ik ben twee keer getrouwd geweest, ik ben veel liever alleen dan dat ik in een relatie zit die moeizaam is, dat je jezelf steeds moet verantwoorden. Daar heb ik geen zin meer in. Als ik nog een keer met iemand in zee ga, dan is het omdat ik voor honderd procent mezelf kan zijn.”

Is dat een onverwachte kant aan jezelf, dat je graag alleen bent?

“Dat is best een ontdekking. Vroeger was ik altijd bang om iets te missen. Nu denk ik als ik op Instagram al die mensen bekijk: het ziet er geweldig uit, maar ik ga straks lekker wandelen met de honden. Daar geniet ik enorm van. Ik word ook heel gelukkig van een beetje rommelen in huis, koken voor mij en de kinderen, hen van hot naar her rijden.”

Je bent zorgzaam.

“Altijd geweest. In mijn kinderjaren, als vader, als coach in The voice.”

Over The voice gesproken, heb jij wel eens gedrag vertoond waarvan je nu denkt: dat zou nu niet meer door de beugel kunnen?

“Ik kan me geen periode in mijn leven herinneren dat ik vrouwonvriendelijk of respectloos ben geweest. Ik ben zo niet opgevoed en het zit niet in mij. Als je weet dat iemand fan van jou is, dan zie ik dat niet als een uitnodiging. Eerder het tegenovergestelde, als te makkelijk. Machtsmisbruik vind ik vooral zwak. Aan de andere kant vind ik ook dat je als man nog steeds een vrouw complimenten mag geven. Jonge vrouwen, oudere vrouwen, vrijgezelle vrouwen... Ik wil charmant zijn en zo wil ik de rest van mijn leven blijven.”

Dit is Koen Wauters

Koen Wauters (1967) droomt als jongetje van een voetbalcarrière, maar in 1984 wordt hij het boegbeeld van Nederlandstalige popgroep Clouseau. Vanaf 1989 is hij presentator bij VTM en vanaf 2011 jurylid en later coach in The voice van Vlaanderen. Naast zijn carrière als zanger en presentator speelt Koen in drie films, onder andere als de seksverslaafde Jean-Philippe in Gooische vrouwen. Op 25 maart verscheen Jonge wolven, het nieuwe album van Clouseau waarmee ze op tournee gaan in België en Nederland. Koen heeft twee kinderen: Zita (17) en Nono (15). greenhousetalent.com

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden