null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Margaretha Posthumus: “Inmiddels hebben we vijftig kilometer bloemen ingezaaid”

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat. Dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor een groener, schoner én mooier Nederland. Vanaf 28 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die u ziet als dé Libelle STER van 2021. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

Deze week kandidaat 8: Margaretha Posthumus (62, imker en kunstenaar) bedacht het BijenFlinterLint, een berm vol bloemen die de biodiversiteit stimuleren.

“Doordat ik imker ben, kwam ik erachter dat het slecht gesteld is met het aantal bijen en andere insecten. Er staan bijna nergens meer bloemen in de weilanden, tuinen worden vaak betegeld. Insecten hebben steeds meer moeite om voedsel te vinden. Ik schrok daar zo van dat ik dacht: wat kan ik eraan doen? Ik woon op het Friese platteland en toen er een gemeentelijke herindeling plaatsvond waarbij tien dorpen bij de stad Leeuwarden werden gevoegd, bedacht ik het BijenFlinterLint: een berm vol met bloemen. Het zou de gemeenten kleurrijk met elkaar verbinden én zorgen voor een nieuwe impuls voor de insecten.

Ik ben aan de slag gegaan met tientallen vrijwilligers en bij het inzaaien word ik geholpen door scholieren van de plaatselijke basisscholen. ‘Mienskip’ noemen we dat in het Fries, verbintenis voelen door samen dingen aan te pakken. Het BijenFlinterLint is een enorm succes. Mensen stappen van hun fiets om de zee aan bloemen te bekijken. En het inzaaien is fantastisch om te doen. De scholieren zijn zo trots als ze een eigen stuk berm met hun naam toegewezen krijgen. Vaak gaan ze later nog eens kijken hoe het is geworden.

null Beeld

Inmiddels hebben we zo’n vijftig kilometer bloemenlint ingezaaid en sinds kort zijn we onderdeel van het Insectennetwerk Friesland. Als kunstenaar zie ik die berm als mijn canvas. De kleuren van de bloemen veranderen continu en blijven me verbazen. We monitoren ook de stand van de bijen en andere insecten. Uit onze data blijkt dat door het lint het aantal echt is toegenomen. Ook zijn er meer verschillende soorten insecten, zoals vlinders. Als ik die zie, begint mijn hart echt te gloeien. Dat hebben we samen toch maar mooi voor elkaar gekregen.” bijenflinterlint.jimdofree.com

  • Styling, haar en make-up: Ronald Huisinga. Stylingassistent: Juriaan Huijbregts. M.m.v. Violetta (jurk), Groots (legging, sjaal), Mango (vest), Nolten (laarzen), Ibu via Groots (armband)
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden