Miss met een verhaal

Miss Nederland-finalist Maud had borstkanker: “In mei lag ik nog aan het infuus, nu loop ik modeshows”

Maud van Oossanen Beeld Privébeeld Maud - Fleur Louwe
Maud van OossanenBeeld Privébeeld Maud - Fleur Louwe

Maud van Oossanen (25) kreeg vorig jaar maart te horen dat ze borstkanker had. Een zware tijd van chemobehandelingen en operaties volgde. Nu is ze schoon en een van de finalisten van Miss Nederland. “Ja, ik heb kort haar, maar ik vind dat ik het rock.”

“In november 2019 voelde mijn vriend Tim een knobbeltje in mijn borst. Ik was 23 en was er niet echt mee bezig. Ik wist dat ik ermee naar de huisarts moest, maar het voelde niet als noodzaak. Ik was net afgestudeerd, werkte veel als zzp’er en deed leuke dingen. Helaas kregen Tim en ik in december een ernstig auto-ongeluk. We kwamen er gelukkig ongedeerd vanaf, maar de auto was total loss en het had behoorlijk wat impact op ons leven. Daardoor verdween het knobbeltje in mijn borst naar de achtergrond.”

Toch naar de huisarts

“Toen in maart 2020 corona uitbrak en Nederland in lockdown moest viel mijn werk weg. Ik werkte in de entertainmentbranche en van het ene op het andere moment had ik geen klussen meer. Omdat het ineens rustig was dacht ik: nu ga ik naar de huisarts. Het knobbeltje zat er nog steeds en ik wilde toch weten wat het was. Tien jaar geleden heeft mijn moeder borstkanker gehad, maar omdat het geen erfelijke vorm was maakte ik me niet meteen zorgen. De huisarts maakte een afspraak in het ziekenhuis en daar kon ik de volgende dag al terecht.”

‘Ik moet mama bellen’

“Nog steeds maakte ik me niet druk. Hoe groot is de kans dat ik op mijn 23e borstkanker krijg, dacht ik. Ik had op mijn moeder en Tim na ook niemand verteld dat ik naar het ziekenhuis moest. Ik wilde er niet onnodig aandacht op vestigen. Voordat ik naar het ziekenhuis ging, belde ik mijn moeder om te vragen wat ik kon verwachten. Ik had echt geen idee. Ze legde uit dat ze beginnen met een echo, als ze die niet vertrouwen volgt een mammografie en als ze ook die niet vertrouwen doen ze een punctie. Als het zo ver kwam moest ik haar bellen. Toen de arts zei dat ze een punctie wilden doen dacht ik niet: oh, het is foute boel, maar: ik moet mama bellen. Ze hield zich groot aan de telefoon, maar wist meteen dat het niet goed was. Later vertelde ze me dat ze huilend naar de wc was gerend toen we ophingen.”

Borstkanker met uitzaaiingen

“Na de punctie bleek dat ik borstkanker had met uitzaaiingen. Iedereen vraagt altijd hoe het is, zo’n slechtnieuwsgesprek. Ik vind het moeilijk te omschrijven, eigenlijk kijk je de dood in de ogen. Dat was het eerste wat ik dacht: ik ga dood. Daarna barstte ik in huilen uit, samen met Tim en mijn moeder. We bleven maar huilen. Tot mijn moeder zich herpakte en tegen de arts zei: ‘Oké, hoe gaan we dit nu aanpakken?’ Toen dacht ik: hey, we geven niet op. We gaan ervoor.”

Kort haar en extra kilo’s

“Het was een heel zwaar jaar. Ik onderging chemokuren en heb mijn borsten moeten laten amputeren. Wat ik het moeilijkst vond was dat ik mijn uiterlijk zag veranderen. Ik ben altijd onzeker geweest over wie ik ben en hoe ik eruitzie. Ik had net heel hard gewerkt aan mijn zelfvertrouwen; mijn uiterlijk werd zelfs mijn werk. Ik werkte als model en gastvrouw. Eindelijk zat ik goed in mijn vel en voelde ik me zeker. Om dat door de kanker allemaal te zien afbrokkelen vond ik heel moeilijk. Door de chemo’s kwam ik kilo’s aan, verloor mijn haar en ik had geen wenkbrauwen en wimpers meer. Dat was heftig. Inmiddels kan ik alleen maar trots zijn op mezelf. Ik heb mijn extra kilo’s en korte haar geaccepteerd en vind dat ik het rock. Al wil ik natuurlijk graag mijn lange haar terug. Ik heb niet gekozen voor kort haar en kan weleens jaloers zijn op vriendinnen die hun lange lokken in een staart doen.”

In korte tijd volwassen geworden

“Mijn ziekte heeft er niet alleen voor gezorgd dat ik uiterlijk ben veranderd, ook innerlijk ben ik een andere Maud. Het voelt alsof ik in korte tijd een stuk ouder ben geworden. Ik kan nog steeds lekker kinderlijk zijn, maar tegelijkertijd ben ik ook veel volwassener. Ik denk dat ik meer op de achtergrond ben, een soort van ‘ik kijk wel wat er gebeurt’. Me druk maken om kleine dingen doe ik niet meer en dat geeft een soort rust.”

Miss met een verhaal

“Dat ik ben geselecteerd als een van de negen finalisten voor Miss Nederland is natuurlijk fantastisch. Ik ben een kandidaat met een verhaal. Mijn boodschap? Dat je niet moet luisteren naar de mening van anderen en moet doen wat je zelf wilt. Ik weet dat veel mensen dat zeggen en dat het cliché klinkt, maar ik lag afgelopen mei nog aan het infuus en loop nu shows voor Miss Nederland met m’n korte koppie. Ik wil laten zien dat het leven niet vanzelfsprekend is. De kanker is weg, maar er is een kans dat het binnen nu en vijf jaar terugkomt. Ik wil niet wachten, ik doe nú wat ik leuk vind.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden