PREMIUMInterview

“Niet alles aan mij hoeft leuk te zijn”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Hoewel cabaretier Martine Sandifort (51) in haar nieuwe show therapeuten, coaches en goeroes op de hak neemt, wil ze niet alleen maar de draak met hen steken. “Ik heb ook veel van hen geleerd.”

Iris van LunenburgPetronellanitta

Op internet zijn de filmpjes Namasteetjes van Martine Sandifort een grote hit, met allerlei hilarische typetjes. Zoals de enthousiasmerende coach die zichzelf ook niet lijkt te geloven, een fanatieke sporttrainster, een vrouw die uiterst merkwaardige make-up tutorials geeft of vrouwen die het allemaal gewoon even niet meer weten en duidelijk een paar spirituele cursussen hebben gedaan. Of de vrouw die wandelt met een steentje in haar schoen en zegt: “Ik moet dit leren accepteren, want het hele leven kun je eigenlijk beschouwen als een wandeling met een steentje in je schoen.”

null Beeld

Mag je over alles grappen maken?

“Ik denk dat de humor verdwijnt als je alles met fluwelen handschoentjes aanpakt. Ik gooi juist de deuren open, dat is cabaret. Sommige dingen zou ik nu niet meer doen, gewoon omdat het niet meer grappig wordt gevonden. Maar welke typetjes ik ook speel, het is nooit mijn bedoeling om iemand kapot te maken.”

Soms wordt er erg negatief op je filmpjes gereageerd. Er was veel ophef over een typetje dat spastisch is.

“Dat was best heftig. Ik vind het niet erg als iemand kritiek heeft, maar online haat gaat soms heel ver. Tegelijkertijd vond ik het ook wel wat hebben dat een filmpje zo veel reacties kon uitlokken. In het theater had ik dat typetje ook al eens neergezet, maar daar weet het publiek wel ongeveer wat ze van me kunnen verwachten. In het ergste geval lopen ze de zaal uit. Nu kwamen er van alle kanten reacties, van mensen die vonden dat ik gehandicapten voor gek zette, van gehandicapten die vonden dat het moest kunnen of die zich er juist kwaad over maakten. Ik ben niet op de kritiek in gegaan, dacht alleen: laat ik dit typetje voorlopig maar niet uit de kast trekken.”

null Beeld

Vind je het ook therapeutisch om filmpjes te maken?

“Nou ja, therapeutisch… Ik merkte wel dat als er iets vervelends in mijn leven gebeurde, ik meteen zin had om dat te filmen. Eigenlijk kan ik alles gebruiken. Hoe ik me voel, hoe ik in het leven sta, een nieuwe plaid, een date of mijn hond.”

Is je show Namasteetjes, vanaf september in de theaters, een voortzetting van deze filmpjes?

“Twee jaar geleden zou ik voor het eerst een solovoorstelling spelen over coaches, goeroes, spiritualiteit en de zelfhulphoek. Ik heb in mijn leven genoeg therapeuten en coaches gehad, dus ik kan er wel het een en ander over vertellen. Door de coronacrisis ging de voorstelling niet door. Toen kwam ik op het idee om filmpjes hierover op Facebook te zetten. Een aantal types uit de filmpjes komt ook voor in Namasteetjes. Die show presenteer ik alsof ik een goeroe ben. Het is een life changing experience event, met veel TEDtalk-achtige elementen. Ik begin de show met opzwepende teksten en ga zogenaamd het gesprek aan met het publiek: waarom zijn ze gekomen, zijn ze bij hun eerste grote liefde, hun tweede of derde? Geloven ze dat het leven maakbaar is en proberen ze het beste uit zichzelf te halen, of zijn ze meer een het-is-zoals-het-is-type? Zelf zit ik daartussenin, ik ben ervan overtuigd dat beide levenshoudingen je iets kunnen geven. Dat vergroot ik uit in het theater, zodat het publiek heen en weer wordt geslingerd tussen de coaches die deze opvattingen vertegenwoordigen. En dan speel ik ook nog allerlei typetjes die nergens naar luisteren.”

null Beeld

Wil je de spot drijven met coaches?

“Van sommige coaches krijg ik absoluut jeuk, bijvoorbeeld als ze nauwelijks zelfinzicht hebben en toch denken jou iets te kunnen leren. Maar ik heb ook veel van coaches geleerd en uit cursussen gehaald. Het is zeker niet mijn bedoeling om er alleen de draak mee te steken, het heeft ook mijn liefde. Ik heb een keer met een groepje vrouwen en onder leiding van een vrouwelijke coach gekeken naar waar je in het leven staat en waar je naartoe wilt. We praatten over terugkeren naar jezelf en je diepste wensen. Op een gegeven moment moesten we een steen in zee gooien, die stond symbool voor alle emotionele ballast die je niet meer mee wilde zeulen. Ik heb toen allerlei issues die ik met iemand had in de golven gesmeten. Zoiets doet iets met je, of je er nu wel of niet in gelooft. Het was ook bijzonder om deze ervaring met een groep vrouwen te delen. Ik voel me bij vrouwen vaak niet veilig omdat ik als kind door een paar meisjes gepest ben. Daardoor heb ik nog steeds snel het gevoel dat vrouwen me niet leuk genoeg vinden, of dat ze bitcherig tegen me doen. Dat bedoelen ze dan niet zo, maar op mij komt het zo over. Daarom werk ik in het theater vooral samen met mannen, denk ik. Bij hen heb ik niet het idee dat ik bepaalde codes niet goed interpreteer. Zelfs bij vriendinnen speelt het soms. Dan zegt een van hen iets en denk ik: is dit nu een rotopmerking of begrijp ik het verkeerd? Gelukkig komt daar langzamerhand verandering in. Ik ben niet meer zo bezig met hoe anderen over me denken, maar vooral met hoe ik over mezelf denk. Niet alles aan mij hoeft leuk te zijn, ik mag zijn wie ik ben en voelen wat ik voel. Ik denk dat dat komt doordat ik ouder word, maar ook doordat ik bij coaches verschillende cursussen heb gedaan. Jan Geurtz, die een aantal boeken over de liefde heeft geschreven, vroeg aan de cursisten om met open ogen te mediteren. Je mocht gewoon alles in je laten opkomen. Zo heb ik geleerd om gedachtes en gevoelens te observeren zonder er een oordeel over te hebben. Dat was een eyeopener waar ik veel aan heb gehad.”

Zou je jezelf spiritueel noemen?

“Ik praat er weinig over, maar ik denk wel dat ik spiritueel ben. Over filosofie en spiritualiteit kijk ik veel video’s en ik luister vaak naar podcasts. Vooral naar Gangaji luister ik graag, een Amerikaanse spirituele lerares met een fijne, moederlijke stem. Zij vertelt bijvoorbeeld dat je heel druk kunt zijn met dingen die je ego bevredigen, maar dat we feitelijk allemaal één energie zijn. Als je daarover gaat nadenken, besef je dat het een radicale opvatting is omdat ‘ikjes’ dan eigenlijk niet meer bestaan. Dan kun je je ook afvragen of er nog wel sprake is van vrije wil. En stel dat alles één is, dan betekent dat ook dat alles goddelijk is, of liefde, of hoe je het ook noemen wilt.”

null Beeld

Hoe staat het met de aardse liefde?

“Twee jaar geleden zijn mijn vriend en ik uit elkaar gegaan na een relatie die twee jaar heeft geduurd. Daar heb ik het soms nog steeds moeilijk mee, omdat mijn gevoelens voor hem niet zijn verdwenen. Ik denk dat hij die ook nog voor mij heeft. Om de een of andere reden werkte het niet meer tussen ons. Misschien omdat ik meer van de relatie verwachtte dan hij. Hij heeft twee dochters en wilde rond hen zijn hele leven bouwen. Dat begreep ik wel, maar er bleef weinig ruimte over voor mij. Sinds we uit elkaar zijn, hebben we elkaar nog één keer gezien. Dat was fijn, omdat we er toen nog een keer rustig over konden praten. Toch blijf ik het gek vinden dat iemand voor wie ik zo veel voelde zomaar uit mijn leven is verdwenen. Ik zoek hem niet meer op, uit zelfbescherming, en hij heeft dat ook niet gedaan. Sindsdien kijk ik soms rond op een dating-app en ik merk dat ik de mannen die daar voorbijkomen automatisch vergelijk met hem. Bijna alsof ik op zoek ben naar hem. Gelukkig ben ik hem nog niet tegengekomen! Ik weet eigenlijk niet of zo’n app wel iets voor mij is, ik heb er een haat-liefdeverhouding mee. Door corona zijn er minder mogelijkheden om mannen te ontmoeten, dus ik moet wel als ik niet alleen wil blijven. Regelmatig kom ik types tegen die niet geloven dat ik een bekende Nederlander ben, of die het net iets te interessant vinden. Dat maakt het lastig.”

Krijg je veel vragen waarom je alleen bent?

“Nee, maar ik krijg de laatste tijd wel vaker de vraag of ik kinderen heb. Die heb ik niet. Ik had ze graag gehad, maar ik wilde ze niet in mijn eentje opvoeden. Eén keer ben ik zwanger geweest, van iemand met wie ik geen relatie had. Nadat ik het ontdekte, heb ik hem gebeld en gevraagd of we samen voor dit kind zouden kunnen zorgen. Hij wilde dat niet en ik zag niet voor me hoe ik het alleen moest doen. We zijn toen samen naar de abortuskliniek geweest, dat was wel bijzonder. De arts waarschuwde me dat dit misschien mijn laatste kans op een kind was, maar ik denk dat ik toen het juiste besluit heb genomen. Ik wilde geen kind op de wereld zetten als ik er niet helemaal achter kon staan. Nu ben ik één-envijftig en in de overgang, dus ik weet zeker dat het er niet meer van gaat komen. Soms vind ik dat nog steeds een beetje verdrietig. Ik hoop als ik weer een partner vind, dat hij kinderen heeft. Dat was bij mijn ex ook het geval en dat vond ik erg leuk. Ik ging in één keer naar drie mensen.”

null Beeld

Voelde je je eenzaam door de corona?

“Ik ben gewend om veel alleen te zijn. Ook toen ik een relatie had, deed ik niet alles samen met mijn vriend. Vlak na de breuk heb ik me wel even eenzaam gevoeld. Op zo’n moment heb je anderen nodig voor een goed gesprek en een hug, dat kon niet door de maatregelen. Zelfs mijn ouders zag ik alleen op afstand. Dat vond ik best pittig.”

Maar op werkgebied was het afgelopen jaar juist heel goed, toch?

“Ja, er kwamen zo veel leuke dingen op mijn pad! De filmpjes groeiden uit tot zoiets groots dat ik nu een Namasteetjes-platform heb waar abonnees exclusieve filmpjes kunnen bekijken, en in september ga ik de theatershow Namasteetjes spelen. Dus mij hoor je niet klagen.” ■

Meer Martine

Martine Sandifort werd op 17 mei 1970 geboren in Amsterdam. Ze studeerde daar aan de Kleinkunstacademie. Met Alex Klaasen won ze als cabaretduo Alex en Martine het Cameretten Festival en de Pall Mall Exportprijs. Als Dokter Corrie gaf ze in het SchoolTV-Weekjournaal les in seksuele opvoeding, ze maakte met Remko Vrijdag drie bejubelde theatershows en werkte mee aan Koefnoen en Kopspijkers. Filmpjes van Martine zijn te zien op petje.af/namasteetjes.

null Beeld

Uit de tent lokken

Loopt Martine Sandifort ongegeneerd met haar wc-rolletje over de camping? Hoe sportief is ze? En drinkt ze vaak wijn bij het eten? Dit en nog meer bespreekt Iris van Lunen­burg met Martine in onderstaande video.

Benieuwd wie er volgende week in de tent zit? Raad mee op Instagram: @libelle

  • Tekstbewerking: Maartje Fleur Styling: Maartje Bodt Haar en make-up: Djolien de Kreij Productie: Charissa Macnack M.m.v.: Hightide Surf & Food, IJmuiden

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden