PREMIUMinterview

Oud-presentatrice Cilly Dartell (65): “Ik ga nog zo veel mogelijk van het leven genieten”

null Beeld

Oud-presentatrice Cilly Dartell (65) heeft uitgezaaide longkanker en weet dat ze niet meer beter wordt. Inmiddels is ze op het punt van acceptatie. “Ik leer tenminste mijn kleinkinderen nog kennen, dat had mijn moeder niet.”

Merel Brons

“Ongeloof. Dat is hoe ik mijn gevoel na de diagnose ‘uitgezaaide longkanker’ het best kan omschrijven. Ik was in het ziekenhuis omdat ik het benauwd had. Dat bleek te komen doordat mijn longen zich hadden gevuld met vocht. Bij nader onderzoek bleek de oorzaak longkanker te zijn. Uitgezaaid, dus dat betekent dat ik niet meer beter wordt. Ik heb al eerder longkanker gehad, in 2016. Daar ben ik van hersteld en ik werd nog elk halfjaar gecontroleerd. Helaas is het nu echt foute boel. Hoewel ik nog steeds niet kan geloven dat ik misschien niet lang meer te leven heb, ben ik nu wel aangekomen op een punt van acceptatie. Het leven is eindig, dat is nou eenmaal zo. De tijd die ik nog heb, wil ik graag zo aangenaam mogelijk maken. Natuurlijk weet iedereen wel dat je optimaal van het leven moet genieten, elke dag, maar dat gevoel is voor mij misschien op dit moment nóg sterker. Die knop heb ik omgezet in mijn brein.”

null Beeld

Grote liefde

“Dat genieten is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Na een chemokuur kon ik me zó beroerd voelen. Op zo’n moment is het wel moeilijk om optimistisch te blijven. Ik kan om de kleinste dingen huilen, maar het grootste verdriet heb ik nu eigenlijk om mijn kinderen en mijn man. Niet eens om mezelf, maar om hún verdriet om mij. Daarmee zien te dealen vind ik het moeilijkste. Als ik moet huilen, laat ik die tranen gewoon maar lekker komen. Gelukkig ging het de afgelopen paar maanden goed met me en had ik het gevoel dat ik mijn leven een beetje terug had. Ik had even geen chemokuren, waardoor ik me meteen een stuk beter voelde. Zo goed zelfs dat ik eindelijk weer in staat was om mijn grote liefde weer op te pakken: reizen. Dat heb ik altijd met zo veel plezier gedaan en het geeft me energie. Fascinerend, om steeds iets nieuws te ontdekken. Ik ben getrouwd met een piloot en dat maakt het natuurlijk ook makkelijker om verschillende plekken van de wereld te zien. Inmiddels woon ik al jaren in Amerika, maar ik vlieg nog zo vaak ik kan naar Nederland om de kinderen en kleinkinderen te zien. Jan en ik zijn ook op een andere manier aan het reizen geslagen. We hebben een caravan gekocht, onze ‘sleurhut’. Lekker ons eigen keukentje en toilet in de buurt. Zo zijn we van niets of niemand afhankelijk en kunnen we gaan en staan waar we willen. Ik vind het heerlijk, het geeft me zo’n gevoel van vrijheid om op pad te kunnen. We hebben trouwens laatst met de auto ook een te gekke roadtrip naar Tennessee gemaakt, naar de zus van Jan. Ramen open, dak open en gaan. Onderweg zie ik zo veel moois. Nu ik ziek ben, beleef ik dat nog intenser. De natuur is zo mooi, dat ik er soms ontroerd van raak.”

Dapper en Stoer

“Ik ben dankbaar voor alles wat ik nog mag meemaken. Elke dag die ik nog heb. En ik ben ongelooflijk blij met de band met mijn man en kinderen, die wordt steeds hechter. In tegenstelling tot mijn eigen moeder, die vrij jong overleed, heb ik de kans gekregen om mijn kleinkinderen te leren kennen. Er zijn er nog twee op komst ook. Soms zeggen mensen tegen me: ‘Ik vind je zo dapper en stoer hoe je hiermee omgaat.’ Maar ik heb geen keuze. Van somberend in een hoekje gaan zitten is nog nooit iemand gelukkiger geworden.”

null Beeld

Meer Cilly Dartell

We kennen Cilly Dartell vooral van Hart van Nederland, dat ze van 1996 tot 2012 presenteerde. Ook was ze vaak te zien als presentatrice van Shownieuws. Cilly is getrouwd met Jan, heeft twee zoons en woont in Amerika.

M.m.v.: Anna van Toor (pak), Repeat Cashmere (coltrui), Another Label (enkellaarsjes) | Styling: Ramona da cruz Lopes | Haar en make-up: Maaike Beijer (Maryam en Milouska), Jedidjah Kuijten (Cilly)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden