PREMIUMInterview

Royaltywatcher Jeroen Snel: “Prinses Beatrix is zachter geworden, meer ontspannen”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Volgende week bereikt prinses Beatrix de prachtige leeftijd van 85 jaar. Journalist Jeroen Snel (53) sprak voor zijn werk geregeld met onze voormalige koningin. “Ze komt op mij kwiek en gezond over, ze kan nu gewoon genieten.”

Claudia WitteveenPetronellanitta

Het schrappen van Blauw Bloed, het royalty­programma van de EO, kwam in mei 2021 als een donderslag bij heldere hemel. Ook voor Jeroen Snel (53), die het programma al sinds de start in 2004 presenteerde. Deze week keert het programma na anderhalf jaar toch weer terug. Met een nieuwe presentator (Anne-Mar Zwart) en Snel als ‘aanschuif-expert’. Hij zit zaterdag 28 januari zeker weten in de eerste uitzending, waarin ook de 85e verjaardag van prinses Beatrix wordt gevierd. Een stap terug, dat geeft hij zelf direct toe. “Ik heb me erbij neergelegd dat ik het programma niet meer presenteer, maar het was even wennen. Het was toch mijn kindje. Ik had er wel op gehoopt, daar ben ik eerlijk in. Maar ik merkte de laatste anderhalf jaar (het programma ging door in afgeslankte vorm zonder presentator en online, red.) ook dat ik te veel uit het creatieve proces was geraakt. Ik doe nu een stap terug, in alles. En hoop dat ik daar blijer van word.”

Na zeventien jaar verdween anderhalf jaar geleden plotseling je programma, ook al waren de kijkcijfers nog zo goed. Hoe was dat voor jou?

“Pijnlijk. Een negatieve verrassing die voor mij blootlegde hoeveel binnen een zender soms in handen is van één persoon. Maar ik reageer op zo’n moment vaak gelaten. Het overkomt me, ik word niet boos of ga bij de pakken neerzitten. Er werden handtekeningenacties opgestart. Sympathiek, maar ergens weet je ook gewoon: de beslissing is genomen. Ik dacht niet dat ik er nog iets aan kon veranderen. Uiteindelijk mogen we nu toch weer terugkomen, omdat binnen de NPO veel is veranderd. We zijn nu weer aan het opstarten, de redactie aan het uitbouwen.”

null Beeld

Je zit al sinds het begin van je carrière bij de EO, waar je op je 23e startte in serieuze actualiteiten­programma’s. Was de overstap naar het royaltywereldje groot?

“Ik werkte eerst bij Tijdsein, dat werd Twee Vandaag en uiteindelijk EénVandaag. Toen de EO daaruit stapte, kreeg ik de kans om een nieuw programma te maken. Een uitdaging om dat succesvol te krijgen én te houden. Ik rolde van het een in het ander, maar het royaltywereldje leek me leuk en uitdagend. Mensen denken vaak dat berichten over de koninklijke familie alleen maar leuk is, maar het gaat niet vanzelf. Je moet vertrouwen winnen, mensen leren kennen en ervoor zorgen dat ze jou een beetje kennen. Achteraf klopte het ook wel dat ik de actualiteiten te zwaar vond worden. Ik zag veel honger, oorlogssituaties, dat begon aan me te vreten. Mijn laatste reis voor Twee Vandaag ging naar India, waar net een grote aardbeving was geweest. Toen dacht ik: dit is goed om gedaan te hebben, maar het is tijd voor verandering. Het voelde prettig om meer lucht te hebben, iets meer verlichting in de zwaarte.”

Sinds afgelopen zomer presenteer je een weekendprogramma op Radio 5 dat niets met royalty te maken heeft. Wat is de rode draad in jouw carrière?

“Ik heb altijd geweten dat ik verhalen wilde vertellen. Mijn jongensdroom was om bij een omroep te werken. Radio was in die zin mijn eerste passie en hobby, want in mijn jeugd had je nog niet echt videocamera’s om mee te experimenteren. Ik had een mengpaneeltje, maakte op zolder cassettebandjes die ik dan later terugluisterde. Presenteren wilde ik altijd al. Wat dat betreft ben ik een logisch product van mijn ouders. Mijn moeder was onderwijzeres en op de basisschool vertel je natuurlijk veel verhalen. Mijn vader zat in de reclame, dat is ook creatief een boodschap overbrengen. Mijn broer zit ook in dat wereldje, hij is ooit bij mijn vader begonnen en heeft het bedrijf overgenomen toen die met pensioen ging.”

null Beeld

Ook je geloof heb je van huis uit meegekregen. De frictie tussen je geloof en je homoseksualiteit steek je nooit onder stoelen of banken.

“Tot mijn 28e stonden mijn geaardheid en geloof op gespannen voet met elkaar. Toen overleed mijn moeder en leerde ik: het leven is kort en beperkt en je moet ervan genieten. Dus ik wil het graag met iemand delen. Ik vind het jammer als christelijke mensen pas op latere leeftijd uit de kast durven te komen. Je gooit zo veel jaren weg. Het gebeurt in bepaalde kringen nog steeds dat mensen zeggen dat homoseksualiteit niet kan, dat het fout is of whatever. Dat maakt de drempel om ervoor uit te komen nog groter. Je neemt mensen hun geluk af door ze in een heterorelatie te dwingen omdat dat zo hoort.”

Meer Jeroen Snel

Jeroen Snel (1969) begon zijn tv-carrière in de jaren negentig bij Tijdsein en Twee Vandaag. Van 2004 tot 2021 presenteerde hij het royaltyprogramma Blauw Bloed. Ook bij de nieuwe versie van het programma is hij achter de schermen nauw betrokken, en in de studio als expert. Daarnaast is hij elk weekend te horen op Radio 5. Met hond Fido in een glansrol gaf Jeroen afgelopen zomer zijn jawoord aan zijn Bradley.

Zelf werd je in 2007 door een collega in RTL Boulevard ge-out. Dit jaar begon je als royaltykenner bij het programma en deelde je zelfs beelden van je bruiloft met Bradley. Ben je zo vergevingsgezind?

“Het was niet zozeer valse opzet van het programma, meer van de persoon die dat toen uitsprak. Dat was behoorlijk not done. Ik zat er erg mee. De volgende dag moest ik naar de EO en ik vroeg me af hoe mensen nu naar me keken, want niemand wist het. Gelukkig is het bij de EO helemaal geen issue meer vandaag de dag. Dat ik kan leven naar mijn geaardheid maakt me heel gelukkig en ik kan het verenigen met mijn geloof. RTL Boulevard kwam gewoon op mijn pad. Het is een warm bad, er werken toffe mensen. Toen ik vertelde dat ik ging trouwen, vroegen ze om foto’s. Dus die mooie beelden heb ik toen gewoon opgestuurd.”

Hoe bevalt het getrouwde leven?

“Fantastisch. Het is geweldig om samen te zijn, er voor elkaar te zijn. Wij doen echt geen spectaculaire dingen, we zijn niet continu op reis of weekenden weg of zo. We zitten graag thuis met onze hond Fido. Een dwergpoedel, net als Mambo van koningin Máxima. Lekker huisje-boompje-beestje.”

null Beeld

Eind 2021 mocht je op Curaçao prinses Beatrix interviewen, je grote droom. En ze wilde je nadien ook nog even spreken. Dat deel van jullie gesprek is nooit uitgezonden, maar belandde wel in de roddelbladen omdat de prinses zou hebben gezegd dat ze haar kinderen soms alleen in Blauw Bloed zag.

“Dat vond ik een vervelende wending van het verhaal, want dat is helemaal niet wat ze heeft gezegd. Op Curaçao kreeg ik na het interview te horen dat de prinses mij nog even wilde spreken. Samen met mijn vaste cameraman Mike Rutten heb ik toen een leuk en bijzonder moment met haar gehad. Ik had het de seconde na ons gesprek op Twitter kunnen gooien, maar voor mij was het privé. Waar ik wel trots over heb verteld in de persbus. Wat er uiteindelijk is uit gerold, klopt gewoon niet. Ze vertelde dat ze Blauw Bloed zo leuk vond omdat ze dan zag wat haar kinderen deden in het land. Het was volstrekt geen kwetsbaar moment, ze straalde niets eenzaams uit.”

Jeroen in gesprek met prinses Beatrix tijdens een driedaags bezoek aan Curaçao in 2021.  Beeld
Jeroen in gesprek met prinses Beatrix tijdens een driedaags bezoek aan Curaçao in 2021.

Was het voor jou een openbaring dat de prinses jullie programma keek?

“Nee, dat wisten we al. En natuurlijk kijken Willem-Alexander en Máxima. Amalia kijkt ook. Niet elke week, maar ze zien het zeker.”

Denk je dat Beatrix ooit nog een interview zal geven over haar zeer privé gehouden regeringsjaren?

“Nee, nooit. Daar ziet ze de zin niet van in. Zij heeft haar missie volbracht, zal daar de aandacht niet meer op willen vestigen. Daardoor blijft ze iets mysterieus hebben. Of ik nog iets van haar zou willen weten? Zeker. Denkt zij dat er over vijfentwintig jaar nog een monarchie is en dat haar nazaten dan regeren? Ik vraag me steeds meer hardop af of dit systeem houdbaar blijft.”

Waar zit jouw twijfel?

“Die is gebaseerd op de opiniepeilingen waaruit blijkt dat het vertrouwen in de monarchie en in koning Willem-Alexander afneemt. Dat nog maar eenenvijftig procent van de Nederlanders vindt dat wij een monarchie moeten zijn. Dat is kantje boord. Duikt het onder die vijftig procent, dan is de terechte vraag: wat doen we nog als de meerderheid het niet meer wil?”

null Beeld

Jij hoort nog wel bij die eenenvijftig procent neem ik aan?

“Ja, want ik vind dat de Oranjes en het Koninklijk Huis Nederland kleur en identiteit geven. Iets eigens in een Europa waar alles op elkaar gaat lijken. Een monarchie heeft in mijn ogen meerwaarde boven een republiek. Alleen al de geschiedenis, de cultuur die het ons geeft. Maar ik ben ook kritisch, vind dat de koning en koningin meer onder het volk moeten komen. Ze zijn echt begaan en betrokken en ik weet zeker dat dat uit hun hart komt. Maar dat zien mensen niet genoeg en dat is jammer. Mensen zien snel alleen de luxe kant, het vliegtuig hoeft maar de hangar te verlaten en we weten dat ze op vakantie gaan. Wat dat betreft had Beatrix het natuurlijk makkelijker. Maar volgens mij kan Willem-Alexander daar makkelijk iets tegenover stellen door meer tijd te geven aan het volk.”

Prinses Beatrix werd ook vaak als afstandelijk omschreven. Is dat veranderd sinds de abdicatie?

“Vind ik wel. Ze is zachter geworden, meer ontspannen. Maar ik hoor van insiders binnen het paleis dat ze altijd zo was. Zachtaardig, sympathiek. Alleen kwam ze niet altijd zo over. Nu ze geen koningin meer is, laat ze dat meer publiekelijk zien.”

Hoe ziet haar leven er nu uit, we zien haar nog maar af en toe en krijgen nooit echt een glimp van wat er speelt op Kasteel Drakensteyn.

“Ik denk dat ze best een druk sociaal leven heeft en regelmatig in het buitenland vertoeft. Ze gaat nog steeds skiën in Lech en in de zomer is ze altijd een paar weken in Italië. Paardrijden doet ze ook nog steeds, met de trailer naar het strand vanuit Paleis Noordeinde. Ze komt op mij heel kwiek en gezond over. Ik ben blij dat zij niet zoals koningin Elizabeth tot haar dood wilde regeren. Zij kan nu gewoon genieten. Dat hele ‘plichtsbesef tot de laatste dag’ is eigenlijk zielig. De Oranjes kúnnen tenminste met pensioen. Dat vind ik zo leuk.”

Blauw Bloed is vanaf 28 januari elke zaterdagavond om 20.05 uur te zien op NPO 2.

Sinds prinses Beatrix het stokje overdroeg aan koning Willem-Alexander zit ze niet stil. Royaltyreporter Rick Evers vertelt op Libelle TV hoe ze haar dagen doorbrengt.

Productie: Liselotte Admiraal | Styling: Inge Holkenborg | Haar en make-up: Tynke Jeeninga | Fotografie: ANP. M.m.v. Paleis Soestdijk (locatie), We Fashion (blazer en overhemd), Mango (broek), Zara (loafers), Arket (overjas, wollen broek en spencer), Sissy-Boy (overhemd en sneakers)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden