PREMIUMModezakenvrouw

Simone van Trojen: “Vlak voor de examens van de kinderen bleek dat ik borstkanker had”

Simone van Trojen van LaDress Beeld Esmée Franken
Simone van Trojen van LaDressBeeld Esmée Franken

Al een paar keer droeg prinses Amalia een jurk van LaDress, het modelabel van Simone van Trojen (52). Wat veel mensen niet weten, is hoe pittig de afgelopen jaren voor deze modevrouw waren. Het werken in coronatijden, een druk gezinsleven én de diagnose borstkanker hakten er flink in. Toch kijkt ze vol vertrouwen vooruit.

José RozenbroekEsmée Franken

Het is haar niet aan te zien, want net zo fris en mooi als altijd, maar Simone van Trojen (52), oprichter en eigenaar van het succesvolle modemerk LaDress, heeft een volle agenda. Het is vlak voor de vakantie, het is druk op de zaak en de afgelopen tijd een gekkenhuis thuis, waar twee kinderen geslaagd zijn voor hun eindexamen met alle stress en feestelijkheden van dien. Binnenkort zullen ze beiden uitvliegen: Beau van achttien gaat studeren, Lise, óók achttien – zoon en dochter schelen nog geen elf maanden – gaat later dit jaar reizen door Azië. En nee, dat is niet akelig of spannend, dat is helemaal oké. “Lise heeft al een heel moodboard gemaakt van alle plaatsen waar ze naartoe wil – hoe leuk is dat? Tot haar vertrek werkt ze hard, ook bij LaDress, om geld te verdienen voor haar reis. Ik weet nog goed hoe ik me voelde toen ik die leeftijd had, dan wil je je vleugels uitslaan, dingen beleven, je eigen pad gaan. Ik gun mijn kinderen de wereld.”

null Beeld

Opeens van met z’n vieren naar met z’n tweeën.

“Dat zal even raar zijn. Maar het schept ook ruimte voor andere dingen. Bart en ik waren een tijdje geleden met zijn tweetjes in Portugal, opeens konden we weer een dorpje en nog een dorpje en een kathedraal bezoeken. Daar krijg je een puber natuurlijk niet mee naartoe, er ontstaat meer ruimte voor alles wat wij leuk vinden, en tijd voor elkaar. Ik heb daar ontzettend veel zin in. Maar volgende week gaan we een weekje met zijn vieren naar Griekenland en dat is ook wel erg fijn.”

null Beeld

Hoe gaat het verder met je?

“Het is een heftige tijd geweest. De coronajaren hebben we aangegrepen om te kijken waar we met LaDress staan en waar we naartoe willen. We zijn daarvoor hard gegroeid – misschien wel een beetje té. Op een gegeven moment hadden we een couturelijn, een sportlijn, een kinderlijn, verschillende winkels en verkooppunten... Het werd te veel. We hebben het team gereorganiseerd en teruggebracht naar twintig tot vijfentwintig mensen, met een driekoppige directie. En we hebben gekeken naar: waar zijn we goed in, wat is onze kernactiviteit? Dat is toch de online verkoop van ons merk. Daarnaast hebben we de winkel in Amsterdam behouden en een grote showroom.”

Je kijkt nu erg tevreden.

“Dat ben ik ook. Ik vind het ook erg fijn dat we nu met z’n drieën de directie vormen en dat ik er niet alleen voor sta. Bart, mijn man, werkt inmiddels ook bij ons. We hebben echt een topteam nu, we doen het écht allemaal met elkaar.”

null Beeld

Maar jij bent de leading lady. In 2006 in je uppie van start gegaan met één jurkje.

“Klopt, ik ben alleen begonnen. Met één doorknoopjurkje, in vier kleuren.”

Nog een keer vertelt ze het verhaal van LaDress. Hoe ze twintig jaar geleden zwanger was van een tweeling, Jimmy en Micky, die te vroeg werden geboren en overleden. Daarna raakte ze meteen zwanger van Beau en binnen een jaar kwam er nog een kindje, Lise, dat iets te vroeg ter wereld kwam. “Drie zwangerschappen binnen drie jaar – het was veel. Ik was begin dertig en er gebeurde van alles in mijn leven en met mijn lichaam. Ik had twee baby’s en ik wilde ook graag blijven werken. Ik dacht: wat zou het nou fijn zijn om een jurkje te hebben waar je er altijd goed in uitziet, waar je niet over na hoeft te denken. Een jurkje voor al die vrouwen die het hartstikke druk hebben en geen tijd hebben om eindeloos te winkelen.”

Simone had rechten gestudeerd, ze had nog nooit over werken in de modewereld nagedacht. Maar dit idee liet haar niet meer los. Ze nam een patronenmaakster in de arm, Leny. “Leny kwam uit de couturewereld en wilde eigenlijk met pensioen. Ze zei: oké, ik wil wel één jurkje voor je maken.”

Dat eerste jurkje was de Diana en het werd een doorslaand succes. “Een doorknoopjurkje met taille, zodat je er altijd vrouwelijk in uitzag, met een perfecte pasvorm. Dat je zelf kon wassen en niet hoefde te strijken. Een jurkje dat altijd flatteert, of je nu maatje 34 hebt of 44, een buikje hebt of ronde heupen, hem met sneakers draagt of met hoge hakken. Onze klanten waren er zo blij mee dat ze om meer jurkjes vroegen.”

null Beeld

Lachend: “Leny werkt nog steeds met ons, ze kán helemaal niet met pensioen. Ze tekent alle ontwerpen uit de hand, zó dat ze altijd goed om het lichaam vallen. Vervolgens worden ze doorontwikkeld voor al onze maten. We gebruiken altijd kwalitatieve stoffen die goed afkleden, met een beetje lycra zodat het lekker zit. Stoffen die je zelf kunt wassen, die niet kreuken. Zelfs onze pakken kun je wassen en, hup, na een uur weer aan. En alle kleuren passen bij elkaar, dat is ook zo makkelijk.”

Geestdriftig: “Ik wil vrouwen ontzorgen en blij maken. Dat ze onbezorgd het leven kunnen leiden dat ze willen leiden. Het maakt mij niet uit wat je doet, of je nu tachtig uur per week werkt of voor de kinderen zorgt. Als je maar denkt als je in de spiegel kijkt: ik voel me goed.”

null Beeld

Heb je er zelf genoeg aan, of shop je ook andere merken?

“Natuurlijk koop ik weleens wat van een ander, maar ik heb in principe genoeg aan LaDress. In dit jurkje – ze wijst op haar zwierige zwarte zomerjurkje – voel ik me altijd goed, ik droeg het gisteren met cowboylaarzen, vandaag met sneakers; allebei is leuk. Maar op kantoor kun je me uittekenen in ons zwarte pak. De broek heb ik op twee lengtes, een voor met hoge hakken eronder, een voor met sneakers. Wit T-shirt erbij en klaar. Dat is echt mijn werkuniform.”

Denk je weleens na over een eigen schoenenlijn?

“We willen ons nu voorlopig richten op waar we goed in zijn. Jurkjes, pakken, mooie stoffen, eigen kleuren, ton sur ton, die je allemaal met elkaar kunt combineren. Misschien komt er op een gegeven moment weer ruimte om iets anders te doen. We willen ooit nog eens een eigen spijkerbroek ontwikkelen, maar eerst terug naar de kern: perfecte items waar je als vrouw blij en gelukkig van wordt en die heel lang meegaan.”

null Beeld

Hoe zou jij de Nederlandse vrouw qua mode typeren?

“Voor Nederlandse vrouwen moet een kledingstuk mooi zijn, maar ook praktisch. Dat past bij onze volksaard. We houden van tijdloze mode die voor elke generatie geschikt is. Kijk naar mij en mijn moeder: we kunnen dezelfde jurk aanhebben en dan ziet het er toch anders uit, omdat zij hem anders draagt. Jonge vrouwen dragen weer graag onze pakken.”

Wist je altijd al dat je ondernemersbloed had?

“Absoluut niet. Na mijn studie rechten kwam ik terecht bij een advocatenkantoor en daarna werkte ik een paar jaar bij Endemol, waar ik ontzettend veel geleerd heb. Toen ben ik gaan ondernemen en op een bepaald moment kwam, plop, dat idee voor de ideale jurk. Ik ben er wel achter gekomen dat ondernemen echt bij je moet passen. Dat kun je niet tussen negen en vijf doen en dan de deur achter je dichttrekken.”

En je moet lef hebben, stappen durven zetten.

“Zeker. En ook de moed om eventueel een stap terug te zetten of een pas op de plaats. De weg naar succes kan hobbelig zijn. Daarom vind ik het ook zo fijn dat we met drie mensen de leiding hebben, dat je altijd een sparringpartner hebt.”

null Beeld

Wat voeg jij toe aan het bedrijf?

“Ik houd me vooral bezig met de collectie en de ‘voorkant’: hoe ziet de website eruit, wie is de vrouw die ons koopt, hoe kunnen we haar inspireren? Wat is ons verhaal? We zijn in onze communicatie persoonlijker geworden, daar hebben we bewust voor gekozen.”

Ze vertelt hoe ze in de eerste maanden van corona, toen het lastig was om met een team aan een fotoshoot te werken, zelf noodgedwongen haar kleren showde en hoe dat heel enthousiast ontvangen werd. Inmiddels wordt er ook weer gewerkt met professionele modellen, maar elke zaterdag post Simone iets persoonlijks. “En als je dan toch jezelf laat zien, dan moet je ook écht durven zijn, niet alleen maar een gelikt verhaal vertellen. Durven tonen dat ook jouw leven niet perfect is. Mensen denken weleens dat mij alles komt aanwaaien, zo van she has it all.”

Fel: “Nou, vergeet het maar. Niemand heeft alles. We hebben allemaal onze onzekerheden, we maken allemaal nare dingen mee in het leven. Dat geldt ook voor mij.”

Ze vertelt dat een paar maanden geleden bij haar borstkanker werd ontdekt.

“Precies in de periode dat de kinderen voor hun eindexamen zaten.” Met haar gezin besprak ze het dilemma: gaan we hierover open over zijn op Instagram, of niet? Ja, besloten ze unaniem. “Als je integer wil zijn, kun je dit niet achterhouden. Bovendien: ik ben niet de enige, dit overkomt een op de zeven vrouwen. Ik wil het wel van de daken schreeuwen: controleer jezelf en laat je controleren! Door zo’n screening is het ook bij mij aan het licht gekomen. En omdat het op tijd is ontdekt, gaat het helemaal goed komen. Ik ben inmiddels geopereerd, ik slik hormoon-therapie en daar reageer ik gelukkig goed op. Ik ben ook er álles over gaan lezen, en ben nog gezonder gaan leven dan ik al deed. In september word ik nog een keer geopereerd. Ik ben er dus nog niet, maar ik zit in het ziekenhuis bij een supergoed team waar ik me veilig bij voel.”

null Beeld

Heb je gewoon doorgewerkt tot nu toe?

“Rond de operatie heb ik meer thuisgewerkt en het wat rustiger aangedaan. Ik heb gekeken wat kon. Het ergste was de onzekerheid in het begin, nu ben ik wat meer gerustgesteld. Maar de ene dag ben ik sterker dan de andere, soms komen de dingen wat heftiger binnen.”

Ben je altijd zo positief?

Ze denkt even na. “Ja. Het is een wilsbesluit: ik wil een positief verhaal brengen én oprecht en integer zijn. Je moet dan ook het imperfecte durven laten zien. Juist de imperfecties maken het leven interessanter. Vandaar dat we in ons logo in de ‘D’ een klein, niet helemaal rond gaatje hebben; daarmee laten we zien dat wij de onvolmaaktheid van het leven omarmen.”

V.l.n.r.: prinses Amalia, koningin Máxima, Antje Monteiro, Nikkie de Jager en Susan Smit in een tijdloze jurk van LaDress.  Beeld
V.l.n.r.: prinses Amalia, koningin Máxima, Antje Monteiro, Nikkie de Jager en Susan Smit in een tijdloze jurk van LaDress.

Fotografie: ANP, Brunopress | Haar en make-up: Ronald Huisinga | M.m.v. LaDress (broek, blazer en jurk), Jimmy Choo (schoenen)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden