WASHINGTON - Koning Willem-Alexander en koningin Maxima worden ontvangen door president Barack Obama in het Witte Huis. Het koningspaar brengt een driedaags officieel bezoek aan de Verenigde Staten. ANP ROYAL IMAGES ROBIN VAN LONKHUIJSEN Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
WASHINGTON - Koning Willem-Alexander en koningin Maxima worden ontvangen door president Barack Obama in het Witte Huis. Het koningspaar brengt een driedaags officieel bezoek aan de Verenigde Staten. ANP ROYAL IMAGES ROBIN VAN LONKHUIJSENBeeld Hollandse Hoogte / ANP

Dit vinden buitenlandse royalty-experts van onze Máxima

Wat vinden royalty-experts in het buitenland van onze koningin? “Als de frivole Máxima koningin van België had moeten worden, zou dat niet goed zijn gegaan.”

RedactieHollandse Hoogte / ANP

“Ik realiseer me dat het vreselijk klinkt”, zegt Richard Palmer, royalty-expert van de conservatieve Engelse tabloidkrant Daily Express. “Maar ik geloof niet dat wij net zoveel aandacht besteden aan de Nederlandse koninklijke familie als de Nederlandse pers aan onze royals.” Om er meteen aan toe te voegen dat hij Queen Máxima “very glamorous” vindt.

Wereldwijd herkenbaar

Zijn Amerikaanse collega Carolyn Durand, royal-reporter voor onder meer ELLE, oprah.com en coauteur van het boek Meghan & Harry: Op zoek naar vrijheid, heeft zich daarentegen heel goed in onze vorstin verdiept. “Het is een van de meest bewonderenswaardige kwaliteiten van koningin Máxima dat ze zo herkenbaar blijft voor mannen en vrouwen in Nederland, en ook wereldwijd. Dat is een bijzonder krachtige eigenschap voor een koningin. Ze vervult haar taak met veel toewijding, maar is ook meelevend en gericht op haar gezin – mensen voelen zich met haar verbonden.” Durand vindt Máxima net als Kate Middleton een fantastische moeder en een ongelooflijk stijlicoon. “Ze wordt bewonderd om haar werk zowel in eigen land als voor de Verenigde Naties. Ze is een waar rolmodel voor jonge vrouwen overal op de wereld.”

Positieve energie

De Duitse ‘adel-expert’ en vooraanstaand RTL-redacteur Michael Begasse laat vanuit Keulen weten dat hij “Königin Máxima der Niederlande” heel hoog heeft zitten. “Ze is mijn absolute lievelingskoningin”, zegt hij. “Ze is in Duitsland erg geliefd omdat ze veel positieve energie uitstraalt en een geweldige echtgenote en moeder is die als een leeuwin heeft gevochten voor haar liefde. Ze heeft een groot hart en een scherpe geest. Toen ze een aantal jaren geleden voor het eerst tegenover me stond, snapte ik meteen waarom jullie koning alleen met deze schitterende vrouw door het leven wilde gaan.”

Totaal anders dan Mathilde

“Zeker en vast heb ik Máxima gevolgd”, reageert Brigitte Balfoort vanuit Brugge. Tegenwoordig is ze vooral werkzaam als etiquette-deskundige, maar met twintig jaar op de teller voor het VTM-programma Royalty – de Vlaamse tegenhanger van Blauw Bloed – ben je natuurlijk royalty-kenner voor het leven. Bovendien verscheen onlangs haar boek Prinsessen van België, dat ze samen met Joëlle Vanden Houden schreef. “Ik heb dat huwelijk destijds op die tweede februari als nuchtere Belg met een cameraploeg kunnen aanschouwen in Amsterdam”, zegt Balfoort. “Als we Maxima toen ze nog prinses was met onze prinses Mathilde vergelijken: totaal verschillend in aanpak! Maar het is de aanpak die past bij het land. Koningin Máxima is heel extravert, exuberant, in alles wat ze doet. En onze Mathilde is veel gereserveerder, maar dat zou ook niet anders kunnen. Als Máxima koningin van België had moeten worden, zou dat niet goed zijn gegaan. Men zou haar aanpak te frivool vinden, er wordt van het Belgische koningshuis veel meer verwacht, die hebben het veel moeilijker dan de Oranjes. Alles wat Máxima doet in eigen land wordt door de Nederlanders met bewondering bekeken, al is dat na de eerste euforie nu toch een klein beetje anders. Maar in ons land moeten ze zich dag na dag echt bewijzen. Koning Filip heeft nu met een paar goede beslissingen – spijt betuigen voor de Belgische wandaden in Congo, de ontmoeting met zijn halfzus – respect en een moreel gezag afgedwongen. Daar heeft hij zelf voor moeten vechten, terwijl dat in Nederland bijna voor het oprapen ligt.”

Tijd voor rust in de tent

Natuurlijk is de Oranje-tragedie rond het Griekse vakantietripje in pandemietijd niet onopgemerkt gebleven. “Onze koninklijke familie was onzichtbaar toen wij voor het eerst in lockdown gingen, maar ik zag wel beelden van jullie koning en koningin die aandacht schonken aan zorgwerkers”, zegt Richard Palmer. “Maar ik denk dat de status van ons koningshuis ondanks die slow start alleen maar is verbeterd. De tv-boodschappen van de Queen zijn erg goed ontvangen. Het was ook interessant om te zien dat de populariteit van Máxima en Willem-Alexander in elkaar stortte toen ze naar Griekenland waren gevlogen. Ik geloof niet dat die van ons zo’n grote fout hebben gemaakt.”

Ook Michael Begasse moet toegeven dat het imago van zijn favoriete koningin en haar echtgenoot een paar flinke krassen heeft opgelopen. “Het zijn niet alleen de vele luxereizen, maar ook de eerdere misstappen: de foto’s van hun nieuwe jacht en het onderonsje met de Griekse restauranteigenaar. Het wordt hoog tijd voor rust in de tent.” Brigitte Balfoort weet het zeker: “Er is nu wat kritiek op jullie koningspaar, maar in België hadden ze kunnen inpakken. Wat trouwens ook niet zo handig is: jullie kroonprinses kan vanaf haar achttiende een dotatie van 1,5 miljoen euro opnemen, terwijl bij ons is gezegd: ‘Nee, geen sprake van, ga eerst maar studeren en zo’.”

Onder een vergrootglas

Balfoort heeft destijds meermaals met grote ogen naar onze Máxima-mania gekeken en zich afgevraagd: wat heeft zij dan toch? “Dan zag je prinses Mathilde een kleuterklasje binnenkomen en meteen op haar knieën gaan, wat met een korte rok een zeker risico inhield. Prinses Maxima ging in dezelfde periode ook naar een kleuterklasje: een grote hoed op en breed lachend, vooral naar de fotografen. Dat verschil was zó groot. Bij ons gaat het er veel bescheidener aan toe. Zó bang om fouten te maken, want die worden in België onder een vergrootglas gelegd. Volgens mij dacht jullie koningspaar dat ze zich meer konden permitteren, maar zullen ze vanaf nu toch wat voorzichtiger moeten zijn. En misschien ook maar eens kijken hoe de Belgen dat doen.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Wim Spijkers

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden