On Your Feet! de Musical vanaf €39, klik hier

10 dingen die we nooit in de koelkast moeten bewaren

Het is een vrij natuurlijke (en logische) reactie om eten zo vers mogelijk te willen houden. Daarom zijn de koelkast maar zeker ook de vriezer onze beste vrienden. Maar is die koelkast wel zo’n goed idee voor alle voedingsmiddelen?

Deze 10 voedingsmiddelen kun je beter niet gekoeld bewaren.

1. Bananen
De voedingsstoffen in bananen blijven beter behouden als ze buiten de koelkast en de vriezer worden gehouden. Bovendien zorgt de koude temperatuur ervoor dat een banaan niet rijpt. Tenzij je ze ergens in wilt verwerken, een smoothie bijvoorbeeld, kun je ze beter op de fruitschaal bewaren.

2. Avocado
Wanneer je een onrijpe avocado in de koelkast legt, vertraag je het rijpingsproces en moet je nóg langer wachten totdat je het groene goud kunt eten. Alleen wanneer je een halve avocado over hebt, kun je de rest in de koelkast bewaren (met wat citroensap op de avocado tegen het verkleuren).

3. Tomaten
Heb je een perfecte groentelade waar je je tros tomaten met gemak in kwijt kunt? Doe het toch maar niet! Want tomaten en hun smaak gaan niet goed samen met de kou. Door de koude lucht wordt de verse smaak van de tomaten minder, ze rijpen minder snel én de structuur van de tomaten wordt korrelig en rimpelig.

4. Honing
Als je honing in de koelkast bewaart, wordt de structuur door het hoge suikergehalte zo dik als deeg, waardoor je er onmogelijk een lepeltje uit kunt scheppen voor in je thee of je maaltijd. Bewaar honing daarom liever op kamertemperatuur.

5. Olijfolie
Net als honing is olijfolie ook niet fan van de kou. Olijfolie krijgt door de kou namelijk een hele dikke stroperige structuur. Gewoon lekker op het aanrecht zetten dus!

6. Augurken
Staar er bij jou thuis een flinke pot augurken in de deur, of op de bovenste plank van de koelkast? Augurken nemen je dit niet in dank af. Augurken zwemmen namelijk in conserveringsmiddelen, dus hebben de koelkast niet nodig.

7. Eieren
Het is een eindeloos debat: eieren wél of niet in de koelkast. Kamp voor en tegen zijn het zelden met elkaar eens. Verschillende studies suggereren dat eieren er niet van smaak of structuur door veranderen. Maar andere studies beweren juist weer dat eieren wel degelijk van smaak veranderen door de kou van de koelkast. Tja, het is één tegen één. Het scheelt in ieder geval veel ruimte in de koelkast wanneer je je eitjes erbuiten bewaart. Proberen maar?

8. Ketchup
Staat jouw koelkast vol met sausjes en dipjes? Dan kun je de ketchupfles er in ieder geval alvast uit halen (zie de augurken). Het scheelt je ruimte én je hebt geen koude ketchup bij je warme maaltje.

9. Tonijn
Heb je je blikjes tonijn netjes opgestapeld in de koelkast? Wanneer de tonijn nog niet geopend is kun je dit evengoed buiten de koelkast bewaren. Zodra je het blikje geopend hebt, dan moet je het juist gekoeld bewaard worden, maar dat zal geen verrassing zijn.

10. Pindakaas
In tegenstelling tot zijn zusje jam, is pindakaas geen grote vriend koelingen. Ook al is het warm buiten, de structuur van de pindakaas wordt hard en droog door de koude lucht, dus je kunt je smeuïge pindakaas wel vaarwel zeggen.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:


LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Healthyleo.com. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien