Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

10 signalen die erop wijzen dat je relatie niet goed zit

Iedere relatie kent hoogte- en dieptepunten en daar tussenin fases waarin alles rustig voortkabbelt. Dat hoort er allemaal bij, maar wat als je al een tijd wordt geplaagd door het gevoel dat het niet meer goed tussen zit jou en je geliefde? 

Vaak herken je achteraf pas de signalen die erop wijzen dat de liefde al een tijdje bekoeld is. Om te ontdekken hoe jullie in de wedstrijd staan, kun je een paar dingen doen.

Advertentie

Eerlijk zijn

Ten eerste is het belangrijk eerlijk te zijn. Tegenover de ander, maar ook tegenover jezelf. Toegeven dat iets niet goed zit, is immers knap lastig. Daarna is het belangrijk daarover te praten met je partner. Uit het niets je spullen pakken, is niet fair. Spreek twijfels uit, zodat de ander weet wat er speelt. Misschien kun je er zo samen uitkomen en misschien blijkt dat, in het verdrietigste scenario, niet het geval.

Omdat niets altijd alleen maar slecht of alleen maar goed is, kan het helpen om op de volgende signalen te letten. Komen die je bekend voor? Wellicht wordt het dan tijd voor een goed gesprek.

1. Stiltes voelen altijd ongemakkelijk

Het lijkt zo’n triviaal ding, maar je opgelaten voelen als er een stilte tussen jullie valt is geen goed teken. Dit betekent dat je niet op je gemak bent door alleen maar te zijn. Vraag jezelf af of je je op je gemak voelt bij de ander als je altijd het gevoel hebt de stiltes vol te kletsen.

2. Je hebt altijd het gevoel dat je ruimte nodig hebt

Logisch dat je af en toe een moment voor jezelf nodig hebt. Zeker wanneer je allebei veel thuis bent. Bovendien ben je veel meer dan alleen partner-van en is het gezond om dingen enkel voor jezelf te doen. Maar als je iedere avond op de bank stilletjes wenst dat je alleen was, gaat er iets mis.

3. Zijn of haar mening zit je dwars

Soms hoor je de ander dingen verkondigen waarvan je teen omhoog krullen. Na een tijdje laat je het gaan, of vergeet je te reageren. Daardoor mis je misschien het besef dat jullie normen en waarden sterk van elkaar verschillen. En dan ben je misschien niet bij de juiste persoon…

4. Jullie behoeftes zijn tegenstrijdig

Soms zit iets je meer dwars dan je aan jezelf toegeeft. Misschien heb je behoefte om gedurende de dag een teken van leven te krijgen in de vorm van een appje, maar heeft je partner een hekel aan appen. Misschien wil je graag over gevoelens praten, maar beschouwt je lief dat als een teken van zwakte. Dat zijn geen kleine dingen waar je makkelijk overheen stapt.

5. Je voelt je niet gerespecteerd

In iedere relatie is respect het belangrijkste element. In een gezonde relatie zijn beide partijen gelijkwaardig. Disrespect is een teken dat je partner je niet als gelijke beschouwt.

6. Je droomt vaak van een ander leven

Je ziet jezelf op allerlei plekken in de wereld, maar niet op de plek waar je nu bent. En in die dromen komt je partner eigenlijk nooit voor. Als je alleen een ‘nu’ ziet, maar niet nadenkt over een toekomst met je geliefde, is het goed jezelf een spiegel voor te houden.

7. Je voelt je geïsoleerd van de rest van je leven

Of je partner je nou actief afschermt tegen de buitenwereld of jij nou eenmaal alle energie focust op je partner: beiden zijn geen goed teken. Een aanmoedigende partner vindt het juist leuk als je eigen hobby’s en vrienden koestert. In een gezonde relatie leid je allebei een eigen leven waarin je zin hebt elkaar aan het einde van de dag weer te zien.

8. Je voelt je gevangen

Als je diep van binnen weet je dat je niet bij de juiste persoon bent, maar je om welke reden dan ook gevangen voelt, is het tijd een ontsnappingsplan te maken. In een relatie zou je je namelijk nooit zo moeten voelen. Bovendien is in zo’n relatie blijven hangen voor beide partijen oneerlijk.

9. Je vindt altijd een reden niet naar huis te gaan

Iedere avond spreek je af met vrienden of familie – maar thuis ben je zelden. Je zegt ‘ja’ op iedere uitnodiging en neemt nooit je geliefde mee. Dat kan een teken zijn dat je niet gelukkig bent binnen de relatie.

10. Je ziet een leven met de ander niet voor je

Als je lang genoeg met iemand samen bent, heb je wel een idee van waar jullie naartoe gaan. Je voelt of het de potentie van ‘voor altijd’ heeft. Geeft die gedachte meteen een beklemmend gevoel? Geen goed teken. Je kunt lang volhouden wel te ‘zien hoe het loopt’, maar als je nooit nadenkt over de toekomst samen, gaan er toch wat alarmbellen af.

Zit je vast in een relatie? Libelle’s Marleen weet een fijn boek dat kan helpen. 

Bron: Mama Mia. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mensen uit dít jaar worden vervroegd uitgenodigd voor coronavaccin

Goed nieuws voor mensen die geboren zijn in 1952: deze groep mag namelijk eerder dan gepland een coronavaccin halen. Vanaf dinsdag zullen zij een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie van het RIVM.

Ook kunnen mensen uit deze leeftijdsgroep nu alvast zonder een uitnodiging online een afspraak maken. Het gaat in totaal om zo’n 200.000 mensen die het coronavaccin van Pfizer/BioNTech eerder mogen halen.

Advertentie

Eerder extra levering coronavaccin

Eigenlijk was het de bedoeling dat deze groep mensen pas eind april een uitnodiging zal ontvangen om begin mei een prik te krijgen, maar doordat er een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin is gekomen, komen ze eerder in aanmerking, aldus een woordvoerster van het RIVM. Volgens haar speelt het ook mee dat sommige mensen die eerder aan de beurt waren, niet direct een afspraak hebben gemaakt bij de GGD. Hierdoor blijven er bepaalde afspraakmomenten openstaan, die ze nu dus alsnog willen vullen.

Uitnodiging van huisarts

Sommige mensen uit het jaar 1952 kunnen ook nog in een andere vaccinatiegroep terecht komen, zoals bijvoorbeeld die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor dat zij ook een uitnodiging voor een coronavaccin krijgen via hun huisarts. Mensen die mobiel zijn mogen volgens het RIVM zelf kiezen door wie ze zich laten inenten.

Janssen vaccin

Woensdag werd nog bekend gemaakt dat de 80.000 doses van het Janssen vaccin die Nederland al heeft, voorlopig nog op de plank blijft liggen. Minister De Jonge van Volksgezondheid wil wachten met prikken totdat er meer bekend is over het onderzoek dat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar de veiligheid van het middel doet.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. Bij wat voor situaties wordt een NL-Alert ingezet? En wat als je ‘m niet ontvangt?

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Helaas pindakaas: lenteweer laat nog even op zich wachten

Eerder zag het er nog naar uit dat we dit weekend zonnig weer zouden krijgen, maar het lijkt er op dat we toch nog even geduld moeten hebben. Het weer dat we de afgelopen twee dagen hebben gehad, houdt namelijk nog wel even aan. Volgens Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp laat het lenteweer zich voorlopig niet zien.

En dat is toch een flinke domper…

Advertentie

Volgende week wel droog

Na dagen van grijze wolken, regen en frisse temperaturen was het vooruitzicht van lenteweer érg aantrekkelijk, maar voorlopig zit het er dus nog niet in. Zaterdag en zondag start de dag zonnig, maar in de loop van de dag ontstaan er stapelwolken die de zon wegdrukken. Ook maandag en dinsdag is het weer nog niet om over naar huis te schrijven: er valt hier en daar nog een kleine regenbui, maar de rest van de week houden we het waarschijnlijk wel droog. “Het is ook redelijk windstil nu en als de zon schijnt dan merk je echt wel dat het april is,” aldus Middendorp.

Waar dan wel lenteweer?

Hoewel het aardig fris gaat zijn, is het volgens Middendorp verstandig om je alsnog goed in te smeren. “Het voelt buiten misschien niet als halverwege april, maar de zon heeft nu een zonkracht van 4. in de wintermaanden staat de zon laag en voel je dat minder. Maar in de zomermaanden komt de zon steeds hoger te staan en wordt hij steeds feller. Hierdoor kan je sneller verbranden.” Mensen die willen genieten van lenteweer kunnen volgens hem het beste een bezoekje brengen aan het noorden van het land en dan met name het Waddengebied. Daar zal het zonnetje volgende week lekker schijnen en kan het tot wel 17 graden worden.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mensen uit dít jaar worden vervroegd uitgenodigd voor coronavaccin

Goed nieuws voor mensen die geboren zijn in 1952: deze groep mag namelijk eerder dan gepland een coronavaccin halen. Vanaf dinsdag zullen zij een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie van het RIVM.

Ook kunnen mensen uit deze leeftijdsgroep nu alvast zonder een uitnodiging online een afspraak maken. Het gaat in totaal om zo’n 200.000 mensen die het coronavaccin van Pfizer/BioNTech eerder mogen halen.

Advertentie

Eerder extra levering coronavaccin

Eigenlijk was het de bedoeling dat deze groep mensen pas eind april een uitnodiging zal ontvangen om begin mei een prik te krijgen, maar doordat er een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin is gekomen, komen ze eerder in aanmerking, aldus een woordvoerster van het RIVM. Volgens haar speelt het ook mee dat sommige mensen die eerder aan de beurt waren, niet direct een afspraak hebben gemaakt bij de GGD. Hierdoor blijven er bepaalde afspraakmomenten openstaan, die ze nu dus alsnog willen vullen.

Uitnodiging van huisarts

Sommige mensen uit het jaar 1952 kunnen ook nog in een andere vaccinatiegroep terecht komen, zoals bijvoorbeeld die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor dat zij ook een uitnodiging voor een coronavaccin krijgen via hun huisarts. Mensen die mobiel zijn mogen volgens het RIVM zelf kiezen door wie ze zich laten inenten.

Janssen vaccin

Woensdag werd nog bekend gemaakt dat de 80.000 doses van het Janssen vaccin die Nederland al heeft, voorlopig nog op de plank blijft liggen. Minister De Jonge van Volksgezondheid wil wachten met prikken totdat er meer bekend is over het onderzoek dat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar de veiligheid van het middel doet.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien