Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

10 tips om klachten bij eczeem te verminderen

Het is vandaag Wereld Eczeemdag. 2,5% van de Nederlandse bevolking heeft last van deze vervelende huidaandoening. Eczeem staat daarmee op plek 4 in de top 10 van chronische aandoeningen in Nederland. Bij kinderen is het zelfs de meest voorkomende chronische aandoening. Daarom geven we je vandaag 10 tips om met eczeem om te gaan.

1. Smeren, smeren, smeren
Hoe droger je huid is, hoe meer je huid vatbaar is voor eczeem. Smeer je huid daarom regelmatig in met een hypoallergene crème.

Advertentie

2. Stress
Als je niet lekker in je vel zit, kan je eczeem erger worden. Het kan daarom geen kwaad om de stressfactoren in je leven aan te pakken. Zorg voor voldoende ontspanning.

3. Knip je nagels
Eczeem jeukt ontzettend. Dat maakt het lastig om niet te krabben. ’s Nachts kan je jezelf open krabben in je slaap. Om de schade te beperken, kun je je nagels het best kort knippen.

4. Douche niet te lang
Warm douchen droogt de huid uit en maakt de klachten erger. Douche daarom niet te vaak, niet te lang en niet te heet.

5. Vochtige lucht
Ben je bang dat de lucht in huis te droog is? Dan kan je een luchtbevochtiger aanschaffen. Dit zorgt ervoor dat je huid minder snel uitdroogt. Ook is het slim om regelmatig de kamers in je huis te laten luchten door de ramen open te zetten.

6. Gebruik geen zeep
Ook zeep werkt uitdrogend. Gebruik daarom geen zeep op je eczeem, maar gebruik een zeepvrije douchegel.

7. Sporten
Spoel je altijd af na het sporten. Neem het liefst een koude douche. Zo spoel je al het zweet van je af en kan het opdrogende zweet je huid niet irriteren.

8. Zon
Lekker in de zon liggen, kan een positief effect hebben op je eczeem. Op zonvakantie gaan, is daarom altijd een goed idee. Smeer je natuurlijk wel goed in, want je huid mag natuurlijk niet verbranden.

9. Kleding
Draag luchtige kleding, zodat je huid kan ademen. Een wollen trui kan je huid bijvoorbeeld behoorlijk irriteren. Je kunt het beste voor 100% katoen kiezen.

10. Wasmiddel
Ook als je een agressief wasmiddel gebruikt, kan je huid geïrriteerd raken. Koop daarom een anti-allergie wasmiddel. Wasverzachter kan je het beste helemaal niet gebruiken.

Twijfel je nog of je huiduitslag daadwerkelijk eczeem is? Dr. Rutger vertelt je hoe je eczeem kunt herkennen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Huidfonds, Fabmama. Beeld: iStock

Maike heeft de Katwijkse ziekte: “Ik ben eigenlijk een tikkende tijdbom”

Katwijkse

Premium

Maike Varkevisser (30) heeft de Katwijkse ziekte, een aandoening waardoor uiteindelijk hersenbloedingen ontstaan. Zoals bij haar oma en haar vader. Eén ding weet ze heel zeker: dat het haar zoontje Yves niet staat te wachten.

“Soms sluip ik zijn kamertje binnen, om bij zijn bedje stiekem te kijken hoe hij ligt te slapen. Mijn lieve Yves. Zo rustig en tevreden. Wat zou mijn vader blij zijn geweest met zijn eerste kleinkind. Hij heeft hem nooit gezien, want papa overleed afgelopen zomer, toen ik vier ma

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien