Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

25 slimme tips: zó gaat je kleding langer mee

Dat zwart bij zwart moet en wit bij wit, hoeven we je niet te vertellen, maar deze 25 superhandige lifehacks kende je vast nog niet allemaal.

1. Je was sorteren blijft niet bij kleuren alleen: ook materialen tellen mee. Doe daarom zware spullen bij andere zware stoffen (en lichte bij lichte) en héle vieze was bij héle vieze was (en minder vies bij minder vies). Handdoeken doen het trouwens ook altijd goed samen.

Advertentie

2. Gebruik de wasmachine niet te vaak. Dat scheelt je later in de hoeveelheid strijkwerk én je hebt als vanzelfsprekend ook minder kans op wasfoutjes (zoals de beroemde rode sok bij de witte was).

3. Doe je spijkerbroeken binnenstebuiten… zo vervagen de kleuren minder snel.

4. Was je truien zo min mogelijk. Het klinkt misschien een beetje vreemd voor iemand die van schoon-schoner-schoonst houdt, maar behalve je ondergoed hoef je je spullen echt niet na 1x dragen al te wassen.

5. Naar de stomerij? Hier geldt hetzelfde. Als het niet hoeft, doe het dan vooral niet. Al die zware chemicaliën doen je truien en broeken geen goed. Probeer kleine vlekjes liever met de hand te verwijderen.

6. Koop goede hangers. Als de hangers je kleren niet voldoende of verkeerd ondersteunen, krijg je vreemde vormen in de schouders en nek. Natuurlijk is het ook leuk als de hangers er hetzelfde uitzien. Zo oogt je garderobe lekker opgeruimd.

7. Dit is er vast één die je weleens vergeet: doe alle ritssluitingen dicht voor je gaat wassen, maak alle koordjes los en plak klittenband alvast aan elkaar vóórdat het zich aan je sokken, mooie jurkje of dure bloesje vastgrijpt.

8. Strijken? Dat is zó 2016. Ga liever voor stomen. Dat is veel minder agressief. Heb je geen stoomapparaat? Hang de schone was dan gewoon even in de badkamer en neem daarna een lekkere, warme douche. Veel fijner dan strijken…

9. Ben je een echte schoenen- en tassenverzamelaar? Doe de spullen die je niet gebruikt dan in een stofzak. Zo zijn ze als nieuw wanneer je ze gebruikt. Fijn…

10. Bewaar al je kleding en accessoires op een koele, droge plaats en zorg ervoor dat er geen zonlicht bij komt. Dan krijg je namelijk verkleuringen.

11. Laat je jurken en pakken niet in van die plastic stomerijzakken zitten. Want warmte en vocht blijven in het plastic zitten en dat is niet goed voor je kleding. Berg de spullen die je niet zo vaak gebruikt liever op in tassen of kussenslopen.

12. Als je vaak dezelfde spullen draagt, worden ze eerder oud. Probeer ze wat vaker af te wisselen. Dan heb je daar ook geen last van. Zorg dus niet voor 1 lievelingsbroek, maar voor 7 (bijkomstig voordeel: weer een reden om te shoppen!).

13. Gebruik je een droger? Voor alles? Omdat het zo lekker makkelijk en snel is? En je kleren er zo zacht van worden? En ze zo lekker ruiken? Begrijpelijk… Maar als het niet hoeft, niet doen! Hang je was liever op en laat je spullen drogen aan de lucht. Dat is zachter en beter voor je kleren.

14. Hang witgoed buiten en donkere dingen binnen. Zo voorkom je dat zonlicht je donkere kleding verkleurt.

15. Is je zwarte trui niet meer zwart of die fijne broek een beetje vaal geworden? Een keer wassen met textielverf en je favoriete kledingstuk is weer als nieuw.

16. Je kunt ladders in je panty voorkomen door ze in water te dopen en ze daarna in de ijskast te leggen.

18. Leg een zakje lavendel in je la. Dat ruikt lekker en het voorkomt hongerige motten en insecten die zich op je kleding storten.

19. Stop papieren zakdoeken in je schoenen en tassen. Zo blijven ze in vorm.

20. Heb je fijne was? Gebruik lauw water en stop je items in een kussensloop of speciaal netje om schade te voorkomen.

21. Hang je wollen trui niet op een hanger – daardoor raakt-ie uit vorm. Opvouwen is veel beter!

22. Spuit regelmatig water-dicht-spray op je schoenen en tassen om schade te voorkomen.

23. Als er kleine vlekjes op je kledingstuk zitten, kun je die beter even met de hand verwijderen dan ‘m meteen in de was te doen. Immers: hoe vaker je je kleren wast, hoe sneller ze vaal worden en uit vorm raken.

24. Hoe meer kleren je bij elkaar in de kast propt, hoe sneller ze kreuken en hoe lastiger ze uit elkaar te halen zijn. Dus… geef af en toe iets weg, ruim je zomerkleren op, breng ze naar de kledingbank of verkoop ze in een tweedehandswinkel. Zo hou je meer ruimte over voor je favoriete kleren. En dat vinden ze fijn!

25. Vet, wijn of een andere vervelende vlek? Haal ‘m meteen weg. Zo heb je de meeste kans dat het er allemaal uitgaat.

Bron: Cosmopolitan. Beeld: iStock

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mensen uit dít jaar worden vervroegd uitgenodigd voor coronavaccin

Goed nieuws voor mensen die geboren zijn in 1952: deze groep mag namelijk eerder dan gepland een coronavaccin halen. Vanaf dinsdag zullen zij een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie van het RIVM.

Ook kunnen mensen uit deze leeftijdsgroep nu alvast zonder een uitnodiging online een afspraak maken. Het gaat in totaal om zo’n 200.000 mensen die het coronavaccin van Pfizer/BioNTech eerder mogen halen.

Advertentie

Eerder extra levering coronavaccin

Eigenlijk was het de bedoeling dat deze groep mensen pas eind april een uitnodiging zal ontvangen om begin mei een prik te krijgen, maar doordat er een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin is gekomen, komen ze eerder in aanmerking, aldus een woordvoerster van het RIVM. Volgens haar speelt het ook mee dat sommige mensen die eerder aan de beurt waren, niet direct een afspraak hebben gemaakt bij de GGD. Hierdoor blijven er bepaalde afspraakmomenten openstaan, die ze nu dus alsnog willen vullen.

Uitnodiging van huisarts

Sommige mensen uit het jaar 1952 kunnen ook nog in een andere vaccinatiegroep terecht komen, zoals bijvoorbeeld die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor dat zij ook een uitnodiging voor een coronavaccin krijgen via hun huisarts. Mensen die mobiel zijn mogen volgens het RIVM zelf kiezen door wie ze zich laten inenten.

Janssen vaccin

Woensdag werd nog bekend gemaakt dat de 80.000 doses van het Janssen vaccin die Nederland al heeft, voorlopig nog op de plank blijft liggen. Minister De Jonge van Volksgezondheid wil wachten met prikken totdat er meer bekend is over het onderzoek dat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar de veiligheid van het middel doet.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. Bij wat voor situaties wordt een NL-Alert ingezet? En wat als je ‘m niet ontvangt?

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Helaas pindakaas: lenteweer laat nog even op zich wachten

Eerder zag het er nog naar uit dat we dit weekend zonnig weer zouden krijgen, maar het lijkt er op dat we toch nog even geduld moeten hebben. Het weer dat we de afgelopen twee dagen hebben gehad, houdt namelijk nog wel even aan. Volgens Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp laat het lenteweer zich voorlopig niet zien.

En dat is toch een flinke domper…

Advertentie

Volgende week wel droog

Na dagen van grijze wolken, regen en frisse temperaturen was het vooruitzicht van lenteweer érg aantrekkelijk, maar voorlopig zit het er dus nog niet in. Zaterdag en zondag start de dag zonnig, maar in de loop van de dag ontstaan er stapelwolken die de zon wegdrukken. Ook maandag en dinsdag is het weer nog niet om over naar huis te schrijven: er valt hier en daar nog een kleine regenbui, maar de rest van de week houden we het waarschijnlijk wel droog. “Het is ook redelijk windstil nu en als de zon schijnt dan merk je echt wel dat het april is,” aldus Middendorp.

Waar dan wel lenteweer?

Hoewel het aardig fris gaat zijn, is het volgens Middendorp verstandig om je alsnog goed in te smeren. “Het voelt buiten misschien niet als halverwege april, maar de zon heeft nu een zonkracht van 4. in de wintermaanden staat de zon laag en voel je dat minder. Maar in de zomermaanden komt de zon steeds hoger te staan en wordt hij steeds feller. Hierdoor kan je sneller verbranden.” Mensen die willen genieten van lenteweer kunnen volgens hem het beste een bezoekje brengen aan het noorden van het land en dan met name het Waddengebied. Daar zal het zonnetje volgende week lekker schijnen en kan het tot wel 17 graden worden.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mensen uit dít jaar worden vervroegd uitgenodigd voor coronavaccin

Goed nieuws voor mensen die geboren zijn in 1952: deze groep mag namelijk eerder dan gepland een coronavaccin halen. Vanaf dinsdag zullen zij een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie van het RIVM.

Ook kunnen mensen uit deze leeftijdsgroep nu alvast zonder een uitnodiging online een afspraak maken. Het gaat in totaal om zo’n 200.000 mensen die het coronavaccin van Pfizer/BioNTech eerder mogen halen.

Advertentie

Eerder extra levering coronavaccin

Eigenlijk was het de bedoeling dat deze groep mensen pas eind april een uitnodiging zal ontvangen om begin mei een prik te krijgen, maar doordat er een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin is gekomen, komen ze eerder in aanmerking, aldus een woordvoerster van het RIVM. Volgens haar speelt het ook mee dat sommige mensen die eerder aan de beurt waren, niet direct een afspraak hebben gemaakt bij de GGD. Hierdoor blijven er bepaalde afspraakmomenten openstaan, die ze nu dus alsnog willen vullen.

Uitnodiging van huisarts

Sommige mensen uit het jaar 1952 kunnen ook nog in een andere vaccinatiegroep terecht komen, zoals bijvoorbeeld die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor dat zij ook een uitnodiging voor een coronavaccin krijgen via hun huisarts. Mensen die mobiel zijn mogen volgens het RIVM zelf kiezen door wie ze zich laten inenten.

Janssen vaccin

Woensdag werd nog bekend gemaakt dat de 80.000 doses van het Janssen vaccin die Nederland al heeft, voorlopig nog op de plank blijft liggen. Minister De Jonge van Volksgezondheid wil wachten met prikken totdat er meer bekend is over het onderzoek dat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar de veiligheid van het middel doet.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien