Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Er bestaan 3 typen klagers (en 2 daarvan zijn heel goed bezig)

Zo nu en dan is er niets lekkerder dan een potje klagen. Omdat het regent, de trein te laat is, je leidinggevende je tot waanzin drijft of omdat de winter gewoon veel te lang duurt. 

Maar vraag jezelf de volgende keer dat je losbarst in een klaagzang eerst af: wat is het doel? Wat probeer ik hiermee te bereiken?

Advertentie

Dat klinkt flauw, maar is wel nuttig. Met klagen is namelijk niets mis. Alleen: het verschil zit hem in hoé je klaagt. Daarom onderscheiden we 3 type klagers (en maar 2 daarvan zijn lekker bezig). Welk type klager ben jij?

1. De ventileerder

Je hebt een vervelende vergadering gehad en er zit je behoorlijk wat dwars. Dan is het goed om je hart te luchten voordat er een sneeuwbaleffect optreedt en je er stress van krijgt. Het is bewezen dat negatieve emoties onderdrukken niet goed is voor de gezondheid. Even ventileren is een manier van klagen waarmee je je gevoelens erkent, je irritaties naar aanleiding van een ervaring uitspreekt en vervolgens doorgaat. Dat is positief. En als dat ventileren nou ook nog eens feedback oplevert van collega’s of vrienden, is dat alleen maar mooi meegenomen.

2. De probleemoplosser

Het uiteindelijke doel van klagen is altijd je beter voelen en stoom afblazen, maar de probleemoplosser legt de focus ergens anders op: zij zoeken een oplossing om de situatie te verbeteren of op z’n minst iets doen om te voorkomen dat het nog eens gebeurt. Er schuilt een actiematig doel achter je klacht. Je hebt iemands hulp nodig omdat je iets wil oplossen en benieuwd bent naar het perspectief van diegene. Dit is de beste manier van klagen omdat het direct wat oplevert.

3. De klager om het klagen

Een vriendin maakte een vreemde opmerking naar jou en 3 weken later heb je het hier nog steeds over. Je kunt het maar niet loslaten. Je raadt het al: deze manier van klagen is niet goed voor de ziel. Vraag jezelf af wat het nut is van deze manier van klagen. Probeer je een oplossing te vinden? Of klaag je om het klagen? Als dat laatste zo is, zit je er te lang op te herkauwen en laat je negativiteit het overnemen. Dat heeft impact op de lange termijn. Niet alleen op je gezondheid, maar ook op de manier waarop je een band met anderen opbouwt.

Klagen is dus niets om je schuldig over te voelen, zolang je jezelf maar afvraagt wat je er uit haalt. Als je antwoord binnen de bovenste 2 types valt, ben je hartstikke goed bezig.

Klagen helpt tegen stress. In deze video leggen overgangsvloggers Pien en Juul uit wat stress met je lichaam doet.

Bron: Pure wow. Beeld: iStock

Lees meer

Zo ziet deze week (18 t/m 24 februari) eruit volgens je numeroscoop

Numeroscoop

Premium

Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat? Bekijk dan elke week hier je numerologische weekvoorspelling.

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Numerologie werkt met cycli van steeds 9 jaar en kan

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien