Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

5x de meest gestelde zorgvragen (mét antwoord)

Libelle samen met VGZ

Kim Vorspaget (foto) werkt als zorgadviseur en weet raad met elke zorgvraag. Welke vragen krijgt ze het meest? Een handige top vijf.  

1. Ik moet nog weken wachten op mijn operatie. Kan ik ergens eerder terecht?
“Als ik deze vraag krijg, dan zoek ik uit of je ergens eerder geholpen kunt worden. Ik leg je dan een aantal opties voor van specialisten die goed zijn in deze operatie, en als het even kan bij je in de buurt. De uiteindelijke keuze is aan jou. Via wachtlijstbemiddeling kun je zelf ook altijd kijken waarvoor je precies in aanmerking komt.”

2. Ik twijfel over de diagnose van mijn specialist, kan ik ook de mening van een andere arts horen?
“Ja hoor, dat kan, want vanuit de basisverzekering heeft iedereen recht op zo’n second opinion. Je hebt er wel een verwijzing van de huisarts voor nodig. Als je die hebt, kan ik bemiddelen bij het vinden van een gespecialiseerde arts.”

Advertentie

3. Ik ga verhuizen en zoek een andere huisarts.
“Ik kan voor jou checken welke huisarts in de nieuwe wijk nog patiënten aanneemt. Wil je meer weten over de kwaliteit is van zo’n huisarts? Dan verwijs ik altijd door naar de Zorgkaart Nederland waarop handige reviews van andere mensen staan.”

4. De zorg voor mijn zieke vader in combinatie met mijn baan is zwaar. Kan iemand mij werk uit handen nemen?
“Ik breng je dan in contact met van onze mantelzorgmakelaars, die regeltaken kan overnemen, zoals bijvoorbeeld het regelen van een nieuwe indicatie of zorgen voor dagopvang, afhankelijk van de verzekering die je hebt. Zo kun jij als mantelzorger de accu weer opladen.”

5. Mijn vertrouwde arts heeft geen plek om me te behandelen, wat nu?
“Samen met de arts kan ik kijken of je toch wat sneller behandeld kunt worden. Lukt dit echt niet, dan help ik met zoeken naar een andere goede arts bij je in de buurt.”

Lees meer

Zó hou je je brein fit naar mate je ouder wordt: “Nieuwe dingen proberen is een must voor het oudere brein”

brein

Dat je hersenen net als de rest van het lichaam ouder worden, is niet per se slecht nieuws, in sommige opzichten werkt het oudere brein zelfs beter dan dat van een dertiger. Wel is het van belang om de hersenen fit en lenig te houden: “Kantklossen, sambadansen, sudoku’s: nieuwe dingen proberen is een must!”

Eh, hoe heette die acteur ook alweer? En wat was de titel van dat mooie boek dat ik laatst las? Het zal veel 50-plussers bekend voorkomen. Als de jaren gaan tellen laat het geheugen ons nu eenmaal wat vaker in de stee

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien