Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Waarom steeds minder 50-plussers naar de huisarts gaan

De meeste mensen gaan bij ieder kwaaltje voor de zekerheid even langs de huisarts. Toch blijkt dit bij 50-plussers steeds minder te zijn. 

Wanneer 50-plussers last hebben van fysieke klachten, brengen ze het liefst een bezoekje aan de huisarts. Maar de vanzelfsprekendheid neemt wel af.

Advertentie

Zelf uitzoeken
Zo zoeken ouderen steeds vaker zelf uit wat de klachten kunnen betekenen. Dit doen ze op internet of bij vrienden en kennissen. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Startpagina.nl onder 1721 Nederlanders boven de 50 jaar.

Daling
Ongeveer 76% van de ouderen die fysieke klachten ervaart gaat naar de huisarts. Dit klinkt nog best veel, maar dit percentage is de afgelopen jaren afgenomen. In 2018 ging nog zeker 80% van de 50-plussers naar de huisarts. Tegenwoordig zoeken veel mensen hun problemen op via zoekmachines, specifieke websites, vrienden of familieleden of ze doen zelfs helemaal niets. Ze hopen dat de klachten vanzelf weer over gaan.

Jongere generaties
En een verdere daling ligt in de lijn der verwachtingen, aangezien jongere generaties ook steeds minder vaak langs de huisarts gaan als zij klachten hebben. Bij volwassenen tussen de 49 en 63 jaar daalde het percentage van 78% in 2018 naar 73% in 2019.

Internet
“De huisarts staat nog steeds hoog in het aanzien bij oudere Nederlanders”, concludeert Leon Dekker, woordvoerder van Startpagina.nl. “Maar er is wel degelijk een verschuiving zichtbaar.” Het googelen naar de oorzaak en oplossing van je problemen is de laatste tijd de normaalste zaak van de wereld geworden. Begin dit jaar werd zelfs bekend dat van alle Europeanen Nederlanders het meeste zoeken op internet naar gezondheidsproblemen.

Waarom dokters altijd vragen: ‘waar denkt u zelf aan?’

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet, Medicalfacts. Beeld: iStock

Columnist Hans: “Het nadeel van gespreksnarcisten? Ze vréten energie”

Hans

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in zijn leven. Deze week: gespreksnarcisten.

Gespreksnarcisme, ik had er nog nooit van gehoord. Een gespreksnarcist is iemand die gedurende een gesprek alleen maar over zichzelf wil spreken. Nu ik wist wat het was, moest ik meteen aan mijn buurvrouw Annemieke denken. Vorige week moest ik uitwijken voor een auto, waarbij ik van mijn fiets viel en mijn voet verstuikte. Dat liep een beetje moeilijk. “Wat heb jij nou?”, vroeg Annemieke, toen ik haar huis voorbij strompelde. “Van mijn fiet

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien