Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

6 dingen waarvan je niet wist dat ze astma kunnen verergeren

Als je astma hebt, weet je waarschijnlijk waardoor het wordt veroorzaakt: pollen, beweging, stof of huisdieren misschien? De volgende 6 elementen zijn niet voor de hand liggend, maar kunnen zeker van invloed zijn.

1. Luchtverfrissers en kaarsen
Ze ruiken heerlijk, maar helaas: bloemen, parfums en geparfumeerde objecten als kaarsen kunnen allergieën die tot astmatische aanvallen leiden, verergeren.

Advertentie

2. Lachen
Samen met huilen en hoesten, onderbreekt lachen je luchtstroom en dat kan een piepende ademhaling veroorzaken.

3. Stress
Een onderzoek, gepubliceerd in de septembereditie van Journal of Asthma, wijst uit dat het ervaren van een hoge mate van stress of angst astma negatief kan beïnvloeden. Als je gestrest bent of in paniek, ervaar je dan wel eens benauwdheid? Dat zal het zijn. En dat is niet het enige wat je kunt krijgen van stress. Ook een burn-out ligt op de loer. Dokter Rutger legt in de video uit hoe dit zit. 

4. Aspirine
Het geldt niet voor alle astmapatiënten, maar sommige reageren slecht op het innemen van aspirine. Volgens het American College of Allergy, Asthma and Immunology heeft ongeveer 20% van de volwassenen met astma meer kans op een aanval of kortademigheid na het slikken van aspirine. De huisarts kan eventueel adviseren over een alternatieve pijnstiller.

5. Onweersbuien
Het dondert en het bliksemt, ook op de eerste hulp na een onweersbui, zegt Myron J. Zitt van het American College of Allergy, Asthma and Immunology. Pollen en andere elementen die astma veroorzaken hebben vrij spel als de natuur flink tekeer gaat.

6. File
Als je vaststaat in een file, kunnen de uitlaatgassen astma verergeren. Zorg ervoor dat er een inhalator in het handschoenenkastje ligt.

Geen idee wat jouw astma triggert? Houd eens een dagboek bij. Symptomen, medicatie, dagelijkse activiteiten, hoe vaak heb je een inhalator gebruikt? Schrijf alles op en wellicht worden de verbanden zichtbaar. En: een bezoek aan de huisarts kan natuurlijk nooit kwaad.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Goodhousekeeping.com. Beeld: iStock

Maike heeft de Katwijkse ziekte: “Ik ben eigenlijk een tikkende tijdbom”

Katwijkse

Premium

Maike Varkevisser (30) heeft de Katwijkse ziekte, een aandoening waardoor uiteindelijk hersenbloedingen ontstaan. Zoals bij haar oma en haar vader. Eén ding weet ze heel zeker: dat het haar zoontje Yves niet staat te wachten.

“Soms sluip ik zijn kamertje binnen, om bij zijn bedje stiekem te kijken hoe hij ligt te slapen. Mijn lieve Yves. Zo rustig en tevreden. Wat zou mijn vader blij zijn geweest met zijn eerste kleinkind. Hij heeft hem nooit gezien, want papa overleed afgelopen zomer, toen ik vier ma

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien