Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

6x zó laat je lichaam merken dat je slaap tekort komt

Moe zijn we allemaal weleens. Maar hoe weet je of je daadwerkelijk te weinig slaapt? Aan sommige van deze signalen heb je misschien nog niet gedacht. 

Want niet alleen wallen of gapen geven slaaptekort aan, maar bijvoorbeeld ook je cravings en motoriek.

1. Je hebt constant honger
Bij slaaptekort loop je meer risico op overgewicht. Gek genoeg heb je namelijk behoorlijke trek in junkfood als je moe bent. Waarom is nog niet precies bekend. Maar het zou volgens onderzoek iets te maken hebben met de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor je reukzin, die bij moeheid extra op scherp staan.

2. Je bent vaak somber
Naast moe zijn, ben je ook ietwat neerslachtig. Bingo? Chronisch slaaptekort is een crime voor de mate aan seratonine in je hersenen. Te weinig seratonine, kan leiden tot depressie en stress.

3. Je kunt je moeilijk concentreren en bent vergeetachtig 
Ja, je wordt ouder. En ja, je hebt het druk. Maar dat jij je matig kunt focussen en veel dingen vergeet, ligt toch ook echt aan je slaapgebrek.

4. Je bent al weken of maanden verkouden
Is het al een poosje hoesten en snotteren geblazen? Kijk dan even kritisch naar hoelang je slaapt. Mensen die minder dan 7 uur per nacht slapen, hebben namelijk 3 keer meer kans verkouden te worden dan mensen die een nachtrust van minstens 8 uur hebben.

5. Je bent de laatste tijd fysiek een beetje lomp
De motorische vaardigheden van vermoeide mensen zijn net wat trager en onhandiger dan die van uitgeruste slapers. Je reflexen, evenwicht, dieptezicht en reactievermogen lijden onder je slaaptekort.

6. Je hebt een lager libido 
Ben je de laatste tijd niet meer zo happig op actie tussen de lakens? Misschien maar goed ook: je lichaam smeekt om slaap. En als je weer uitgerust bent, komt die zin vást weer terug.

Wat kun je doen bij slaapproblemen? Dokter Rutger vertelt: 

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Weekend bezigheid: groene kunstwerkjes achter glas

groene kunstwerkjes

Hou je van groen en doe je mee met de kamerplantentrend, maar dan wél op jouw manier? En ben je een beetje handig? Maak dan deze prachtige groene lijsten om je interieur mee op te fleuren.

groene kunstwerkjes

Dit heb je nodig voor de groene kunstwerkjes

  • •Transparante lijsten van eiken met elastiek: A5 €26,95 / A4 €39,95 / A3 €54,95  (Moebe v
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien