Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

7 dingen die je vooral niet moet denken omdat je ouder wordt

Misschien ben je niet meer zo fit als toen je een actieve twintiger was. Je kunt wat minder, hebt hier en daar een pijntje, tja… Je wordt elke dag een beetje ouder. Maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn! 

Sommigen vinden dat heerlijk, anderen hebben meer moeite met een hogere leeftijd.

Advertentie

Je kunt boven een bepaalde leeftijd al gauw gaan doemdenken en de wereld zonder kleur zien. Met bepaalde gedachtes kun je je humeur juist verpesten, terwijl het leven je op welke leeftijd dan ook zoveel moois te bieden heeft.

Dit zijn de 7 dingen die je niet moet denken omdat je een bepaalde leeftijdsgrens gepasseerd bent. En ook wat je dan wél kunt denken, in plaats daarvan:

 1. Hier is het te laat voor. 
  Dat vak studeren, die cursus doen, leren autorijden, leren schaken… Ga het gewoon doen. Denk niet dat je er nu te oud voor bent, want het gezegde klinkt niet voor niets: ‘Je bent nooit te oud om iets te leren’. Denk in uitdagingen, niet in problemen. En doe vooral iets. Het beste wat je kunt doen om deze negatieve gedachte tegen te gaan, is actie ondernemen. Boek die les, ga de deur uit, neem een kitten: doe waar jij blij van wordt en waar je altijd van droomde.
 2. Mijn beste tijd heb ik gehad.
  Natuurlijk zijn sommige dingen makkelijker als je jonger bent. Maar je kunt nog zoveel, daar zit geen leeftijd aan gebonden. Maak een collage van activiteiten waar je een oppepper van krijgt. Schrijf ze op. En dan… Doe het! We hebben een verleden, ja. En die tijd komt ook niet meer terug. Maar je bent er, in het hier en nu, dus maak er het beste van.
 3. Niemand heeft zin in een oude vrouw.
  Onzin! Kleinkinderen willen juist zoveel leren van hun oma en opa. En je hebt ze ook een boel levenslessen mee te geven. Je kinderen ben je ook niet tot last. Jij hebt jarenlang voor hen gezorgd, nu is het hun beurt. Dat doen ze met alle liefde.
 4. De toekomst maakt toch niet meer zo uit.
  Denk je alleen maar aan dat wat al is gebeurd? Denk je dat je nog maar weinig hebt om naar uit te kijken? Zonde. Je hebt misschien nog wel héél wat jaren in het vooruitzicht. En die kun je invullen zoals jij het wilt. Hoe fijn is dat? Wat is je passie, je hobby? Ga dat lekker doen. Je had er als drukke dertiger misschien weinig tijd voor, maar nu heb je die tijd wel. En als je iets niet snapt omdat de technologie zo ingewikkeld kan zijn… Dan bel of app je je kleinkinderen. Die helpen graag met dit soort praktische zaken.
 5. Ik heb nog zo weinig te geven.
  Liefde kent geen leeftijd, toch? En daar zitten genoeg mensen in jouw omgeving op te wachten. Ook de buurvrouw of die gezellige dame bij de bridge.
 6. Ik heb zoveel verdriet en ik verlies iedereen.
  Helaas hoort het bij het leven. Iemand kwijtraken geeft pijn, maar je moet toch proberen door te gaan. Jij bent er nog en dat is geweldig. Maak een mooi ritueel om iemand te herdenken, zoals het aansteken van een kaarsje elke avond. Zo geef je het gemis een plek in je leven en kun je de rest van de energie besteden aan jezelf, aan het nu.
 7. Ik ben te oud om nieuwe mensen te ontmoeten.
  Als je je eenzaam voelt, is er genoeg dat je kunt doen. Voor nieuwe vriendschappen is het nooit te laat. Er zijn genoeg mensen zoals jij die ook wachten op een leuk maatje om iets mee te ondernemen. Ga naar een clubje en sluit je aan bij een hobby die je interesseert. Ga golfen, kaarten, bingoën: iets waar anderen ook zijn. Heb je eenmaal een gezellig praatje met iemand met wie het klikt, spreek dan snel een kop koffie buiten de deur af. Heb je weer een uitje en zo kan er een mooie vriendschap ontstaan.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Psychology Today. Beeld: iStock

Femke: “Ik gun Oscar een 2e leg, mochten wij ooit uit elkaar gaan”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (6) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week: sterilisatie. 

Na een avondje fijn gezelschap en heerlijk eten fietste ik met een vriendin naar huis. Ze vertelde me dat haar man die dag een afspraak bij de uroloog had gehad om het over een sterilisatie te hebben. Hij kreeg 2 weken bedenktijd en een papiertje waarop stond wat de ingreep ging kosten: zo’n €500,-. Op hetzelfde papiertje stond ook hoeveel terugdraaien van de sterilisatie zou kosten: €4000,- euro.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien