Nu 50% korting op 6-delige pannenset in verschillende kleuren!

Zoek binnen:

7 dingen die je nog niet wist over linkshandigen

De wereld is geschapen voor de rechtshandigen. Dat kan soms vervelend zijn voor de linkshandigen, maar ook zij hebben een aantal voordelen.

“Het openen van een blik, aardappels schillen of het knippen met een schaar zijn bekende ongemakken. Zo’n vorkje in de snackbar met het kartelrandje aan de verkeerde kant, een anders draaiende kurkentrekker of een collegeblok waarvan het spiraal in de weg zit zijn minder bekend”, vertelt Sander Reijn, initiatiefnemer Linkshandigendag. En zo zijn er nog ontelbaar dingen in de wereld die we kunnen opnoemen, maar wat blijkt?

Advertentie

1. Linkshandigen zijn beter in wiskunde
IFL Science deed onderzoek naar de wiskunderesultaten tussen linkshandigen en rechtshandigen. Wat bleek? Bij de simpele vraagstukken waren de resultaten hetzelfde, maar bij het ruimtelijk inzicht scoorden de linkshandigen beter. Dit komt omdat de rechterhersenhelft van linkshandigen groter is. Echte wiskundeknobbels dus.

2. Linkshandigen kunnen beter zien onder water
Om de een of andere reden kunnen linkshandigen zich over het algemeen sneller aanpassen. Zo geldt dat ook voor onder water kijken. Wetenschappers denken dat het iets te maken heeft met een ander deel van de hersenen dat dominanter is bij linkshandige personen.

3. Linkshandigen hebben vaak een hoger IQ
Sander Reijn nam een aantal studies onder de loep en meent dat mensen met een IQ van 140 of hoger vooral linkshandigen zijn.

4. 22 procent van de tweelingen is linkshandig
Daarnaast is in 21 procent van de gevallen bij eeneiige tweelingen één persoon rechtshandig en de ander linkshandig.

5. 15 procent is linkshandig
“Ongeveer 15 procent van de bevolking is linkshandig”, meent Sander Reijn. Dat is anders dan vroeger: “Vroeger moest je op school met rechts leren schrijven, ook als je linkshandig was.” Daarom zijn er steeds meer, jonge, linkshandige mensen.

6. Linkshandigen zijn betere ondernemers
Verschillende studies hebben uitgewezen dat linkshandige mensen handiger zouden zijn in het bedrijfsleven. Ze zouden vaardigheden hebben ontwikkeld ter compensatie van hun ongemak die van pas komen in het ondernemerschap.

7. Het is een mysterie waarom
Wetenschappers weten niet hoe het komt dat iemand linkshandig is. Het ‘hoe’ en het ‘waarom’  van linkshandigheid is een groot mysterie omgeven door vele mythen. Zo zouden linkshandigen korter leven dan rechtshandigen, eerder boos worden, creatiever zijn en intelligenter, meent Reijn.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien