Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Bewezen: baby's hebben de aanraking van hun vader nodig

Dat baby’s liefde nodig hebben, is iets waar we waarschijnlijk niet over twijfelen. Uit nieuw onderzoek is nu gebleken dat jonge kinderen niet alleen de liefde van hun moeder nodig hebben, maar dat ook fysiek contact van de vader heel belangrijk is.

Het onderzoek werd uitgevoerd door professor Martine Van Puyvelde van de Vrije Universiteit Brussel, in samenwerking met de Universiteit van Liverpool. De resultaten moeten vaders aanmoedigen om vanaf de geboorte actief het kindje te verzorgen en aan te raken.

Advertentie

Baby’s worden rustiger van knuffelen

Het onderzoek werd uitgevoerd met 25 moeders en vaders. Hen werd gevraagd hun kind vast te pakken en te strelen. Voor, tijdens en na de aanraking werd het hartritme en het ademhalingsritme van de baby gemeten. Wat bleek? Zowel bij de moeders als bij de vaders werden de kinderen rustiger en daalde hun hartslag en ademhalingsritme. Uit de videobeelden bleek verder dat de vader en moeder het kind intuïtief op dezelfde manier aanraakten.

Het aanraken van de baby is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Aanrakingen van ouders zorgen namelijk voor optimale ontwikkeling van het parasympathische zenuwstelsel. Dit zorgt voor rust en herstel bij de baby. Ook zorgt het ervoor dat het kind op latere leeftijd beter tegen stress kan.

Vaders moeten ook hun kindje verzorgen

“We willen papa’s aanmoedigen om actief bij te dragen aan de zorg van een pasgeboren baby. Vandaag zijn vaders al veel meer aanwezig dan in het verleden, maar er heerst nog steeds een zekere voorzichtigheid. Moeders hebben een fysiologische voorsprong met het kleintje door de zwangerschap, redeneert men soms”, zegt de Belgische professor tegen Nieuwsblad.be.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nieuwsblad.be. Beeld: iStock

Speel hier de sudoku van vrijdag 24 januari

Sudoku

Premium

Zin om je hersenen weer even op scherp te zetten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Op deze vrijdag 24 januari hebben wij namelijk weer een leuke sudoku voor je.

Na aankoop heb je 7 dagen om ‘m op te lossen. Veel succes!

[premium-verder-lezen]

[puzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien