Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Bewezen: baby's hebben de aanraking van hun vader nodig

Dat baby’s liefde nodig hebben, is iets waar we waarschijnlijk niet over twijfelen. Uit nieuw onderzoek is nu gebleken dat jonge kinderen niet alleen de liefde van hun moeder nodig hebben, maar dat ook fysiek contact van de vader heel belangrijk is.

Het onderzoek werd uitgevoerd door professor Martine Van Puyvelde van de Vrije Universiteit Brussel, in samenwerking met de Universiteit van Liverpool. De resultaten moeten vaders aanmoedigen om vanaf de geboorte actief het kindje te verzorgen en aan te raken.

Advertentie

Baby’s worden rustiger van knuffelen

Het onderzoek werd uitgevoerd met 25 moeders en vaders. Hen werd gevraagd hun kind vast te pakken en te strelen. Voor, tijdens en na de aanraking werd het hartritme en het ademhalingsritme van de baby gemeten. Wat bleek? Zowel bij de moeders als bij de vaders werden de kinderen rustiger en daalde hun hartslag en ademhalingsritme. Uit de videobeelden bleek verder dat de vader en moeder het kind intuïtief op dezelfde manier aanraakten.

Het aanraken van de baby is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Aanrakingen van ouders zorgen namelijk voor optimale ontwikkeling van het parasympathische zenuwstelsel. Dit zorgt voor rust en herstel bij de baby. Ook zorgt het ervoor dat het kind op latere leeftijd beter tegen stress kan.

Vaders moeten ook hun kindje verzorgen

“We willen papa’s aanmoedigen om actief bij te dragen aan de zorg van een pasgeboren baby. Vandaag zijn vaders al veel meer aanwezig dan in het verleden, maar er heerst nog steeds een zekere voorzichtigheid. Moeders hebben een fysiologische voorsprong met het kleintje door de zwangerschap, redeneert men soms”, zegt de Belgische professor tegen Nieuwsblad.be.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nieuwsblad.be. Beeld: iStock

Columnist Hans: “Het nadeel van gespreksnarcisten? Ze vréten energie”

Hans

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in zijn leven. Deze week: gespreksnarcisten.

Gespreksnarcisme, ik had er nog nooit van gehoord. Een gespreksnarcist is iemand die gedurende een gesprek alleen maar over zichzelf wil spreken. Nu ik wist wat het was, moest ik meteen aan mijn buurvrouw Annemieke denken. Vorige week moest ik uitwijken voor een auto, waarbij ik van mijn fiets viel en mijn voet verstuikte. Dat liep een beetje moeilijk. “Wat heb jij nou?”, vroeg Annemieke, toen ik haar huis voorbij strompelde. “Van mijn fiet

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien