Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Waarom aftersun eigenlijk helemaal niet helpt bij een verbrande huid

Op zonovergoten warme zomerdagen kun je in no time verbranden als je je niet (vaak) genoeg met zonnebrandcrème insmeert. Blus jij je rode huid af met aftersun? 

Eigenlijk werkt die crème bedoeld voor na het zonnen helemaal niet…

Advertentie

Truc
De zon kan je huid flink beschadigen en als we de etiketten op flesjes aftersun moeten geloven, hebben we deze lotion dan ook echt nodig als we zijn verbrand. Maar klopt dat wel? Of is het commercieel gezien gewoon een heel slimme truc?

Niet te genezen
“Er is geen enkele aftersun die huidschade opgelopen door de zon kan omdraaien”, legt professor Gutermuth, diensthoofd dermatologie bij het Universitair Ziekenhuis in Brussel, uit aan Het Laatste Nieuws. Eigenlijk werkt aftersun hetzelfde als alle andere bodylotions, dus kan het jouw verbrande huid nooit genezen.

Vaag
Toch beweren de meeste etiketten van aftersun dat het de huid herstelt, maar dat is volgens Tamar Nijsten, hoogleraar dermatologie in het Erasmus MC, wel heel vaag. “Het herstelt de huid, geen idee wat ze daarmee bedoelen”, zegt hij in een uitzending van Radar. “De DNA-schade herstellen? Onmogelijk, het zou de heilige graal zijn als iemand dat zou vinden.”

Irritatie
Het gevoel van verlichting in aftersun is vaak afkomstig van menthol of alcohol, waardoor de huid frisser aanvoelt. Maar volgens Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, moet je hier juist mee oppassen, helemaal op een verbrande huid: “Dat zijn ingrediënten die de irritatie en ontsteking van de huid erger kunnen maken. Je krijg dan een tegenovergesteld effect.”

Blauw kleurtje
Opvallend genoeg zijn alle flessen aftersun blauw gekleurd. Toeval? Waarschijnlijk niet. “Marketingtechnisch is het heel slim, het geeft het verkoelende effect van water weer”, zegt Tamar. Ook Jetske snapt wel dat dit werkt in de supermarkt, “maar het is voor consumenten wel goed om te realiseren dat het geen garantie is voor een werkzaam product.”

Oplossing
Maar als aftersun niet werkt bij een verbrande huid, wat kun je dan doen tegen die pijn? De deskundigen geven aan dat het belangrijk is om je huid te koelen, met water bijvoorbeeld. Daarnaast kun je het ook insmeren met crème zonder parfum en alcohol. Als je echt heel erg bent verbrand, kun je om de pijn te verzachten wat hormoonzalf erop smeren en wat pijnstillers nemen.

Meer tips en trucs:

Sowieso geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus smeer je goed in met zonnebrandcrème voordat je de zon in gaat en herhaal dat gedurende de dag:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Radar, Het Laatste Nieuws. Beeld: iStock

De Dag Nadat 47 – Ik een buikwandcorrectie kreeg

buikwandcorrectie

Ghislaine (39): “Wat zou ik graag een rondje lopen. Ik ligt nu al 24 uur op mijn rug. Maar met een katheter en twee drains kan en mag ik niet bewegen.

Echt lekker geslapen heb ik dan ook niet, deze nacht in de privékliniek, maar ja, alles voor de goede zaak. Pijn heb ik gelukkig nauwelijks. Voorzichtig voel ik aan mijn buik. Er zit een elastisch drukverband omheen. Zou het resultaat van de buikwandcorrectie mooi zijn geworden? Dat ik het nu toch écht heb laten doen! Nadat ik 63 kilo was afgevallen, was ik al zo blij met mijn lichaam dat ik dacht: niet z

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien