Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Afvallen? Volgens deze nieuwe dieetfilosofie moet je daarvoor je brein misleiden

Hét geheim om de kilo’s eraf te laten vliegen, is er na al die jaren nog steeds niet. We weten allemaal dat het gaat om minder eten en meer sporten. Maar hoe krijg je jezelf zover? Volgens 2 artsen van het OLVG begint dat in je brein.

2 artsen van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam hebben een nieuwe dieetfilosofie ontwikkeld. Volgens die filosofie moet je om af te vallen eerst de hypothalamus temmen. Dit onderdeel van de hersenen zorgt ervoor dat je lichaam in balans blijft door de behoeftes aan eten, drinken slaap en sex, maar ook emoties te reguleren.

Advertentie

Hongergevoel

De hypothalamus meet voedingsstoffen als vet en suiker in het bloed en zorgt bijvoorbeeld voor een hongergevoel als er een tekort is. Daardoor krijg je de behoefte om ongezond te gaan snacken. Houdt een ander deel van je hersenen je niet tegen, dan trek je dus ook daadwerkelijk die zak chips open. Om te zorgen dat je minder snel naar ongezond eten grijpt, moet je dus juist de hypothalamus trainen.

Hersenen misleiden

De artsen leggen hun theorie uit in het boek De hamster in je brein. Ze laten je begrijpen waarom het volhouden van een dieet zo moeilijk is. Die hamster in het brein, dat is de hypothalamus. Die moet bij een dieet samenwerken met andere delen van je hersenen waarmee je beslist om nu echt die paar kilo af te gaan vallen. Tegen het Parool zegt een van de artsen: “Welk deel van de hersenen het hardst roept, daar wordt door je lichaam naar geluisterd.” Daarom moet je de hersenen dus misleiden. Door vaker tussendoortjes te eten met weinig calorieën, bijvoorbeeld. Dan raakt de hypothalamus niet in de stress en grijp jij niet naar dat pak koekjes. Maar bijvoorbeeld ook door zelf te koken. Tijdens het koken gaat er een signaal naar de hersenen dat er eten aankomt en dat zorgt na het eten weer voor een verzadigd gevoel.

Niet te snel

Ook een goede en gezonde tip: krijg je toch honger? Ga dan bewegen. Als je in actie bent, is de hypothalamus niet actief. Wil vooral ook niet te snel die kilo’s verliezen. Hooguit 200 gram per week is het beste voor de balans met je brein. Wanneer je sneller gaat, raakt de hypothalamus juist gestrest. Met als gevolg dat de energieverbranding veel minder snel gaat en je om af te vallen nog minder moet eten en meer moet bewegen. Dat houd je niet lang vol. Het is volgens de artsen dus beter om jezelf deze nieuwe levensstijl langzaam aan te leren, dan heb je veel langer resultaat.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Parool. Beeld: iStock

Lees meer

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien