Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Wat werkt beter wanneer je wilt afvallen: diëten of sporten?

Ja, we weten het heus wel: als je op een gezonde en effectieve manier wilt afvallen moet je meer bewegen én je eetpatroon aanpassen. Maar werkt diëten of juist sporten nou beter wanneer je wat kilo’s kwijt wilt raken?

Eindelijk is daar het antwoord.

Advertentie

Nee hoor
Want ondanks dat we er klakkeloos vanuit gaan dat sporten écht nodig is als je wilt afvallen, blijkt dit helemaal niet zo’n vereiste te zijn. De waarde van extra bewegen als je wat minder wilt wegen wordt vaak overschat. Het veranderen van je eetpatroon heeft volgens recente onderzoeken daarentegen juist wél veel effect.

Zittend slank worden
Zo wordt er in het boek The Diet Fix van natuurkundige Alex Hutchinson beschreven dat mensen vaak een verkeerd beeld hebben van de calorieën die ze verbranden in de sportschool. Ga je bijvoorbeeld hardlopen en verbrand je daarmee 88 calorieën, dan had je in rust óók al 36 calorieën verbrand. En met ‘in rust’ bedoelen we gewoon op de bank zitten, ja.

Vier marathons
Bovendien blijkt uit een ander nieuw onderzoek dat wanneer mensen alleen maar gingen sporten en bewegen en zij niets aan hun eetpatroon veranderden, er niet zo gek veel kilo’s af gingen. Zo moesten de deelnemers maar liefst 4 marathons uitlopen om een halve kilo kwijt te raken. Een halve kilo afvallen door alleen je dieet aan te passen? Dat is een stuk minder werk. Als je 500 calorieën minder binnenkrijgt per dag, ben je er na 1 week al.

En nu?
Betekent dit nu dat we niet meer hoeven te sporten? Nee. Want bewegen helpt wél heel erg om te voorkomen dat je meer aankomt. En dat is ook niet geheel onbelangrijk, nietwaar?

Maar er zijn wel een paar dingen die je vooral níet moet doen als je wilt afvallen. Dr. Rutger legt uit waarom niet:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: News OK. Beeld: iStock

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien