Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Samen (geen) alcohol drinken is goed voor je relatie

Doe jij net als ruim 40.000 andere Nederlanders aan Dry January, maar jouw partner niet? Volgens onderzoek van The Journals of Gerontology van The Oxford Academy is het beter voor je relatie om allebei of wél of níet te drinken. 

Tijdens Dry January slaan heel veel mensen elke alcoholconsumptie over. Daarvoor heeft iedereen verschillende redenen, maar het blijkt dus dat het beter is voor je relatie dat je dit alleen doet als je partner ook een Dry January houdt.

Advertentie

Het onderzoek

De enquete werd afgenomen onder 4864 getrouwde kandidaten. Aan hen werd gevraagd hoeveel glazen alcohol zij in een week drinken, en of zij hun partner weleens kritisch, veeleisend of irritant vinden. Wat bleek: koppels met dezelfde drinkgewoonten waren tevredener over hun huwelijk dan stellen met ongelijke drinkgewoonten. Vrouwen gaven vooral aan niet tevreden te zijn wanneer zij wel dronken en hun partner niet. Bij mannen kwam dit resultaat niet naar boven. Oftewel: het maakt niet zozeer uit of jullie beiden wel of niet drinken, het gaat er vooral om dat je dezelfde hoeveelheden drinkt als je partner.

Drink samen (niet)

Waarom dit zo is, vertelt het onderzoek helaas niet. Maar kan je relatie wel een zetje gebruiken, neem dan gezellig samen het besluit aan Dry January (of een willekeurige andere maand of periode) te doen. Of trek juist samen een drankje uit de koelkast om het weekend te vieren.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Ikpas.nl, The Journals of Gerontology. Beeld: iStock 

Columnist Hans: “Het nadeel van gespreksnarcisten? Ze vréten energie”

Hans

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in zijn leven. Deze week: gespreksnarcisten.

Gespreksnarcisme, ik had er nog nooit van gehoord. Een gespreksnarcist is iemand die gedurende een gesprek alleen maar over zichzelf wil spreken. Nu ik wist wat het was, moest ik meteen aan mijn buurvrouw Annemieke denken. Vorige week moest ik uitwijken voor een auto, waarbij ik van mijn fiets viel en mijn voet verstuikte. Dat liep een beetje moeilijk. “Wat heb jij nou?”, vroeg Annemieke, toen ik haar huis voorbij strompelde. “Van mijn fiet

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien