Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Waarom alcoholvrij bier toch niet zo veel verschilt van normaal bier als je denkt

Op een feestje, op een terrasje of gewoon op de bank. Een biertje op zijn tijd gaat er bij (vrijwel) iedereen wel in. Iets te graag zelfs… Want volgens het Nationaal Preventieakkoord dat de overheid heeft opgesteld moet ons alcoholgebruik drastisch naar beneden.

Dan maar aan een alcoholvrij biertje? Veel mensen nemen aan dat de lol er dan snel vanaf is, maar klopt dat wel? Onderzoekers van de Wageningen University & Research kwamen tot een verrassende conclusie.

Advertentie

Beloningssysteem
Alcohol wekt een reactie op in de beloningsgebieden van de hersenen, dat is ook de reden dat alcohol verslavend kan werken. De onderzoekers uit Wageningen gingen hiermee aan de slag en onderzochten 21 mannen tussen de 18 en 35 jaar. Zij werden verdeeld in 3 groepen. De ene groep dronk bier, de andere groep alcoholvrij bier en de laatste groep dronk water met prik. De test werd blind gedaan, dus de testpersonen wisten niet dat ze ook bier zonder alcohol te drinken kregen.

Onderzoek
In een MRI-scan bekeken de onderzoekers de beloningsgebieden in de hersenen van hun testpersonen. En wat bleek? In de groepen waar bier en alcoholvrij bier werd gedronken werden dezelfde beloningsgebieden in de hersenen geactiveerd. Volgens de onderzoekers betekent dit dat de smaak van bier, en dus niet het alcoholpercentage bepaalt wat de consumenten van het bier vinden.

Voldoening
Als de smaak van het bier op écht bier lijkt krijgen consumenten dus evenveel voldoening van alcoholvrij bier als van bier met alcohol. Het is nog niet duidelijk of hersenen ook zo reageren als je wel weet dat het bier geen alcohol bevat. Maar, met alcoholvrij bier voorkom je een kater en dat is natuurlijk helemaal fijn. Proost!

Bron: Gezondheidsnet. Beeld: iStock

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien