Opgelet: alleen het dragen van een spatkap biedt niét voldoende bescherming

Naast neusmondmaskers, zien we ook zogeheten spatkappen om als bescherming tegen het coronavirus te dienen. Deze plastic schermen zouden kleine druppeltjes (aerosolen) in het gezicht tegenhouden. Maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Om voldoende beschermd te zijn met een spatkap, is een combinatie met een mondmasker noodzakelijk.
Zo’n is spatscherm is geen luchtfilter, je adem kan er gewoon omheen gaan. Om die reden is een spatscherm sommige landen, waaronder Frankrijk en Zwitserland, zelfs verboden. Maar niet in Nederland. Daar worden ze onder meer gebruikt bij patiëntencontact op minder dan 1,5 meter. Dat zorgt voor de nodige verbazing.
Direct contact met ogen
Ook hoogleraar medische microbiologie Paul Savelkoul bevestigt bij RTL Nieuws dat uitsluitend een spatkap niet voldoende is. “Zo’n spatkap is alleen zinvol voor mensen die dichtbij patiënten komen en het risico lopen dat de aerosolen rechtstreeks in de ogen komen”, legt hij uit. “Als je een spatkap draagt, moet je dit altijd in combinatie doen met een neusmondmasker.”
Aerosol kunnen eromheen
Nog vaak wordt gedacht dat alleen de druppels van een nies of een hoest gevaarlijk zijn. Maar aerosolen bewegen niet noodzakelijkerwijs in een bepaalde richting. Wetenschappers stellen dat ademhalingsdruppels van een besmette persoon in de lucht kunnen hangen en door andere mensen kunnen worden ingeademd. De microscopische druppeltjes creëren een fijne nevel die onzichtbaar is voor het blote oog – een oplossing in de lucht, oftewel aerosolen.
Een face shield, zoals de spatkap ook wel wordt genoemd, kan wel de directe druppels blokkeren als een persoon hoest of niest, maar de nevel kan er gewoon omheen.
Kortom: waan je niet onschendbaar met uitsluitend een spatkap. Draag het in combinatie met een mondkapje om neus, mond én ogen te beschermen en houd natuurlijk de nodige 1,5 meter afstand.
Dit herbruikbare mondkapje maak je zelf binnen 10 minuten:
De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
lees ook
Bron: Tandfonline, RTL Nieuws, Forbes. Beeld: iStock