Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Oenofobie is de angst voor wijn: dít is alles wat je wilt weten (of juist niet) over deze fobie

Wijnliefhebbers kunnen het zich haast niet voorstellen, maar het bestaat echt: je kunt bang zijn voor wijn. Deze aandoening wordt ook wel oenofobie genoemd. Maar waar ben je dan specifiek bang voor?

Er zijn tal van fobieën waar je al een keer van hebt gehoord. Zo ben je bij claustrofobie bang voor afgesloten ruimtes, bij hypochondrie bang om ernstig ziek te worden en bij arachnofobie bang voor spinnen. Dit zijn de meest voorkomende fobieën bij vrouwen. Maar van de angst voor wijn heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord.

Advertentie

Dít is alles wat je wilt weten over oenofobie, de angst voor wijn.

Waar ben je bang voor?

Mensen die last hebben van deze angst, zijn bang dat ze moeten overgeven wanneer ze wijn drinken. Verder hangt oenofobie vaak samen met de angst om dronken te worden en de controle te verliezen. Symptomen zijn versnelde hartkloppingen en kortademigheid. Deze klachten kunnen al opzetten als ze een glas wijn of een fles op tafel zien staan of als er een restje op tafel is geknoeid. Dit zorgt ervoor dat het drinken van wijn voor deze mensen is uitgesloten. Vreselijk, toch?

Hoe ontstaat oenofobie?

De katers zijn vaak onvermijdelijk na het drinken van wijn, dus als je er zo over nadenkt, is de angst voor wijn helemaal niet zo gek. Al zou je dan ook een angst voor bier of sterke drank moeten hebben. Sommige experts suggereren dan ook dat angst voor wijn kan voorkomen bij mensen die een nare ervaring hebben gehad met wijn in hun verleden.

Al zijn er ook mensen die bang zijn voor alle soorten alcohol. Die fobie wordt methyfobie genoemd. Zij hebben een angst ontwikkeld voor alcohol in het algemeen en vermijden daarom feestjes en sociale geleden waar vaak alcohol bij komt kijken. Alleen bang voor bier? Dan heb je last van zythofobie.

Wat kun je ertegen doen?

Eigenlijk geldt voor alle fobieën hetzelfde advies:

Vertrouwenspersoon

Ten eerste is het verstandig om een vertrouwenspersoon te vinden bij wie je alles kwijt kan. Leg uit waar je last van hebt. Vaak wordt de angst al wat minder als je erover kunt praten. De stress wordt alleen maar groter als je het probleem opkropt. Schaam je niet, iedereen is wel ergens bang voor.

Angst onder ogen komen

Verder is het goed om je angst onder ogen te komen. Hierdoor wordt de angst alleen maar minder. Zorg er wel voor dat het je niet té veel stress oplevert. Het is wel goed om te weten dat de angst meestal na 60 à 90 minuten vanzelf minder wordt. Even doorbijten dus! Schrijf eventueel geruststellende en positieve dingen op een dagboekje. Deze dingen vergeet je vaak in stressvolle situaties, terwijl ze juist voor afleiding en ontspanning kunnen zorgen.

Contact zoeken met je huisarts

Werkt dit niet, dan kun je altijd nog contact zoeken met je huisarts, praktijkondersteuner GGZ, een psycholoog of psychotherapeut. Met je behandelaar kun je gesprekken voeren over je angst. Hij of zij helpt je te onderzoeken waar de angst precies vandaan komt, zodat ze advies kunnen geven om ervan af te komen.

Daphne Deckers: “Ik heb nog nooit een wijntje gedronken”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Let it wine, Mnm. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó zien de postzegels voor Máxima's 50e verjaardag eruit

Koningin Máxima krijgt ter ere van haar 50e verjaardag op 17 mei haar eigen postzegels. Eén postzegel bevat een persoonlijke noot. 

Haar man, koning Willem-Alexander, kreeg ook eigen postzegels toen hij 50 werd op 28 april 2017.

Advertentie

Zwart-witportret

Het speciale postzegelvel ‘Koningin Máxima 50 jaar’ telt in totaal vijf verschillende zegels. Het velletje heeft een opvallende indeling, aangezien het prachtige zwart-witportret van de jonge koningin twee keer zo groot is als de postzegels in kleur. De postzegels worden doorsneden door smalle, geknikte lijnen in de kleuren van de Nederlandse vlag.

Betrokkenheid

Máxima Zorreguieta werd op 17 mei 1971 geboren in Buenos Aires in Argentinië. In 2002 trouwde ze met prins Willem-Alexander. Sinds 2013 ondersteunt ze hem bij het vervullen van zijn taken. Ook zit onze koningin in de Raad van State en vervult ze diverse functies in binnen- en buitenland. Ontwerper Maud van Rossum koos voor de postzegels foto’s van koningin Máxima die haar betrokkenheid tonen in haar verschillende functies. De kleurenfoto’s zijn gemaakt door fotograaf Robin Utrecht.

Werkkamer Willem-Alexander

Het bijzondere aan het zwart-witportret is dat dit een privéfoto is. Deze prachtige foto trok de aandacht van Van Rossum tijdens de tv-toespraak van Willem-Alexander vanuit zijn werkkamer. Postnl kreeg speciaal toestemming om de foto te gebruiken, als klein inkijkje in hun privéleven. “Het is een prachtig beeld, heel intiem”, zegt Van Rossum. “Ik denk niet dat een koningin ooit zo op een postzegel is afgebeeld.”

170 jaar

Het is dit jaar 170 jaar geleden dat de eerste postzegel in Nederland verscheen, toen met een portret van koning Willem III. “Er is natuurlijk geen enkel ander onderwerp dat zo vaak op Nederlandse postzegels is afgebeeld als het Oranjehuis”, zegt Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van Postnl. “Daar zijn we enorm trots op.”

De Máxima-zegels, die geschikt zijn voor post tot 20 gram binnen Nederland, zijn vanaf 17 mei te krijgen.

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Postnl. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó zien de postzegels voor Máxima's 50e verjaardag eruit

Koningin Máxima krijgt ter ere van haar 50e verjaardag op 17 mei haar eigen postzegels. Eén postzegel bevat een persoonlijke noot. 

Haar man, koning Willem-Alexander, kreeg ook eigen postzegels toen hij 50 werd op 28 april 2017.

Advertentie

Zwart-witportret

Het speciale postzegelvel ‘Koningin Máxima 50 jaar’ telt in totaal vijf verschillende zegels. Het velletje heeft een opvallende indeling, aangezien het prachtige zwart-witportret van de jonge koningin twee keer zo groot is als de postzegels in kleur. De postzegels worden doorsneden door smalle, geknikte lijnen in de kleuren van de Nederlandse vlag.

Betrokkenheid

Máxima Zorreguieta werd op 17 mei 1971 geboren in Buenos Aires in Argentinië. In 2002 trouwde ze met prins Willem-Alexander. Sinds 2013 ondersteunt ze hem bij het vervullen van zijn taken. Ook zit onze koningin in de Raad van State en vervult ze diverse functies in binnen- en buitenland. Ontwerper Maud van Rossum koos voor de postzegels foto’s van koningin Máxima die haar betrokkenheid tonen in haar verschillende functies. De kleurenfoto’s zijn gemaakt door fotograaf Robin Utrecht.

Werkkamer Willem-Alexander

Het bijzondere aan het zwart-witportret is dat dit een privéfoto is. Deze prachtige foto trok de aandacht van Van Rossum tijdens de tv-toespraak van Willem-Alexander vanuit zijn werkkamer. Postnl kreeg speciaal toestemming om de foto te gebruiken, als klein inkijkje in hun privéleven. “Het is een prachtig beeld, heel intiem”, zegt Van Rossum. “Ik denk niet dat een koningin ooit zo op een postzegel is afgebeeld.”

170 jaar

Het is dit jaar 170 jaar geleden dat de eerste postzegel in Nederland verscheen, toen met een portret van koning Willem III. “Er is natuurlijk geen enkel ander onderwerp dat zo vaak op Nederlandse postzegels is afgebeeld als het Oranjehuis”, zegt Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van Postnl. “Daar zijn we enorm trots op.”

De Máxima-zegels, die geschikt zijn voor post tot 20 gram binnen Nederland, zijn vanaf 17 mei te krijgen.

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Postnl. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze kant-en-klaarproducten zou je eigenlijk vers moeten kopen

Sommige producten haal je nou eenmaal erg makkelijk als kant-en-klaarproducten in huis. Citroensap, pestosaus en een dressing voor door de sla zijn daar een goed voorbeeld van. Waarom zou je moeilijk doen en het zelf maken? Nou, omdat dat veel gezonder is.

We begrijpen je als geen ander: je hebt net een lange werkdag achter de rug en het oproepgeluidje van Teams suist nog door je oren. Heel logisch dat je dan een potje guacamole pakt in plaats van een avocado. Je weet wel dat het gezonder is om zelf die avocado tot guacamole te prakken, maar misschien weet je nog niet waaróm het gezonder is. We leggen het je graag uit.

Advertentie

Calorieën

Deze zag je waarschijnlijk niet aankomen: verse guacamole bevat méér calorieën dan guac uit een potje. De avocado is een vetproduct, het voordeel is wel dat het gezonde vetten zijn. In guacamole uit een potje zit maar 3,7 procent avocado, dus eigenlijk is het heel logisch dat het aantal calorieën dan lager ligt. Maar, daardoor loop je dus ook flink wat gezonde vetten (en vitamines) mis.

Plastic citroen

We hadden het er net al even over: citroensap. Dat zit vaak in zo’n geel plastic citroenvormig pakje met een tuit. Je hebt het vast in huis. Misschien goed om meteen even de houdbaarheidsdatum te checken, want dit zijn vaak producten die al járen in de koelkast staan. Als je dan toch die plastic citroen vast hebt, gooi hem dan meteen weg. Om de smaak van deze nepcitroen nog een beetje levendig te houden, stoppen fabrikanten er namelijk conserveermiddelen en sulfieten in. Klinkt het uitknijpen van een echte citroen nu nog steeds niet de moeite waard?

Bellissimo

Pesto is altijd een goed idee. Behalve als het een sausje uit de koeling is. De kruiden die gebruikt worden voor pesto uit een potje lijken in de verste verte niet meer op wat ze zouden moeten zijn, waardoor je nauwelijks nog van voedingsstoffen kunt spreken. Het is vaak ook een raadsel wat voor kaas ze gebruiken – mascarpone, roomkaas, clotted cream? Het is niet altijd even helder. Bellissimo? Niet echt.

Tube suiker

Als wij ‘salade’ zeggen, waar denk jij dan aan? Sla, tomaat, kip, ei, carpaccio? De meeste salades hebben in ieder geval één ding gemeen: dressing. Die zou je zelf kunnen maken, maar je hebt natuurlijk ook van die tubes in het schap van de slasaus. Wie denkt te weten hoe ongezond ze zijn, heeft het wellicht mis. Dressing uit een verpakking is eigenlijk gewoon een tube suiker met een beetje dressing en conserveermiddel. Toch maar zelf een lekkere dressing maken de volgende keer?

Nóg meer suiker

Waar je echt beter mee uit kunt kijken, is kant-en-klare havermout. Dat bevat zoveel suikers dat je na een kom van je favoriete ontbijt al op de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid suikers zit. Zelfs als je een soort koopt waar géén gedroogde bessen of ander fruit in zit, krijg je nog steeds heel veel suikers binnen. Wil je weten of jouw pak havermout ook zoveel suikers bevat? Naturelhaver bevat 0 tot 1 gram suiker, haver uit een pakje bevat al snel 11 tot 14 gram suiker. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 25.

Voor alle kant-en-klaarproducten geldt: check de verpakking. Kijk naar de houdbaarheidsdatum, het suikergehalte en het aantal conserveermiddelen (E-nummers). Zie je een getal waarvan je denkt: dat lijkt me erg veel? Ga dan op zoek naar een alternatief.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Real SimpleHealthylives.nlConsumentenbond. Beeld: Getty Images/Cultura RF

kant-en-klaar-producten pin

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze kant-en-klaarproducten zou je eigenlijk vers moeten kopen

Sommige producten haal je nou eenmaal erg makkelijk als kant-en-klaarproducten in huis. Citroensap, pestosaus en een dressing voor door de sla zijn daar een goed voorbeeld van. Waarom zou je moeilijk doen en het zelf maken? Nou, omdat dat veel gezonder is.

We begrijpen je als geen ander: je hebt net een lange werkdag achter de rug en het oproepgeluidje van Teams suist nog door je oren. Heel logisch dat je dan een potje guacamole pakt in plaats van een avocado. Je weet wel dat het gezonder is om zelf die avocado tot guacamole te prakken, maar misschien weet je nog niet waaróm het gezonder is. We leggen het je graag uit.

Advertentie

Calorieën

Deze zag je waarschijnlijk niet aankomen: verse guacamole bevat méér calorieën dan guac uit een potje. De avocado is een vetproduct, het voordeel is wel dat het gezonde vetten zijn. In guacamole uit een potje zit maar 3,7 procent avocado, dus eigenlijk is het heel logisch dat het aantal calorieën dan lager ligt. Maar, daardoor loop je dus ook flink wat gezonde vetten (en vitamines) mis.

Plastic citroen

We hadden het er net al even over: citroensap. Dat zit vaak in zo’n geel plastic citroenvormig pakje met een tuit. Je hebt het vast in huis. Misschien goed om meteen even de houdbaarheidsdatum te checken, want dit zijn vaak producten die al járen in de koelkast staan. Als je dan toch die plastic citroen vast hebt, gooi hem dan meteen weg. Om de smaak van deze nepcitroen nog een beetje levendig te houden, stoppen fabrikanten er namelijk conserveermiddelen en sulfieten in. Klinkt het uitknijpen van een echte citroen nu nog steeds niet de moeite waard?

Bellissimo

Pesto is altijd een goed idee. Behalve als het een sausje uit de koeling is. De kruiden die gebruikt worden voor pesto uit een potje lijken in de verste verte niet meer op wat ze zouden moeten zijn, waardoor je nauwelijks nog van voedingsstoffen kunt spreken. Het is vaak ook een raadsel wat voor kaas ze gebruiken – mascarpone, roomkaas, clotted cream? Het is niet altijd even helder. Bellissimo? Niet echt.

Tube suiker

Als wij ‘salade’ zeggen, waar denk jij dan aan? Sla, tomaat, kip, ei, carpaccio? De meeste salades hebben in ieder geval één ding gemeen: dressing. Die zou je zelf kunnen maken, maar je hebt natuurlijk ook van die tubes in het schap van de slasaus. Wie denkt te weten hoe ongezond ze zijn, heeft het wellicht mis. Dressing uit een verpakking is eigenlijk gewoon een tube suiker met een beetje dressing en conserveermiddel. Toch maar zelf een lekkere dressing maken de volgende keer?

Nóg meer suiker

Waar je echt beter mee uit kunt kijken, is kant-en-klare havermout. Dat bevat zoveel suikers dat je na een kom van je favoriete ontbijt al op de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid suikers zit. Zelfs als je een soort koopt waar géén gedroogde bessen of ander fruit in zit, krijg je nog steeds heel veel suikers binnen. Wil je weten of jouw pak havermout ook zoveel suikers bevat? Naturelhaver bevat 0 tot 1 gram suiker, haver uit een pakje bevat al snel 11 tot 14 gram suiker. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 25.

Voor alle kant-en-klaarproducten geldt: check de verpakking. Kijk naar de houdbaarheidsdatum, het suikergehalte en het aantal conserveermiddelen (E-nummers). Zie je een getal waarvan je denkt: dat lijkt me erg veel? Ga dan op zoek naar een alternatief.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Real SimpleHealthylives.nlConsumentenbond. Beeld: Getty Images/Cultura RF

kant-en-klaar-producten pin

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien