Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Altijd honger? Dat kan komen door het eten van dít ingrediënt

Heb jij vaak heel de dag door een hongergevoel? Dan herken je dit vast wel: of je nu gezond of ongezond eet, je blijft maar rondlopen met een knorrende maag. De reden?

Je eet waarschijnlijk te veel zout.

Advertentie

Hongergevoel
Dat je van zout eten dorst krijgt wist je waarschijnlijk al. Maar uit onderzoek blijkt nu ook dat een verhoogde zoutinname er voor kan zorgen dat je de hele dag rondloopt met een rommelende maag. Hoe zit dat dan precies?

Onderzoek
In het onderzoek werden twee groepen astronauten vergeleken. De ene groep kreeg dagelijks 6 gram zout door hun eten verwerkt. De andere groep kreeg de dubbele hoeveelheid zout voor hun kiezen, namelijk 12 gram per dag. Het aantal calorieën in de maaltijden van beide groepen was wel gelijk. Je zou verwachten dat de groep met de hoogste zoutinname het meeste water zou drinken, maar het tegendeel bleek waar te zijn. Door het vele zout hield hun lichaam meer vocht vast waardoor ze minder dorst hadden. Ten gevolge van de grote hoeveelheid zout die ze binnenkregen, verbruikte hun lichaam meer energie om al dit vocht op te kunnen slaan. Volgens de onderzoekers is dat de reden dat deze groep veel meer honger had gedurende de dag dan de groep met de lagere zoutinname.

Aanbevolen hoeveelheid
De maximale dagelijkse hoeveelheid zout die je zou moeten binnenkrijgen is volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum 6 gram per persoon. Toch krijgen veel mensen véél meer zout binnen dan deze aanbevolen hoeveelheid. Dat is dus niet alleen nadelig voor je gezondheid, maar het kan er ook voor zorgen dat je een onstilbare honger ervaart.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Flair.be, JCI.org. Beeld: iStock

De Dag Nadat 16 – We afscheid namen van mijn tante tijdens de coronacrisis

De dag nadat 16

Premium

Elsbeth (53): “Kon het in deze rare coronatijd nog onwerkelijker? Die gedachte spookte de afgelopen week telkens door mijn hoofd. En ja, dat kon dus."

"Gisteren namen we afscheid van tante Aatje, de oudste zus van mijn moeder. Ze woonde sinds een zware operatie al een paar maanden in een verzorgingshuis en langzaam maar zeker drong tot haar door dat ze niet meer zou terugkeren naar haar eigen huis. Dat vond ze moeilijk, want tot de operatie had ze altijd zelfstandig gewoond. Sinds haar overplaatsing naar een ander verzorgingshuis ging het snel bergafwaarts met mijn 94-jar

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien