Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Antistoffen tegen corona gevonden in moedermelk: is dit hét medicijn?

Moedermelk als medicijn tegen het coronavirus? Het zou zomaar kunnen. Bij een onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis zijn antistoffen tegen corona aangetroffen in de moedermelk van vrouwen die het virus hebben gehad.

Het ziekenhuis gaat nu verder onderzoek doen om erachter te komen of de melk bruikbaar is in de bestrijding van het coronavirus. Vrouwen kunnen moedermelk doneren om bij te dragen aan dit onderzoek.

Advertentie

Opwarming

De eerste resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend. Zo is door het ziekenhuis ontdekt dat de antistoffen blijven bestaan als je de melk verwarmt. Dit is belangrijk, want alleen als de moedermelk verwarmd is, kan het voor andere personen worden gebruikt.

Preventieve behandelmethode

Als alles goed gaat, kan de moedermelk gebruikt worden als preventieve behandelmethode tegen corona. Zo zou de melk gebruikt kunnen worden door de risicogroepen op het moment dat er sprake is van een tweede golf. Hans van Goudoever, hoofd van het Emma Ziekenhuis, legt uit: “We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam binnendringen.” Hij ziet het wel zitten om de melk in te zetten bij bijvoorbeeld verpleeghuizen: “Stel je voor dat een bewoner van een verpleeghuis is besmet, dan kunnen wij zorgen dat de overige bewoners moedermelk in de vorm van ijsblokjes krijgen en hopen dat ze gezond blijven.”

Melk doneren

Om verder onderzoek te doen, start het Emma ziekenhuis een inzamelactie. Ze willen duizenden vrouwen werven die moedermelk willen doneren. De donatie gaat om 100 milliliter voor de Moedermelkbank. Vrouwen die besmet zijn geweest met het virus mogen doneren, maar ook vrouwen die dat niet zijn geweest. Alle melk wordt opgeslagen en het kan ook gebruikt worden voor andere onderzoeken. Aanmelden kan door te mailen naar covid.milk@amsterdamumc.nl.

Jinek

Dinsdagavond zaten Britt van Keulen, arts-onderzoeker van het Emma Kinderziekenhuis en Hans van Goudoever, arts en directeur van het Emma Kinderziekenhuis aan tafel bij Jinek. Daar bespraken zij het onderzoek. Bekijk het fragment hier:


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Lees meer

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien