Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

10x apps die goed zijn voor je gezondheid

Het nieuwe jaar is weer begonnen en iedereen is druk bezig met de goede voornemens. Voor veel mensen is het krijgen van een gezondere levensstijl een van hun goede voornemens. Wist je dat er ook apps zijn die jouw gezondheid een duwtje in de goede richting kunnen geven? Wij zetten ze voor je op een rij.

1. Fitbit
Wat: Een activity tracker, een armband die gekoppeld wordt aan de mobiele telefoon om slaap, stappen en hartslag 24 uur per dag te meten.
Bestemd voor: Wie inzicht wil krijgen in de gezondheid en dagelijkse beweging.

Dit zegt de deskundige: Met de Fitbit hoop ik meer “De app zit goed in elkaar en het bandje kan persoonlijke en motiverende berichten sturen”, zegt Justin Timmer, onderzoeker aan de Hanzehogeschool Groningen en gespecialiseerd in zelfmeting. “Tijdens het sporten is de Fitbit minder geschikt omdat de hartslagmeting dan niet foutloos is. Ook is er voor accurate slaapmetingen nog meer onderzoek nodig, maar dat geldt voor alle polstrackers.”

Advertentie

Prijs: Vanaf € 119,- voor het model Fitbit Charge 2.
Taal: Nederlands en Engels.

Getest door hoofdredacteur Hilmar Mulder:
Doel: Ik wil meer bewegen (elke dag minstens achtduizend stappen) en acht uur per nacht slapen.
“Met de Fitbit hoop ik meer inzicht te krijgen in mijn beweeg- en slaappatroon.”

Voordelen: Ik ga nog even een extra blokje om en het motiveert me om de trap te nemen. Het inzicht in mijn slaappatroon vond ik
confronterend. Ik dacht altijd dat ik zeven à acht uur sliep, maar ik lig blijkbaar toch best veel wakker. Nu ga ik eerder naar bed.
Nadelen: Het rubberen bandje zit niet altijd even prettig en het staat niet bij elke outfit. Daarnaast voel ik me
slechter en nóg vermoeider als mijn slaappatroon van die nacht blijkt tegen te vallen.

Conclusie: Een aanrader! Ik ben er nu zelfs even helemaal verslaafd aan. Manlief heeft misschien een beetje spijt van dit verjaardagscadeau nu ik al onze stappen bijhoud, maar de Fitbit brengt me letterlijk in beweging.

2. My Fitness Pall
Wat: App om bij te houden wat en hoeveel je eet, hoeveel je beweegt én om je doel – zoals een paar kilo afvallen – te behalen. De app meldt aan het einde van de dag of je voldoende hebt gegeten en waar je op moet letten om je doel te bereiken.
Bestemd voor:  Wie inzicht wil krijgen in het eigen eetgedrag en wie wil afvallen.

Dit zegt de deskundige: “De gratis versie van de app is zo uitgebreid dat je perfect kunt bijhouden wat je eet”, vertelt lifestyle-coach Claudia Vesters. “Je ziet snel of je de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt en wat je wel of niet moet eten om dit bij te sturen. De app kan ook offline en in het buitenland gebruikt worden.”

Prijs: De basisversie is gratis, de premium versie, waarmee de advertenties worden verwijderd en je toegang hebt tot enkele extra opties, kost € 9,99 per maand.
Taal: Nederlands en Engels

Getest door Nicky van der Heijden (30),  Marketeer
Doel: Ik wil weten of de voedingsstoffendie ik binnenkrijg in balans zijn.

Voordelen: Ik heb inzicht gekregen in wat ik eet. Sommige dingen bleken gezonder dan ik dacht, andere dingen kan ik toch beter laten staan. De app houdt ook bij hoeveel cardio en krachttraining ik doe.
Nadelen: Het is bij gerechten met veel ingrediënten veel werk om alles in te voeren. Gelukkig kun je gerechten opslaan.

Conclusie: De app is makkelijk in gebruik en gratis. Ik ben me nu toch bewuster van mijn voedingspatroon.

3. Plant Nanny
Wat: app om bij te houden hoeveel water je drinkt.
Bestemd voor: wie moeite heft om voldoende vocht binnen te krijgen

Dit zegt de deskundige: “De meeste apps geven alleen een herinnering, maar met Plant Nanny laat je een plantje groeien”, leg diëtist Esther van der Zwaan uit. “Eerst wordt je vochtbehoefte berekend aan de hand van je gewicht en activiteit. Vervolgens kies je een zaadje uit die je laat groeien door elke keer dat je water drinkt, je digitale plant ook water te geven.”

Prijs:
€0,89
Taal: Alleen in Engels

Getest door Demi Schoenmakers (23), online-redacteur bij Libelle.nl
Doel: Ik vergeet overdag vaak te drinken en hoop dat deze app daar verandering in kan brengen.

Voordeel: Het is grappig om het plantje te laten ‘groeien’ en doordat je telefoon een melding geeft wanneer je weer moet drinken, vergeet je het niet.
Nadeel: Als het plantje volgroeid is, moet je weer opnieuw beginnen. Hierdoor is de lol er na verloop van tijd wel af.

Aanrader omdat: je op een grappige manier inzicht krijgt in je drinkgedrag

4. 6 minute back pain relief
Wat: een app met oefeningen en houdingen speciaal voor de rug, nek en schouders.
Bestemd voor: iedereen die rugklachten heeft, rugklachten wil voorkomen of gewoon soepel wil blijven.

Dit zegt de deskundige: De GGD raadt deze app aan omdat de oefeningen simpel en laagdrempelig zijn. Deze oefeningen zijn overal te doen en je hebt geen gewichten of andere hulpmiddelen nodig.

Prijs:
Gratis
Taal: Engels

Getest door Elsbeth Drijver (51), Coördinator tekstredactie
Doel: Een soepeler rug, graag! Nu is mijn onderrug erg stijf. Mijn bureau en stoel op de redactie goed laten afstellen, helpt al een beetje, maar niet helemaal.

Voordelen: De oefeningen zijn niet moeilijk en duren maar zes minuten. Het is prettig, al kan ik pas op langere termijn zeggen of het mijn rug ook echt soepeler heeft gemaakt.
Nadelen: Zo’n appje op je telefoon is zo weggeklikt als je even iets wilt afmaken. Gelukkig krijg ik reminder: “Het is weer tijd voor je nieuwe oefening”.

Aanrader: Voor mensen die verder nauwelijks bewegen. Zes minuten is best kort, maar toch beter dan niets.

5. 7 Minute Workout
Wat: Deze app geeft een 7 minuut durende work-out, met animaties en gesproken aanwijzingen. De oefeningen zijn o.a. gericht op gewichtsverlies, mobiliteit en fit worden.
Bestemd voor: wie thuis, in de eigen tijd wil sporten.

Dit zegt de deskundige: De GGD raadt deze app aan omdat hij makkelijk in gebruik is. In het GGD-rapport staat: “De app houdt bij of je de oefeningen heft afgerond. Daarnaast kan de app je persoonlijke calorieverbruik meten en rekening houden met je doelen en niveau. De app is gebaseerd op diverse studies en gecertificeerde personal trainers maken de work-outs.” En handig: de 7 Minute Work-out kan ook zonder internverbinding worden gebruikt.

Prijs: Gratis, de premium versie met extra work-outs kost €7,99.
Taal: Engels

Getest door Simone Braaksma (30), Freelance eindredacteur
Doel: Ik houd van bewegen en sporten, maar het lukt me niet om zelf een dagelijkse sportroutine op te bouwen. Hopelijk helpt deze app me daarbij.

Voordelen: Voor je het weet zit je work-out er aleer op! En de work-out mag dan kort zijn, hij is wel pittig. Een goede manier om aan je conditie te werken als je weinig tijd hebt.
Nadeel: De work-out gaf niet iedere dag voldoening. Het is voor mij echt een aanvulling op de bewegiging die ik al krijg, geen vervanging.

Conclusie: De app is makkelijk in gebruik, vrolijk vormgegeven en je kunt veel verschillende oefeningen doen.

6. Desleep CycleAlarmCclock
Wat: Een app die je slaapritme in kaart brengt en je op de ideale tijd wekt in een tijdsbestek dat je zelf instelt.
Bestemd voor: wie inzicht wil in de slaap-kwaliteit en fitter wil opstaan.

Dit zegt de deskundige: De GGD heeft deze app getest en goedgekeurd omdat je op het ideale moment gewekt wordt en je slaapcyclus is af te lezen in een grafiek. Hierdoor krijg je beter inzicht in je slaappatroon en kan je mogelijke oorzaken van slaaptekort herkennen.

Prijs: Gratis, extra functies zoals ontdekken hoeveel invloed alcohol of koffie op de slaap-cyclus heeft, kosten tussen de € 3,- en € 30,-. Taal: Engels.

Getest door redactiemanager Helene van Santen
Doel: 
Ik zou wel beter willen slapen

Voordelen: De app registreert wanneer je diep slaapt (remslaap) en wanneer je minder diep slaapt of wakker bent. Hierdoor word je gewekt op het moment dat je in een minder diepe slaap bent en word je prettiger wakker.
Nadelen: Ik word soms eerder gewekt dan ik eigenlijk van plan was. Daarnaast moet de telefoon aan de oplader op het nachtkastje of op de bedrand liggen.

7. Down Dog
Wat: Een app met talloze, afwisselende yogalessen en heerlijk relaxte muziek.
Bestemd voor: Wie thuis yoga wil beoefenen.

Dit zegt de deskundige: “De lessen zijn kwalitatief goed en er is veel keuze, zelfs in de gratis versie”, vindt Yoga-docent Felix van den Berg. “Dit is een prima app als je thuis wilt beginnen met yoga. Klein nadeel is wel dat de app geen rekening houdt met eventuele blessures, wat een echte leraar wel doet.”

Prijs: Gratis, een premium abonnement met meer lessen kost €7,-.
Taal: Engels

Getest door Britte Kastelein (27), Redacteur.
Doel: Leniger worden en meer ontspannen zijn, dat lijkt me fijn.

Voordelen: De app is gebruiksvriendelijk en geschikt voor beginners. Je ziet een video waarin een vrouw de oefeningen voordoet, maar ook in de voice-over wordt uitgelegd wat je moet doen zodat je niet steeds op het scherm hoeft te kijken.
Nadelen: De app heeft geen reminder-optie, waardoor ik soms vergat om mijn oefeningen te doen.

Conclusie: Ik kan door de app yoga beoefenen waar en wanneer ik maar wil; wat mij betreft een aanrader dus!

8. Strava
Wat: App die de prestaties meet tijdens het wandelen, hardlopen of (race)fietsen. De app brengt de route in kaart, geeft het tempo aan en meldt hoeveel calorieën je hebt verbruikt.
Bestemd voor: Degene die een beetje competitief is ingesteld.

Dit zegt de deskundige: “Met Strava kun je je prestaties op een specifiek traject vergelijken met anderen en met eerdere prestaties van jezelf. Dat is een enorme stimulans om fysiek actief te blijven”, aldus onderzoeker Jaap Trappenburg, gespecialiseerd in e-Health applicaties.

Prijs: Gratis, de premium versie met extra analyses kost € 7,99.
Taal: Nederlands en Engels

Getest door Jony Gruijters (33), Commercieel redacteur
Doel: Ik vind het leuk om mijn wielrenprestaties bij te houden en te verbeteren.

Voordelen: Met Strava kun je meten hoe lang, waar en hoe hard je gefietst of gelopen hebt. Het competitie-element maakt het uitdagend.
Nadelen: Je voelt meer druk om verder en sneller te gaan, zelfs als je je hebt voorgenomen om een rondje rustig aan te doen.

Conclusie: Leuke app als je je sportprestaties wilt verbeteren.

9. Mijn Eetmeter
Wat: met deze app van het Voedingscentrum kun je een eetdagboek bijhouden. Ook kan worden ingevoerd hoeveel je beweegt.
Geschikt voor: wie inzicht wil krijgen in zijn eetgedrag en wie wil afvallen.

Dit zegt de deskundige: “Het bijhouden van je eetpatroon kan veel inzicht geven, ook als je dat maar een paar dagen doet”, zegt diëtist Esther van der Zwaan. “Soms eten mensen erg gezond, maar lukt het toch niet om af te vallen. Vaak blijkt dan dat ze tóch te veel energie binnenkrijgen, bijvoorbeeld door te veel noten te eten.”

Prijs: Gratis.
Taal: Nederlands

Getest door Elselien van Dieren (28) Producer en redacteur.
Doel: Ik wil gezonder eten zonder mijn eetpatroon drastisch te wijzigen.

Voordelen: Vrijwel alles wat ik eet, is in te voeren in de app, waardoor ik een eerlijk overzicht kreeg van wat ik had gegeten. Ook kunnen de resultaten makkelijk worden vergeleken met eerdere dagen.
Nadelen: Het is best een klus om alles bij te houden én eerlijk te blijven tegenover jezelf. Je kunt die dressing ook níet invoeren…

Conclusie: Als je wat gezonder wilt leven, is dit een fijne app. Ik voerde drie wijntjes in: zijn dat écht zo veel calorieën?

10. Insighttimerapp
Wat: Deze app biedt allerlei ontspanningsoefeningen en andere hulpmiddelen om meer rust te krijgen.
Bestemd voor: Wie meer in balans wil zijn.

Dit zegt de deskundige: “Je kunt kiezen uit duizenden begeleide meditaties, podcasts, visualisaties en meditatiemuziek. Ook kun je je voortgang bijhouden en delen met vrienden”, zegt yoga-docent Felix van den Berg.

Prijs: Gratis. Extra’s zoals een meditatiecursus kosten tussen de € 5,- en € 37,-.
Taal: Engels

Getest door Marit Saladini (42), Woonstylist en producer.
Doel: Ik ben benieuwd naar nieuwe manieren van mindfulness.

Voordelen: Er staan wel 10.000 soorten meditaties in de app met allemaal hetzelfde doel: meer in het hier en nu komen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je er iedere dag vriendelijk aan wordt herinnerd om even pauze te nemen.
Nadelen: De app is in het Engels, dat is niet voor iedereen handig.

Conclusie: Aanrader voor iedereen die nog niet zo bekend is met mediteren en mindfulness.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Amanda van Schaik. Beeld: iStock.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Imitatiekoninging Elise Schaap wederom bejubeld na imitatie styliste Roos in 'TV Kantine'

Het zijn niet meer alleen Irene Moors en Carlo Boszhard waarvoor mensen naar de TV Kantine zappen. Elise Schaap weet ook de kijkers iedere keer te vermaken met haar ontzettend knappe imitaties.

De tweede aflevering van het nieuwe seizoen van de TV Kantine zit erop opnieuw werd Elise Schaap bejubeld op Twitter. Dit keer imiteerde ze onder meer Emma Heesters en styliste Roos in het tv-programma Kopen zonder kijken.

Advertentie

TV Kantine

Wat voor Irene Moors en Carlo Boszhard ooit begon als Pittige tijden, is veranderd in een ontzettend populaire show waarbij de personages nog nauwelijks te onderscheiden zijn van de echte BN’ers. En de start van dit seizoen bewijst ook dat er voor Elise geen BN’er te hoog gegrepen is. Van Nikkie Plessen en Miljuschka Witzenhausen tot Lil’ Kleine en zelfs Máxima; Elise imiteert ze feilloos.

Elise Schaap kroop dit keer in de huid van Kopen zonder kijken-styliste Roos, en vertolkte Carlo Boszhard de rol van Bob Sikkes. In het populaire programma kopen stellen een huis dat ze nooit met eigen ogen gezien hebben en vervolgens verbouwd wordt. Elise is daarom druk bezig met het samenstellen van een moodboard voor het huis met een visgraat vloer, een zwarte pui en een keuken met karakteristieke kenmerken voor ‘een jong stel dat óók nog eens een kind verwacht’. Een verwijzing naar de kritiek op het programma eerder dit jaar wegens gebrek aan diversiteit.

#Fenomenaal

Op Twitter stroomt het een na de andere compliment binnen voor Elise. Ze verdient prijzen volgens de kijkers, draagt het programma in haar eentje en er lijkt geen man níet verliefd op haar te zijn.

Ook haar andere imitaties kunnen op veel lof rekenen. Afijn, de lat ligt hoog voor Elise, maar wij betwijfelen niet dat ze het de volgende keer nét zo indrukwekkend gaat doen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron & beeld: RTL

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 7 vakantietripjes kun je dit weekend virtueel doen

Voorheen pakte je het liefste dezelfde dag nog het vliegtuig/auto/trein naar een zonnige bestemming, maar voorlopig zit dat er niet in. Wie een beetje troost zoekt om de reishonger te stillen: deze zeven vakantietripjes kun je virtueel doen.

Het kan ook anders: ga aankomend weekend eiland hoppen of op safari terwijl je gewoon op de bank zit.

Advertentie

Roadtrip door India

Maak een virtuele rondreis door India en stop bij de meest iconische bezienswaardigheden, zoals de Taj Mahal, Red Fort en Golden Temple. Vergeet niet om heerlijke (zelfgemaakte) Indiase gerechten op tafel te zetten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Beyza M. (@bmseventh)

Dwalen door New York

Velen dromen van een vakantie naar The Big Apple. Via deze website breng je maar liefst 48 uur door in New York zonder dat je daar een dure vliegticket voor hoeft te kopen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Discover NYC (@discover.n.y.c)

National Park

In een paar uur tijd bezoek je alle National Parks van de Verenigde Staten. Een ideale bezigheid voor een luie zondag op de bank: wandelen door het Grand Canyon National Park, zwemmen in de wateren van Grand Teton National Park en daarna nog langs Glacier National Park. Voelt het toch een beetje of je actief bezig bent geweest, maar dan zonder spierpijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Vanessa🌺 (@bae___nessa)

Net als in Frozen

Heb je kinderen of zijn je kleinkinderen op bezoek? Ga dan eiland hoppen op de Lofoten. Dit is een eilandgroep die ligt in het noorden van Noorwegen. De prachtige omgeving lijkt rechtstreeks uit de Disneyfilm Frozen te komen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LOFOTEN 🇳🇴 (@lofoten)

Drukste kruispunt ter wereld

Het drukste kruispunt ter wereld moet je een keer hebben gezien. Als je snel overprikkeld bent, is dit de ideale oplossing voor jou. Via deze livestream kijk je live mee op de Shibuya Crossing, de populairste oversteekplaats in Tokio.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Japan Photos Daily (@japandailies)

Op safari in Kenia

Staat een safaritocht hoog op jouw bucketlist? Bereid jezelf dan voor door deze webcambeelden te bekijken van Mpala Research Centre. Deze plek is gelegen in centraal Kenia en met een beetje geluk kun je nijlpaarden, zebra’s, olifanten of luipaarden spotten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door David Chancellor (@chancellordavid)

Machu Pichu

Bezoek gratis een van de zeven wereldwonderen. Via deze link wandel je virtueel rondom de Machu Picchu. Op de site kun je zelfs uitleg krijgen van een gids.

Geen vakantie? Niet getreurd: zó haal je het vakantiegevoel gewoon in huis

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Flair. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 22 januari: de Stier heeft behoefte aan complimenten

De tarotkaart die voor vrijdag 22 januari is getrokken, is ‘Drie van Zwaarden’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: stilstand, gedwongen rust. Geremd worden in wat je graag wilt doen. Of dit als lijden wordt ervaren, is aan de persoon zelf. Liefde: Je buitengesloten voelen of je gevoelens ongewild wegstoppen. Afstand en rust nemen. Werk: opdrachten en onderhandelingen liggen in de vriezer.

Advertentie

Ram

Als je niet kunt doen, is het tijd om te zijn. Je mentaal voorbereiden op ontwikkelingen doe je vandaag door je oor te luister te leggen in je omgeving. Welke geluiden, van wie, vallen je op?

Stier

Complimenten krijgen motiveert je enorm. Krijg je ze niet: wat dan? Schiet niet in de overdrive door in je vrije tijd te werken. Vertrouw erop dat je inzet later echt gezien zal worden.

Tweelingen

Let vandaag heel nauwkeurig op hoe je je voelt in iemands gezelschap. Word je er blij van? Wat gaat er door je heen? Rustig aan doen, geeft je de tijd om je intuïtie te raadplegen.

Kreeft

Koesteren jij of je partner nog geheimen voor elkaar? Nu is het moment om ermee voor de dag te komen. Stel ‘waarom’ vragen en neem geen genoegen met oppervlakkige antwoorden.

Leeuw

Je krijgt vandaag de kans om te focussen op je fundamenten. Wat is jouw levenstaak? Waarvoor kom je je bed uit? Doe alleen dat waarvan je de tijd vergeet, en leg al het andere opzij.

Maagd

Zit je te vastgebakken aan je lief, dan uit zich dat vandaag in een kriegel gevoel. Schep ruimte voor jezelf en doe iets solo. Tevreden zijn met je leven brengt het vrijheidsgevoel in je relatie.

Weegschaal

Het grote plaatje overzien, is je troef. Plannen die je smeedt, komen helder door. Jij weet: de details vullen zichzelf in. Verlang je naar liefde? Prima dag om je ideaal te visualiseren.

Schorpioen

Het gevoel erbij te willen horen, kan maken dat je je ware gevoelens voor je houdt. ‘Ik kom er later op terug’ is vandaag een beter antwoord. Navoelen is belangrijker dan ooit.

Boogschutter

De buitenkant interesseert je vandaag niet zo, jij wilt weten hoe iemand er van binnen uitziet. In gesprek met een vrouw krijg je een ‘aha’-ervaring: zo had je het (jezelf) nog nooit bekeken.

Steenbok

Jouw sociale antennes staan op scherp. Je voelt heel goed waar knelpunten zitten en gaat voorzichtig met andermans gevoelens om. Wees open over die van jezelf, dan krijg je meer begrip.

Waterman

Richt je blik op verantwoordelijkheden. Waar kun je er een persoonlijke draai aan geven, en waar moet je je voegen? Je maakt nu ook korte meteen met te hoge verwachtingen.

Vissen

Je krijgt applaus van een professioneel contact. Het doet je gloeien van trots. Neem die sfeer mee in al je gesprekken, dan maak je een goede indruk. Sollicitaties gaan prima!

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

8 gezondheidsvoordelen van rozemarijn op een rij

Rozemarijn: een kruid dat in veel gerechten gebruikt wordt. Het geeft een volle, kruidige smaak aan bijvoorbeeld rundvlees. Maar wist je dat rozemarijn ook een geneeskrachtige werking heeft? Daarom mag dit kruid niet ontbreken in je keuken.

Rozemarijn is een bron van antioxidanten en is goed voor je spijsvertering en luchtwegen. En er zijn nog veel meer voordelen. Wij zetten er 8 voor je op een rijtje:

Advertentie

1. Het verbetert je bloedcirculatie

Heb je vaak last van koude voeten en handen? Dat kan erop wijzen dat je een lage bloeddruk hebt. Rozemarijn kan ervoor zorgen dat je bloedsomloop bevordert, waardoor je hier minder last van krijgt.

2. Het is goed voor je lever en je nieren

Bij een overbelaste galblaas of lever kun je hoofdpijn krijgen. Wanneer je hier vaak last van hebt, kun je kijken of rozemarijn helpt. Het ontdoet je lichaam namelijk van gifstoffen die de hoofdpijn veroorzaken.

3. Het verbetert je spijsvertering

Wanneer je een maaltijd kruidt met rozemarijn, verteer je het vet van het gerecht beter. Ook wanneer je last hebt van maagkrampen, winderigheid of darmkrampen kan rozemarijn de oplossing bieden. Het zorgt voor vermindering van je klachten.

4. Het is goed voor je humeur

Vroeger werd er vaak over rozemarijn gezegd dat het een kruid is dat het hart troost en vrolijk maakt. Eén kopje rozemarijnthee zou al invloed hebben op je stemming.

5. Het is goed voor je geheugen

De stoffen in rozemarijn blijken de afbraak van acetylcholine, een chemische stof in de hersencellen die verantwoordelijk is voor het geheugen, te voorkomen.

6. Het bevordert je creativiteit

De geur van rozemarijnthee maakt je vrolijk en licht. Hierdoor wordt je creativiteit bevorderd.  Het is dus het proberen waard om een kopje van deze thee te drinken wanneer je geen inspiratie hebt.

In rozemarijn zitten oliën die ervoor zorgen dat luchtwegproblemen verminderen. Ook kan dit kruid helpen bij het oplossen van vastzittend slijm.

8. Rozemarijn houdt insecten op afstand

Plant rondom het eetgedeelte in je tuin eens een aantal rozemarijnstruiken. Je zult zien dat er veel minder insecten op je eten afkomen.

Wil je verse kruiden drogen? Dít is de ideale manier om dat te doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: puurfiguur. Beeld: iStock

Rozemarijn - Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien