Lekker lezen! Libelle Bookazines voor € 3,35 >

Zoek binnen:

Waarom vooral avondmensen last zullen krijgen van het verzetten van de klok

In de nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart 2020 wordt de klok verzet naar de zomertijd. De tijd gaat daarmee dus een uurtje vooruit, waardoor we een uur minder kunnen slapen. Dit is voor maar weinig mensen een pretje, maar voornamelijk avondmensen zullen hier erg veel last van krijgen. 

Volgens NU.nl zouden mensen die graag tot laat wakker blijven tot de zomer de gevolgen van het verzetten van de klok kunnen merken.

Advertentie

Jetlag

Allereerst is het niet gek dat veel mensen last hebben van het verzetten van de klok, vertelt chronobioloog Marijke Gordijn aan NU.nl. “Zo’n uurtje schuiven met de tijd lijkt niet veel, maar bij een jetlag is het voor je interne klok vaak makkelijker om zich aan te passen dan bij de zomertijd. Dat komt doordat bij een vliegreis niet alleen de tijd, maar ook de licht-donkercyclus op de plek van bestemming verandert.”

Te vroeg

Een jetlag is volgens haar dan ook gemakkelijker te verwerken dan het verzetten van de klok. Onderschatten moeten we het plotselinge verschuiven van de tijd dus zeker niet. “We moeten een uur eerder op dan de dag ervoor. Volgens je interne klok is het nog te vroeg om op te staan. Dat wordt bevestigd doordat het buiten nog donker is. We noemen dit ook wel ‘sociale jetlag'”, aldus Marijke.

Avondmensen

Toch hebben voornamelijk avondmensen erg veel last van het schuiven met de tijd, benadrukt de chronobioloog. “Sommige mensen kunnen er wel 4 weken last van hebben. Vooral late types, de ‘avondmensen’, passen zich moeilijk aan. Zij slapen in ieder geval wekenlang te weinig door het verzetten van de klok, mogelijk zelfs de hele zomer.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NU.nl. Beeld iStock

Lees meer

Memoires van een Maîtresse – Deel 38: “We moeten je telefoon in beslag nemen, nu meteen”

sex

Premium

De Kapitein blijft mysterieus en Eva is duidelijk niet zo enthousiast als Sabine over het naderende happy end.

Vanavond gaan we op date! Een echte, met eten en kaarslicht en wijn en vooral: tijd. Geen bliksembezoek meer, maar een hele avond. Ik werk als een malle vandaag en in de pauze heb ik zelfs nog even een nieuw rokje gekocht. Alles moet perfect zijn op onze eerste officiële date-night.

De voorpret tiert welig in de appjes. Kusjes, hartjes en video’s kleuren mijn dag en golven van verliefdheid brengen me van uur naar uur. Ik moet ook even werken hoor lieverd, typ

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien