Libelle Legt Uit: slaap je nu echt beter met rood licht?

Het blauwe licht van schermen is slecht voor je nachtrust, terwijl je van rood licht juist slaperig wordt en sneller in slaap valt. Maar slaap je ook echt beter?
Voor een goede nachtrust is het verstandig om zeker twee uur voor het slapengaan geen televisie meer te kijken en je smartphone en tablet aan de kant te leggen. Het blauwe licht uit schermen onderdrukt de productie van het slaapopwekkende hormoon melatonine. Hierdoor duurt het langer om in slaap te komen.
Blauw of rood
Uit onderzoek blijkt dat dat rood licht in slaap vallen juist makkelijker maakt. Proefpersonen werden eerst vijf minuten in het donker gezet. Vervolgens keken ze de ene keer vijf minuten in rood licht en de andere keer in blauw licht. Vervolgens werd het opnieuw vijf minuten donker. Daarna volgde een taak in het donker: ze moesten zo snel mogelijk op een knop te drukken bij het horen van een toon. Deze reactietest kregen de deelnemers ook voor de lichtbehandeling.
Minder alert
Wat bleek? Bij blauw reageerden de proefpersonen voor en na de lichtbehandeling even snel, terwijl als ze rood licht zagen ze een paar milliseconden trager waren. Ook was hun hartslag tijdens de taak na de rode lichtbehandeling hoger, wat aangeeft dat het ze meer moeite kostte. Rood licht maakt dus minder alert, wat in principe handig is als je wil slapen.
Oogpupillen
Tijdens het onderzoek werd ook naar de pupillen gekeken. Toen de deelnemers na de blootstelling aan blauw licht weer in het donker zaten, bleef hun pupil nog een tijdje kleiner. Bij rood licht was dit juist andersom. Hun oogpupillen bleven na de lichtbehandeling vergroot. “Voor ons een aanwijzing dat rood licht mogelijk iets doet met de pigmentcellen die de biologische klok aansturen”, zegt slaaponderzoeker Wisse van der Meijden.
Meer onderzoek nodig
Maar hoe bruikbaar is een wat roder licht voor slapelozen? Om daar antwoord op te kunnen geven, moeten de wetenschappers nog meer onderzoek doen. Van der Meijden: “Wij deden het slaapexperiment overdag. Van blauw licht weten we dat het juist ’s avonds schadelijk effect heeft, via de onderdrukking van melatonine. Voor rood licht kan het voor het effect ook uitmaken op welk tijdstip je blootgesteld bent. We moeten dus nog een keer ’s avonds testen.”
Slaapproblemen? Pien en Juul delen 10 tips voor een heerlijke nachtrust:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: Nemo kennislink, Healthline. Beeld: Getty Images