Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is de hele bevolking testen op corona dé oplossing?

Er is een coronavaccin in het vooruitzicht, maar het blijft lastig om te beslissen wat we in de tussentijd kunnen doen om het coronavirus te bestrijden. Verschillende steden willen de hele bevolking testen. Is dit dé oplossing in de strijd tegen corona?

Slowakije maakte bekend dat het de hele bevolking wilde testen op corona. Na een flink aantal testen nam het aantal besmettingen met maar liefst 88 procent af, doordat iedereen die besmet was meteen in quarantaine ging en geen certificaat kregen waarmee ze deur nog uit konden. Ook de stad Liverpool wil op deze manier gaan testen en daarnaast bereidt Oostenrijk een massale testronde voor. “Het gros van de besmettingen die gevonden zijn, zou anders niet aan het licht zijn gekomen”, vertelt gezondheidseconoom Xander Koolman tegen Nieuwsuur. “Juist mensen zonder of met lichte symptomen komen hierdoor in beeld.”

Advertentie

Slowakije

De hele bevolking testen, is geen simpele klus. In Slowakije wonen 5,5 miljoen mensen en in drie rondes zijn 3,5 miljoen mensen getest. Iedereen is twee keer getest met een week ertussenin. Hier werden zo’n 5000 testlocaties voor opgetuigd, er werden 40.000 zorgmedewerkers ingezet, militairen én vrijwilligers. Alles bij elkaar heeft ongeveer 100 miljoen euro gekost. “Een dag volledige lockdown had ons hetzelfde gekost”, zegt de Slowaakse minister van Defensie, Jaroslav Nad, tegen Nieuwsuur. “We zijn erg tevreden. Het heeft ons geholpen om snel het aantal besmette mensen te laten dalen en de druk op de ziekenhuizen te verminderen.”

Iets voor Nederland?

In Slowakije was het zo dat de mensen die een negatief resultaat hadden een certificaat kregen waarmee ze op straat mochten in een gedeeltelijke lockdown. De mensen die zich niet lieten testen, moesten 10 dagen in quarantaine. Ondanks dat het testen niet was verplicht, kwam er maar liefst 95 procent opdagen. Is zo’n oplossing ook een optie voor Nederland? Wouter Kolff, voorzitter van de Veiligheidsregio en burgemeester van Dordrecht, vertelt tegen NOS dat dit lastig is. In regio Drechtsteden zijn er momenteel veel besmettingen. “Als eenmaal een grote groep mensen besmet is, is het erg lastig om de verspreiding drastisch omlaag te krijgen.” Hij zou de strategie om iedereen te testen niet direct overnemen. “Om het virus onder controle te krijgen is het inderdaad belangrijk om veel te testen”, vertelt Kolff. Maar hij benadrukt wel dat het hier om een momentopname gaat. “Vijf dagen later kan het weer anders zijn.”

Goed alternatief

Arts infectieziektebestrijding Ellen Verspui van GGD Zuid-Holland-Zuid is het eens met Kolff. “Het is heel lastig, want het duikt altijd weer op. Het is niet dat je na twee weken testen er helemaal vanaf bent. We zijn een klein en open land, waarbij ook veel verkeer van buitenaf is. Ik weet niet of het in dit land zou werken”, vertelt Verspui aan NOS. Gezondheidseconoom Koolman vindt het massaal testen een goed alternatief voor een landelijke lockdown, maar het is geen oplossing volgens hem. “Het is minder kostbaar om twee testrondes te organiseren dan om twee weken in lockdown te gaan. Na die twee testrondes is je besmettingsniveau een stuk lager, maar het virus is niet opeens helemaal weg, dus je hebt nog steeds maatregelen nodig.”

Dokter Rutger heeft corona en geeft tips hoe je er snel weer bovenop bent:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: iStock

Lees meer

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien