Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Bewezen: je kunt allergisch zijn voor de kou

Wie het helemaal niets vindt, die koude temperaturen: misschien kun je er niets aan doen.

Als je namelijk kou, sneeuw en ijs haat en het gevoel hebt dat je er niet tegen kunt, dan zou het zomaar eens kunnen dat je er allergisch voor bent. De allergie heet officieel koude-urticaria en het kan galbulten of zwellingen veroorzaken op plekken die worden blootgesteld aan de kou. Het is daarom een echte huidaandoening. Zeer lage temperaturen kunnen zelfs zorgen voor een lage bloeddruk, wat helemaal gevaarlijk kan worden.

Advertentie

Symptomen
Of het vaak voorkomt? Per 100 mensen die al de huidaandoening urticaria hebben, hebben 3 tot 4 mensen last van de speciale ‘kou-variant’. De oorzaak is nog onbekend. Patiënten hebben er vooral last van als ze zwemmen in te koud water, heel koud drinken doorslikken, koude regen tegen zich aan krijgen of fietsen in een ijskoude wind. De klachten? Patiënten kunnen last krijgen van onder meer ‘opvliegers’, hartkloppingen, hoofdpijn en zelfs het verlies van het bewustzijn. De bulten ontstaan meestal gelijk na de blootstelling aan de kou, maar in sommige gevallen kunnen ze ook later opkomen. De ziekte is erfelijk. Het beste medicijn? Ver van de kou vandaan blijven.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Huidarts. Beeld: iStock

Hans bekent: hij heeft een obsessie voor de kleding van nieuwslezeressen

Hans-libelle

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week: de kleding van nieuwslezeressen. 

Ik zal je een geheim vertellen, in de hoop en verwachting dat het onder ons blijft, want ik schaam me er wel een beetje voor. Afgesproken? Ik kijk dus praktisch elke avond naar het NOS Journaal. Inderdaad, niks om je voor te schamen. Maar daarbij ontgaat me vaak het nieuws omdat – ik schaam me nu eigenlijk best diep – ik altijd geheel en al gefocust ben op de kleding van de nieuwslezeressen.

Gisteravond: nieuwslezeres Am

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien