Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Bewezen: linkshandigen zijn écht slimmer

Linkshandig zijn is soms misschien wat onhandig, maar het heeft ook zo z’n voordelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat linkshandigen een grotere kans hebben om een genie te worden!

Is het je weleens opgevallen dat oud-president Barack Obama met links schrijft? En Microsoft-oprichter Bill Gates ook? Zij zijn niet de enige: ook wetenschapper Aristoteles, ontdekker van de radioactiviteit Marie Curie en componist Mozart waren linkshandig. En die lijst met linkshandige slimmerds is nog veel en veel langer…

Advertentie

Wiskundige vaardigheden
Linkshandigheid werd al langer gelinkt aan het hebben van talent en intelligentie. Maar onderzoekers ontdekten dit jaar dat linkshandigen daadwerkelijk betere wiskundige vaardigheden hebben dan rechtshandigen. En daardoor is de kans groter dat een linkshandige uitgroeit tot een genie, meldt Indy 100.

De onderzoekers lieten 2300 mensen van verschillende leeftijden allerlei wiskundige opdrachten uitvoeren. Wat bleek: de simpele opdrachten werden door zowel rechts- als linkshandigen even goed gedaan. Maar de moeilijkere opdrachten werden duidelijk beter uitgevoerd door linkshandige mensen.

Corpus callosum
Hoe zit dat? Bij mensen met een linkshandige voorkeur is de rechterhersenhelft (gemiddeld gezien) beter ontwikkeld dan bij rechtshandigen, waardoor ze onder andere meer ruimtelijk inzicht hebben. Daarnaast is het corpus callosum (de hersenbalk) bij linkshandigen groter, dat er volgens de onderzoekers voor zorgt dat linkshandigen een ‘verbeterde connectie tussen de twee hersenhelften hebben’, waardoor ze beter en sneller informatie kunnen verwerken.

Mogelijk heeft die beter ontwikkelde hersenbalk te maken met het feit dat linkshandigen moeten leren leven in een wereld waarin alles voor rechtshandigen gemaakt is, waardoor ze regelmatig gedwongen worden beide handen te gebruiken, tegen hun linkshandige voorkeur in.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: IFL Science. Beeld: ANP

Lees meer

Weekend bezigheid: groene kunstwerkjes achter glas

groene kunstwerkjes

Hou je van groen en doe je mee met de kamerplantentrend, maar dan wél op jouw manier? En ben je een beetje handig? Maak dan deze prachtige groene lijsten om je interieur mee op te fleuren.

groene kunstwerkjes

Dit heb je nodig voor de groene kunstwerkjes

  • •Transparante lijsten van eiken met elastiek: A5 €26,95 / A4 €39,95 / A3 €54,95  (Moebe v
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien