Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Bewezen: vergeetachtige mensen zijn slimme mensen

Vind jij het moeilijk om dingen te onthouden? En kun jij je vaak in de avond niet eens meer herinneren wat je in de ochtend hebt ontbeten? Geen zorgen: vergeetachtigheid is weliswaar geen leuke eigenschap, maar het heeft wel één groot voordeel.

Mensen die regelmatig dingen vergeten zijn namelijk intelligenter dan mensen die hier geen last van hebben. Dat blijkt uit een onderzoek dat twee Canadese wetenschappers hebben gepubliceerd in het blad Neuron.

Advertentie

Functioneren
Volgens de wetenschappers is het helemaal niet de bedoeling dat je geheugen werkt als een soort van videorecorder en alles onthoudt dat je ziet of meemaakt, maar dat je juist dingen vergeet. Want alleen dan kun je goed functioneren.

Nutteloze informatie
Hersenwetenschapper Dick Swaab legt uit: “Je brein wordt de hele dag door gebombardeerd met allerlei nutteloze informatie. Als je iedere dag zou onthouden wat je hebt ontbeten, dan zou dat zonde van de opslagruimte in je hoofd zijn.”

Hoe werkt dat?
Volgens Swaab onthoud je dingen dankzij de ongeveer 100 miljard hersencellen in je hoofd. Iedere cel maakt contact met zo’n 1.000 tot 100.000 andere cellen, en de sterkte van dat contact bepaalt wat er wordt opgeslagen.

Belangrijke informatie
“Er is eigenlijk geen limiet aan wat je kunt onthouden”, zegt Swaab. “Maar als je erg veel informatie onthoudt, wordt het moeilijker voor je brein om belangrijke informatie terug te vinden.”

Filteren
Dit is dan ook de reden dat je brein de informatie die binnenkomt filtert.  Je onthoudt alleen de hele emotionele dingen, momenten waarop je bijvoorbeeld heel angstig of juist heel gelukkig was. Andere, nietszeggende momenten vergeet je.

Oplossingen vinden
Volgens Swaab gebeurt dit allemaal tijdens je slaap. ‘’Tijdens je slaap wordt je harde schijf schoongemaakt en vergeet je de onbelangrijke dingen.” En daardoor word je slimmer, zegt hij. “Als je snel een goede oplossing op problemen kunt vinden, ben je intelligent. En dat lukt je pas als je genoeg dingen vergeet.”

De artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bekijk ook hoe je volgens dokter Rutger weet of je gewoon vergeetachtig bent, of de eerste tekenen van dementie vertoont.


Bron: ScienceDaily/RTL Nieuws. Beeld: iStock

 

Maartje en de meisjes – deel 38: “Schat? Als ik nou echt bi ben, wil je dan ook nog met me trouwen?”

voel je je

Een vraag van Liesbeth zet Maartje flink aan het denken. De vrouwenliefde uit haar leven schrappen voelt niet goed. Maar wat wil ze dan wel?

Jochem en ik maken een avondwandeling terwijl de kinderen in bad zitten. “We leggen onszelf wel op bed hoor mam,” riep Nine stoer. Ik vind het heerlijk nu de kinderen groter en zelfstandiger worden.

“Hoe voel je je?” vraag ik aan Jochem.

“Eh, goed. Hoezo?” Hij kijkt

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien