We Will Rock You de musical: nu tot 50% korting!

Zoek binnen:

Bijwerkingencentrum waarschuwt voor gebruik van antiwrattenmiddelen

Wanneer je een wratje hebt wil je deze natuurlijk het liefst zo snel mogelijk behandelen. Helaas blijken niet alle antiwrattenmiddelen even veilig te zijn: een aantal producten kan namelijk brandwonden veroorzaken, zo waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb.

Het gaat om de producten Wratweg, Wrattentinctuur en merkloze oplossingen met monochloorazijnzuur.

Advertentie

Brandwonden
Het bijwerkingencentrum zegt 4 meldingen van brandwonden te hebben ontvangen bij het gebruik van deze antiwrattenmiddelen. Bij 2 van deze meldingen ging het om brandwonden bij kinderen van 6 tot 8 jaar oud. De brandwonden ontstonden nadat tegen het flesje was gestoten.

Voorzichtig aanbrengen
Wat deze producten met elkaar gemeen hebben, is dat ze monochloorazijnzuur (mca) bevatten. Dit mag alleen op de wrat zelf worden aangebracht, maar niet op de huid eromheen. Wanneer dat toch gebeurt, kunnen er brandwonden of blaren ontstaan.

Alleen onder begeleiding
In de richtlijnen voor huisartsen wordt het gebruik van monochloorazijnzuur niet aangeraden. Op de polikliniek dermatologie mag een wrat alleen onder begeleiding van een specialistische deskundige met trichloorazijnzuur (vergelijkbaar met monochloorazijnzuur) worden behandeld.

Gewoon bij drogisterij te koop
Opmerkelijk genoeg zijn de middelen Wratweg, Wrattentinctuur en de merkloze oplossingen met mca gewoon bij de drogist te koop, wat betekent dat er geen deskundige begeleiding is. Hierdoor is de kans op het ontstaan van brandwonden volgens Lareb erg groot.

Het centrum heeft de meldingen doorgegeven aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien