Lekker lezen! Libelle Bookazines voor € 3,35 >

Zoek binnen:

Onderzoek wijst uit: één boom geeft net zo veel verkoeling als 10 airco’s

De term koud kikkerlandje komt al sinds mei niet meer in ons woordenboek voor. De hittegolf zet nog even door en het liefst liggen we plat op de bank onder de airco. Maar ho: er blijkt een betere oplossing te zijn.

EenVandaag stuitte namelijk deze week op een opmerkelijke uitspraak van weerman Marco Verhoef in het Journaal. “Ik las toevallig dat één grote boom bijna hetzelfde kan als tien airco’s”, verkondigde hij. Klopt dat?

Advertentie

Onderzoek
Een klein beetje zoeken verder vond EenVandaag een onderzoek van de Universiteit Wageningen uit 2011. Daarin stond inderdaad beschreven dat één boom op een zonnige dag het koelvermogen van ongeveer tien airco’s heeft, ofwel beide 20-30 kW.

Berekening
Ook René van de Velde, onderzoeker stadsvergroening van de TU Delft, bevestigde dit nogmaals: “Uit onderzoek, van collega’s maar ook intern, kan ik bevestigen dat een grote boom gelijk staat aan zo’n 10 airco’s. We gaan ervan uit dat een boom op grondniveau tussen de 10 en 12 graden verkoeling brengt. In de lucht die we vervolgens inademen, wordt zo’n 1 tot 5 graden verschil gemaakt.”

Wij weten wat je nu dus te doen staat: parkeer jezelf op een heerlijke schaduwplek onder de bomen dinsdag (wanneer het 38 graden wordt!), uiteraard met je favoriete lectuur:

Zomerse Bookazine pakket
Zomerse Bookazine pakket
6,95
Bestel

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: eenvandaag.nl. Beeld: iStock

Anouks dochter (15) durfde niet meer naar school: “Soms duwde ik haar letterlijk de deur uit”

Anouks dochter - libelle

Premium

De dochter van Anouk (49) veranderde in de brugklas van een vrolijk meisje in een angstige puber. Het werd zo erg dat ze niet meer naar school kon. “Flo bleef zitten, raakte haar vriendinnen kwijt en had nergens meer plezier in.”

Anouk: "Het ene moment zat mijn dochter Flo nog vol enthousiasme aan de keukentafel haar boeken te kaften en zich te verheugen op haar nieuwe leven op de middelbare school. Het volgende moment was er niets meer over van haar optimistische stemming. Na 2 maanden verkeerde ze in een permanente staat van paniek. Ze zeggen dat een mens 2 instinctie

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien