Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Waarom vrouwen borstkanker nog steeds vaak te laat ontdekken

Terwijl er veel campagnes rondom het herkennen van borstkanker zijn, wordt borstkanker door veel vrouwen nog steeds niet op tijd gedetecteerd. Ruim 70% weet namelijk niet precies hoe zij zichzelf moet onderzoeken, schrijft AD.

Deze cijfers komen naar voren uit een grootschalig onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis, waarbij 400 vrouwen ondervraagd zijn. Eén op de 7 tot 8 vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Jaarlijks sterven er  3200 vrouwen aan de ziekte.

Advertentie

Kijken in plaats van voelen
Veel vrouwen denken dat het ’t belangrijkste is om maandelijks haar borsten te voelen, om zo te kunnen kijken of er geen rare bobbeltjes of andere veranderingen in de borst aanwezig zijn. Maar het onderzoek wijst uit dat goed kíjken naar de borsten een stuk belangrijker is dan voelen. Op die manier zou je namelijk sneller borstkanker kunnen ontdekken.

Alert zijn
“Dan gaat het bijvoorbeeld om aanhoudende schilferende huiduitslag, roodheid of sinaasappelhuid. Daarvan denken vrouwen vaak: ach, een beetje ontsteking of eczeem, gaat wel over. En, nee, deze dingen hoeven niet per se op borstkanker te wijzen, maar je moet er alert op zijn en je laten onderzoeken”, vertelt oncologisch chirurg Marjolein de Jong aan het AD.

Vroeg stadium borstkanker
Uit het onderzoek komen meer cijfers naar voren, want het blijkt dat 20% van de vrouwen zich nooit checkt en nog eens 20% niet direct naar de huisarts stapt wanneer ze een verandering in hun borsten merken. Dit komt vaak door de angst voor borstkanker, maar ook omdat veel vrouwen bang zijn dat ze zich aanstellen. Toch is het verstandig om wel naar de dokter te gaan, want de overlevingskans is in een vroeg stadium namelijk veel hoger, benadrukt de Jong. “Hoe eerder we erbij zijn, hoe beter.”

Wil je beste en leukste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Jan, Jaap en Robin van 3JS: “Genieten van het moment is noodzaak geworden”

3JS

De afgelopen maanden lag zo’n beetje alles stil, maar niet bij 3JS. Midden in coronatijd bracht de Volendamse band een gloednieuw album uit. Opgenomen met een kersvers derde bandlid, Robin – uiteraard ook een Volendammer – wiens tweede naam gelukkig wél met een J begint.

Een voor een melden de leden van 3JS zich bij het kantoor van hun management, boven een kapsalon in een Volendamse winkelstraat, het dorp waar de drie heren wonen. Hier hebben we afgesproken voor het interview waarna we naar Marken gaan voor de fotoshoot. Aan de muren hangen gouden en platina platen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien