Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Waarom vrouwen borstkanker nog steeds vaak te laat ontdekken

Terwijl er veel campagnes rondom het herkennen van borstkanker zijn, wordt borstkanker door veel vrouwen nog steeds niet op tijd gedetecteerd. Ruim 70% weet namelijk niet precies hoe zij zichzelf moet onderzoeken, schrijft AD.

Deze cijfers komen naar voren uit een grootschalig onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis, waarbij 400 vrouwen ondervraagd zijn. Eén op de 7 tot 8 vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Jaarlijks sterven er  3200 vrouwen aan de ziekte.

Advertentie

Kijken in plaats van voelen
Veel vrouwen denken dat het ’t belangrijkste is om maandelijks haar borsten te voelen, om zo te kunnen kijken of er geen rare bobbeltjes of andere veranderingen in de borst aanwezig zijn. Maar het onderzoek wijst uit dat goed kíjken naar de borsten een stuk belangrijker is dan voelen. Op die manier zou je namelijk sneller borstkanker kunnen ontdekken.

Alert zijn
“Dan gaat het bijvoorbeeld om aanhoudende schilferende huiduitslag, roodheid of sinaasappelhuid. Daarvan denken vrouwen vaak: ach, een beetje ontsteking of eczeem, gaat wel over. En, nee, deze dingen hoeven niet per se op borstkanker te wijzen, maar je moet er alert op zijn en je laten onderzoeken”, vertelt oncologisch chirurg Marjolein de Jong aan het AD.

Vroeg stadium borstkanker
Uit het onderzoek komen meer cijfers naar voren, want het blijkt dat 20% van de vrouwen zich nooit checkt en nog eens 20% niet direct naar de huisarts stapt wanneer ze een verandering in hun borsten merken. Dit komt vaak door de angst voor borstkanker, maar ook omdat veel vrouwen bang zijn dat ze zich aanstellen. Toch is het verstandig om wel naar de dokter te gaan, want de overlevingskans is in een vroeg stadium namelijk veel hoger, benadrukt de Jong. “Hoe eerder we erbij zijn, hoe beter.”

Wil je beste en leukste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien