Dagelijks puzzelen voor slechts € 2,99 per maand >

Zoek binnen:

Briony verloor haar haren toen ze 31 was: zo leerde ze ermee omgaan

Briony Benjamin kreeg op haar 31ste de diagnose kanker te verstouwen. Haar eerste vraag: verlies ik nu mijn haar? 

Het nietsontziende antwoord daarop was ja. “Maar het groeit terug”, stelde de arts haar gerust.

Advertentie

Het nieuws dat ze haar haren zou verliezen en kaal door het leven zou gaan, vond ze nog het ergst van alles. “Ik weet dat het idioot klinkt aangezien mijn leven op het spel stond, maar voor veel vrouwen is het een van de meest emotionele aspecten wanneer je chemotherapie ondergaat”, schrijft Briony.

Een van de moeilijkste dingen
“We zijn enorm gehecht aan ons haar. Het is een deel van onze identiteit. Dat was het ook voor mij. De eerste avond waarop ik dacht aan alles wat me nog te wachten stond – een behandeling tegen de ziekte van Hodgkin – was het ’t idee dat ik mijn haar ging verliezen hetgeen me aan het huilen maakte. Ik kan niet ontkennen dat het uitvallen van mijn haar voor mij een van de moeilijkste dingen van de hele behandeling was. Gelukkig waren er een paar dingen die het makkelijker maakten.”

1. Het idee van haaruitval in een ander daglicht plaatsen

“Mijn zus opperde dat iedere keer wanneer een haar uitviel, ik eraan herinnerd werd dat de behandeling aanslaat. Iedere lok die uitviel bracht me weer een stukje dichter bij een goede gezondheid. Dat hielp me. Het was bijna een mantra. Iedere keer wanneer ik weer een pluk haar vond, dacht ik: ‘De behandeling werkt’.”

2. Shoppen voor sjaals en pruiken

“Voordat mijn haar echt uitviel, kochten we leuke sjaals, haarbanden en pruiken. Ik zag zo op tegen een pruik, tot ik er eentje vond die precies bij mijn eigen haartype en – kleur paste. Mijn moeder en zus kochten ladingen sjaals voor me. Het was een geruststellend idee dat ik opties had voor het moment dat ik mijn haar liet scheren.”

3. Onderdeel zijn van het grotere plaatje

“De dag waarop ik mijn haar wegschoor, was zeker heel emotioneel. Het hielp dat er veel mensen waren die me steunden. Er zijn stichtingen als de World’s Greatest Shave waarbij mensen zich laten sponsoren om hun hoofd kaal te scheren. Anderen dat zien doen, is een geweldige reminder dat je haar terug groeit. En dat er andere prachtige mensen zijn die dit samen met je doen.

Geloof me dat er wel degelijk voordelen zijn aan een kaal hoofd. Ik heb bergen tijd bespaard die ik anders kwijt was aan wassen en drogen. In mijn gezin was ik altijd als laatste klaar. Nu niet meer. Mijn lange haar blijft niet meer in eten hangen en waait niet meer in m’n gezicht. Het is in veel opzichten heel bevrijdend geweest.”

4. Sta jezelf toe verdrietig te zijn

“De wetenschap dat het oké is om verdrietig te zijn, hielp me. Een psycholoog herinnerde me eraan dat verdrietig zijn normaal en niet meer dan logisch is. Het was niet stom of ijdel. Het is oké om te rouwen om het verlies van je haar. Je hoeft jezelf niet te dwingen er altijd positief over te zijn.”

5. Volg inspirerende accounts en maak een moodboard

“Ik zal eerlijk zijn: ik heb het afgelopen jaar veel uren doorgebracht op Instagram en nergens spijt van. Ik volgende inspirerende accounts en ontvolgde mensen die me geen goed gevoel gaven. Ik bewaarde quotes en beelden die ik mooi vond, printte die uit en plakte ze op een bord. Het herinnerde me aan de rijkdom in mijn leven en de dingen waar ik naar uit kon kijken. Ik zette het moodboard naast m’n bed zodat ik er iedere ochtend naar kon kijken. Ik maakte ook screenshots van alle lieve berichtjes die ik kreeg en bewaarde die in een mapje op m’n telefoon zodat ik daar naar kon kijken wanneer ik me slecht voelde.”

6. Een dagboek bijhouden

“Wat me ook hielp, was een dagboek bijhouden. Ik begon er iedere ochtend mee en schreef drie bladzijden vol met alles wat er in me opkwam. Er is geen goed of fout. Je probeert alleen de wolk aan gedachtes op te klaren door ze op papier te zetten. Het werkt meditatief en geeft je ruimte je gevoelens op een rijtje te krijgen. Door dat iedere ochtend te doen, kon ik die dag een klein doel voor mezelf stellen en daar op focussen en alles wat er gaande was verwerken.

Bekijk het per dag en weet dat je sterker bent dan je denkt. Dit kun je”, besluit Briony haar verhaal.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

6 months ago today I finished chemo. ✨ Today is World lymphoma Day. So I’m taking this moment to feel grateful for my body and what an amazing job it has done recovering. To feel grateful for all the healing it has done. To feel grateful for all the parts of it that feel strong and great. To feel grateful to have a head of hair and eyebrows and eyelashes. To be grateful to feel well on this day. Things I certainly used to take for granted. ⚡️ At the time when this photo was taken a few weeks before I was diagnosed I remember pulling it apart – oh my hair is sitting weird – I’m not smiling properly – this photo is awful – and yet I look at it now and see all the things I love about it. We’re so tough on ourselves but how often do you actually stop and genuinely appreciate your health, your body and all the parts of it you love that are working and feeling great. My yoga teacher recently said don’t just focus on the parts that hurt and are painful what about focussing on all the things that feel great and are working and feeling grateful for that? I hadn’t thought of it like that before. ⭐️ Sending so much love to everyone out there going through treatment today. It’s a bloody tough patch but remember your body wants to heal. ✨ And as I say to everyone take a moment to appreciate your body and all the wonderful things about it and if it doesn’t feel right investigate until you have answers – only you know your body. #worldlymphomaday #lymphoma #survivor #donttakeanythingforgranted

Een bericht gedeeld door Briony B | Video Producer (@briony_benjamin) op

Bron: Mama Mia. Beeld: Instagram, iStock.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien